„Ani se nezdravíme. Nechci mít s Petrem už nikdy nic společného,“ řekl před časem natvrdo deníku Aha! zesnulý muzikant o svém někdejším kamarádovi. Doteď se soudilo, že za obrat o 180 stupňů v jejich kdysi přátelském vztahu mohl Novotného drsný vyhazov od Zelenáčů v roce 1974. „Nebyl nikdy členem kapely, jen uváděl naše koncerty. A celá kapela se pak jednou usnesla, že musí zaplatit pokutu, protože bez omluvy nepřijel na koncert v Brně a místo toho jel něco natáčet do Tábora. On ale zaplatit odmítl a s Michalem Tučným pak od nás odešli,“ tvrdil Vyčítal, kterého v neděli večer našli v bytě bez známek života. 

Ošklivé výmysly

Jenže podle společného kamaráda obou bývalých spoluhráčů, který nechce být jmenován, byl pravý důvod nenávisti jiný. „Novotný Vyčítala nenáviděl za jinou věc. Petrovi se jednou doneslo, že o něm v branži roznáší klepy. Prý měl policajtům v Bartolomějské ulici ukazovat Vyčítalovy obrázky a tvrdit, že jsou protirežimní,“ uvedl. Celé to byl nesmysl. Šéf Zelenáčů s tím měl totiž vyrukovat zrovna v době, kdy byl Novotný v hledáčku Státní bezpečnosti kvůli útěku manažera Fešáků Oskara Hahna do USA.

Nevyřčená omluva

„Na Vyčítala uhodil, že je to sprostá lež a vymyslel si to. On to nezapíral a Petr mu řekl, že jestli je chlap, tak se mu za to omluví před těmi kamarády, kterým tu smyšlenku líčil,“ dodal. Karikaturista sice slíbil, že to udělá, ale nikdy se tak nestalo. „Proto ho Novotný nezdravil a do smrti se neusmířili,“ říká zdroj Aha! Petr Novotný smutnou minulost nechával plavat: „Na nepříjemné věci zapomínám a nijak se s Honzou nevyhledáváme,“ tvrdil ještě za Vyčítalova života.

Otce se nicméně zastal i jeho syn Pavel (38), který na utajenou historii narážel i na svém twitteru. „Tatínek tohle nikdy veřejně nekomentoval, ale že to, co mi říkáte za příběh, není pravda, to nemohu říct. Ten tweet jsem každopádně smazal. Říct o někom, kdo zrovna zemřel, že byl zbabělec, to se nedělá, i kdyby jím byl,“ řekl nyní deníku Pavel Novotný.

Nečekaný konec

V dobách komunismu se stal nepohodlným a režim mu zakázal tvorbu. Uchýlil se proto ke skládání hudby pod různými pseudonymy. Když padala železná opona, byl Vyčítal samozřejmě u toho a cinkal hlasitě klíči. „Pochopitelně (jsem cinkal), na Václaváku i na Letné...“ řekl kdysi pro Aha! S přibývajícím věkem se však zhoršoval jeho zdravotní stav. V legendární trampské formaci Greenhorns musel přestat hrát na kytaru už v roce 1999. „Honza Vyčítal pro potíže s prstem levé ruky přestává hrát na doprovodnou kytaru,“ uvedla tehdy kapela. Od té doby s ní Vyčítal jen zpíval a moderoval její vystoupení. Krátce před smrtí mu lékaři diagnostikovali srdeční arytmii a doporučili kardiostimulátor. Pár dní po operaci v domácím ošetřování zemřel.

Fotogalerie
35 fotografií