Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NASA varuje před „zabijáckým“ asteroidem, který se řítí k Zemi. „Kolos“ proletí brzy

Autor: Darina Jíchová - 
3. března 2020
20:46

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) upozornili na obrovský asteroid, který se blíží k Zemi. NASA těleso pečlivě sleduje a podle jejich propočtů by měl při své rychlosti 8,7 kilometru za hodinu minout naši planetu na konci dubna. Experti rovněž nastínili, co by se stalo při hypotetické srážce. „Kolosální“ asteroid s průměrem 4 kilometry by byl schopný vyhubit lidstvo, uvedl list Daily Mail.

Dráhu asteroidu sleduje Centrum pro studium objektů blízkých Zemi (CNEOS), těleso nemá žádný oficiální název, je známé pouze pod číselnou kombinací 52768 1998 OR2. Vědci ze snímků určili jeho velikost, v průměru má 4,1 kilometru a upozornili, že kdyby asteroid o takové velikost dopadl na Zemi, mělo by to katastrofální důsledky.

Každý asteroid o rozměru větší než 1 kilometr v průměru představuje pro Zemi velké nebezpečí, dopad takových těles by mohl způsobit „globální katastrofu“. NASA uklidňuje, že ke srážce nedojde, asteroid Zemi podle nich „těsně“ mine.

Malá tělesa shoří v atmosféře

„Takový asteroid by vyhloubil kráter nejméně 10 kilometrů hluboký a široký, následovala by celosvětová zkáza a kolaps civilizace,“ shrnula hypotetické důsledky nezisková organizace Planetary Society. „Malé asteroidy dopadají na Zemi pravidelně, mají v průměru pár metrů a shoří v atmosféře. Pokud projdou, způsobí jen minimální škody,“ vysvětlil astronom Bruce Betts.

„Tělesa o velikosti čeljabinského meteoritu – tedy 20 metrů v průměru, po srážce způsobí tlakové vlny, které vysklí okna a můžou způsobit zranění, jak jsme to viděli v roce 2013 v Rusku. Tunguský meteorit, který v roce 1908 spadl na Sibiři, měl v průměru 40 metrů a způsobil výbuch o síle 10 až 30 megatun, to je 2000krát více, než měly atomové bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki,“ prohlásil Betts pro představu, co by způsobil dopad obřího asteroidu.

„Tak velká tělesa by mohla vyvolat zemětřesení, tsunami a další sekundární jevy, které by se šířily za dopadovou plochu,“ upozornili vědci z NASA. „Pro srovnání, asteroid, o kterém se domníváme, že způsobil vymření dinosaurů, měl v průměru 10 kilometrů,“ dodal Betts.

Těsný průlet kolem Země

Asteroid 52768 1998 OR2 zaznamenala NASA v roce 1987, kdy obíhal kolem Slunce. Už tehdy ho vědci zařadili do kategorie „potenciálně nebezpečných objektů blízkých Zemi“. Betts rovněž uvedl, na jakou vzdálenost se těleso Zemi přiblíží, ve středu 29. dubna asteroid mine Zemi o 0,04205 astronomické jednotky.

Jedna astronomická jednotka odpovídá vzdálenosti Země - Slunce, to je 149,6 milionu kilometrů, asteroid kolem planety proletí ve vzdálenosti 6,29 milionu kilometrů.

Video  Český astrofotograf sbírá úspěchy v NASA. Poradil, kam za hvězdnou oblohou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

santusof ( 5. března 2020 08:02 )

VIRUSY- ANI SLOVO O INVAZI KRIMIGRANTŮ Z TURECKA DO ŘECKA !!!! ZÁMĚR ???? VÝMĚNY MANŽELEK , PÍČOVINY???!!! bLESKU, JSTE CHUCPE !!!

Radek Beran ( 4. března 2020 07:36 )

Poprosil bych redaktorku o opravu rychlosti.....

hasickajana ( 4. března 2020 07:18 )

z toho úplně mrazí, že...?

frantacizek ( 4. března 2020 03:03 )

tohle je samozřejmě hrozba dlouhodobě a není radno ji podceňovat. Nedávno se o tomto tématu vedla debata v pořadu DVTV, bohužel zcela lichá, neb ji vedl bývalý EKONOMICKÝ expert p. KLause. Jméno už jsem zapomněl..

klapky_na_ocich ( 3. března 2020 23:15 )

Včera bylo pozdě!

Zobrazit celou diskusi