Trestnímu řízení čelí bývalý ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek, někdejší ekonomický šéf instituce Radim Bureš a bývalý ředitel odboru ekonomicko-provozních činností Zdeněk Vališ. „Obžalobu odmítám v plném rozsahu. Skutečnosti, které v ní jsou uvedené, se nestaly a já jsem nespáchal skutky, které v ní jsou popsány,“ uvedl dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 stručně Bureš. „Ten příběh, který zde byl přečten, se ve skutečnosti nikdy nestal,“ přidal se Vališ.

Oba muži zpochybnili věrohodnost kolegy Jiřího Pěkného, který byl podle obžaloby obětí jejich vydírání. Obžalovaný Jarolímek, jenž v případu zpočátku figuroval jako svědek, se dnes k věci nevyjádřil, protože využil svého práva nevypovídat.

Státní zástupkyně Tereza Sejkorová tvrdí, že Bureš a Vališ nutili od roku 2017 kolegu, pod něhož spadala kontrola restaurací, aby Jarolímkovi odevzdával finanční částky, což skutečně dělal, protože se bál, že jinak přijde o práci. Řekli mu prý mimo jiné, že pokud tyto peníze dává ze své výplaty, je blázen. Kolega mužům podle obžaloby postupně předal celkem 95 000 korun.

Bureš dříve vedl právní a legislativní odbor Národního bezpečnostního úřadu a za prezidenta Václava Klause řídil bezpečnostní odbor prezidentské kanceláře. Později působil jako bezpečnostní ředitel na ministerstvu zdravotnictví. Na témže ministerstvu pracoval i Vališ, jenž nyní pracuje jako šéf Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Z policejních výpovědí Bureše i Vališe, které v úterý přečetl soudce, vyplynulo mimo jiné to, že se na hygienickou stanici dostali v souvislosti s přijetím služebního zákona, že je práce nebavila a že chtěli brzy postoupit jinam. „Po nabytí účinnosti služebního zákona byla situace ve státní správě nedobrá, bylo obtížné přijímat lidi zvenku. Navíc hygienická stanice nebyla moc prestižní a byly tam nižší platy než například na ministerstvu zdravotnictví,“ popsal Bureš.

Osnování intrik?

Bureš dále uvedl, že to byl on, kdo Vališe i poškozeného kolegu doporučil Jarolímkovi jako nové podřízené. Kolega podle něj dostal místo na dobu určitou jako záskok za mateřskou. „Pořád tvrdil, že je nespokojený s pracovní pozicí, a nijak se netajil tím, že chce odejít. O místo se evidentně nebál,“ uvedl na jeho adresu. Zároveň ale řekl, že mužovým cílem bylo ovládnutí instituce odstraněním ředitele. „Zřejmě má v krvi osnování intrik. Na hygienu už přišel s plánem. Aby měl alibi, spojil se s protikorupčním fondem,“ prohlásil o něm.

Vališ policistům řekl, že se s poškozeným kolegou řadu let přátelil. Seznámili se v době, kdy Vališ pracoval na ministerstvu průmyslu a muž v České obchodní inspekci. Také Vališ podle vlastních slov muže Jarolímkovi neformálně doporučil jako nového kolegu. „Nemohl jsem mu vyhrožovat ztrátou zaměstnání, protože to nebylo v mé kompetenci,“ řekl k obžalobě. „Vytváří unáhlené konspirační teorie, do nichž má tendenci zatahovat svoje okolí,“ podotkl.

Muže, který má v řízení postavení poškozeného a který po obžalovaných požaduje náhradu škody údajně vyplacených peněz, plánuje soud předvolat k dalšímu termínu hlavního líčení.

Fotogalerie
3 fotografie