Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otce zavraždil, syna postřelil: Recidivista si odsedí 22 let!

Autor: ČTK - 
3. března 2020
12:53

Jiří Hypša, který podle obžaloby předloni v září v Jankově na Benešovsku zastřelil muže a dalšího těžce zranil, půjde za vraždu a pokus o ni na 22 let do vězení. Trest mu v úterý o dva roky zvýšil odvolací Vrchní soud v Praze. Dvaašedesátiletý recidivista se ke střelbě přiznal, tvrdí ale, že se pouze bránil. Rozhodnutí je pravomocné.

„Obžalovaný byl již dvakrát odsouzen pro jiný zvlášť závažný zločin,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, proč zvýšil trest nad zákonnou trestní sazbu, která činí 15 až 20 let vězení. U Hypši je podle něj navíc zhoršená možnost nápravy. Muž byl v minulosti několikrát ve vězení. 

Na statek, kde Hypša bydlel, přijeli dva muži, otec se synem, 28. září 2018. Podle Hypši dlužil otec peníze jemu, podle výpovědi syna si přišli oni vyzvednout dlužných 55.000 korun. Hypša v kuchyni podle obžaloby po hádce zastřelil staršího z mužů, poté ještě střílel na druhého, který čekal venku. Muž po zásahu do břicha přišel o kus tlustého střeva a žaludku. 

Výjimečný trest v délce 24 let pro Hypšu v odvolání požadovala státní zástupkyně Kateřina Boudová. „Máme za to, že pro ukládání výjimečného trestu byly splněny podmínky,“ řekla. Soud ale místo toho přistoupil právě k mimořádnému zvýšení trestu.

Hypša tvrdil, že si muži přijeli prohlédnout jeho nový statek, který koupil za 20 milionů korun v hotovosti. Muž, kterého později zastřelil, od něj prý opakovaně chtěl peníze. Když seděli v kuchyni, údajně na Hypšu vytáhl svou pistoli, obžalovanému se mu ji prý podařilo vykopnout, sebrat ze stolu a muže jednou ranou zastřelil. Syn stál údajně venku a slyšel výstřel, obžalovaný ho třikrát střelil do hrudi a jednou do ruky. Prvního z mužů zastřelil v sebeobraně, na druhého střílel proto, že po něm házel kameny, tvrdil Hypša. 

„Obhajoba obžalovaného byla jednoznačně provedenými důkazy vyvrácena,“ uvedl Zelenka. Odmítl, že by zbraň na místo přinesli otec se synem. „To je ryzí spekulace, takový úhybný manévr ze strany obžalovaného,“ doplnil. Hypša tak byl kromě vraždy a pokusu o ni potrestán i za nedovolené ozbrojování. Pistoli vlastnil nelegálně.

Obhájce muže David Černecký v odvolání žádal, aby Hypša nebyl potrestán za pokus o vraždu, ale za těžké ublížení na zdraví. U prvního muže pak podle něj obžalovaný jednal v rámci přiměřené obrany. S rozsudkem Krajského soudu v Praze nesouhlasil ani Hypša. „Je to snůška lží a polopravd," uvedl v odvolání, které soudu zaslal.

Postřelenému muži má Hypša podle pravomocného rozsudku zaplatit 300.000 korun, se zbytkem nároku ho soud odkázal na civilní řízení. Další peníze má zaplatit příbuzným zastřeleného a zdravotní pojišťovně. 

sacred10 ( 3. března 2020 15:43 )

Pan soudce Zelenka,to vyřešil skvěle,takto to má být!

Tina Petersen ( 3. března 2020 14:56 )

Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milenec na střední škole, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám roky

Představil jsem mu mnoho párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Jsem pevně přesvědčen, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte lékaře Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctor­zuzu­temple­@gma­il.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Vibru prostřednictvím +2347013499818

miky70 ( 3. března 2020 14:19 )

Tak snad se dají zjistit na zbrani otisky prstů, ne?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání