Převýšení mezi trojanovickou částí Ráztoka a beskydským horským střediskem Pustevny je 400 metrů. „Nápad připevnit sedačky na nákladní lanovku ke svážení dřeva pochází od kanadských dřevorubců. Ale první profesionálně postavená sedačková lanová dráha nejen v Evropě, ale podle dostupných informací na celém světě, jezdila zde v Beskydech z Ráztoky na Pustevny,“ uvedla mluvčí střediska Dita Korčák Hrtusová.

Video
Video se připravuje ...

80 let lanovky na Pustevny DIta Korčák Hrtusová (Pustevny.cz)

Postavena za dva roky

Výstavba původní lanovky na Pustevny proběhla v neuvěřitelně krátké době v letech 1939 až 1940. „Navíc to za extrémních klimatických podmínek, kdy mrazy dosahovaly téměř -30 °C,“ podotkla Hrtusová. První lidi dráha svezla ve zkušebním provozu 3. března 1940, hned následující den se jelo naostro.

Původní dráha byla jednou rekonstruována v roce 1956 a fungovala až do roku 1982, kdy byl provoz ukončen. Za dobu své existence svezla skoro 6 milionů cestujících.

Nástupkyně začíná níže

Její nástupkyně byla vybudována v letech 1983 až 1986. Lanovka má lehce pozměněnou trasu, je položena o něco níže v údolí.

Během jejího provozu prošla několika úpravami, ale návštěvníci se s ní vozí dodnes. Nejnovější změnou je moderní budova horní stanice lanovky spojená s restaurací z roku 2017.

Víkendové oslavy

Takové kulaté jubileum je samozřejmě potřeba patřičně oslavit! „Na nadcházející víkend chystáme bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Budeme také krájet dort,“ uzavřela Dita Korčák Hrtusová.