Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vši v dospělosti na vlastní kůži! Hlavně se k nám nepřibližuj a nejsi ty náhodou špína?

5. března 2020 | 06:00

V dětských kolektivech vši nikoho nepřekvapí, ale zkuste si týden odžít s touto havětí v dospělosti. Málokdo si uvědomuje, jak velký cejch to pro člověka je a že si projde i psychickou zátěží. Jakými všemi patáliemi si musela projít a kdo a jak jí nakonec od parazitů pomohl, popsala v reportáži na vlastní kůži naše redaktorka Hana.

Všechno začalo v prosinci, kdy mě svědila hlava. Pořád jsem přemýšlela, z čeho to může být, od výměny drsného povlaku polštáře, přes změnu šamponu, až po strach z lupénky nebo ekzému.

V únoru jsem si doma v posteli hrála s vlasy a najednou mi na prstech zůstal malý brouček. Říkala jsem si: „To je nějaká muška.“ Že by to mohla být veš, mě ještě tenkrát vůbec nenapadlo. O pět dní později jsem si u oběda opět prohrábla vlasy... a opět stejný „brouček“. Záhadou zůstává, jak je možné, že jsem měla v hlavě jen tři, přestože mě pokožka svědila přes dva měsíce.

Okamžitě mě ochromil stud, ale přišlo mi fér to sdělit kolegyním. Většina se smála, jedna však reagovala docela nekompromisně, až naštvaně, takže jsem se nakonec sbalila a týden byla na home office.

Nechtěla jsem si ani představit, že by ty brebery ode mě někdo chytl a já pak čelila výčitkám a další ostudě.

Hurá do lékárny pro předražený šampon

Hned cestou z práce kupuji nejdražší šampon v lékárně, který mi lékárnice doporučuje, a doma si ho napatlám na hlavu. Vlasy si 4x denně vyčesávám všiváčkem a třetí den se vydám ke kamarádce, která se celá zahalí, jako bych měla koronavirus, a prohlídne mi celou hlavu. Neobjevily jsme jedinou hnidu, natož vešku, ale hlava stále svědí. Celé dny googlím rady a zaručené recepty, na hlavu si ještě napatlám na dvě hodiny zaručenou domácí masku z Alpy, tea tree oilu a slunečnicového olejš. No, zní to docela bizarně, uznávám, ale na netu psali, že to funguje stoprocentně.

Ze zoufalství vytáčím číslo do Vší kliniky a vypadá to, že mám štěstí, že žiju v Praze, protože je v Česku jediná.

Lidé z nižších vrstev a špindíry?

„Vši už dávno nejsou problémem nižších vrstev, které moc nedbají na hygienu. Jsou přemnožené a přípravky v lékárnách přestávají účinkovat. Parazit je vůči nim imunní,“ upozorňuje mě do telefonu Edita Mádlová a potvrzuje, že i když žijeme v roce 2020, předsudky ve společnosti jsou k tomuto onemocnění pořád zažité. A většina lidí vás bude považovat za špindíru, která si nemyje vlasy a žije v nepořádku, o čemž jsem se bohužel sama přesvědčila.

„Česko je zavšivené, protože přípravky přestávají fungovat, lidé si je dají na hlavu a myslí si, že tak se problému zbavili, a vesele chodí mezi lidi. Stačí ale, aby vám ve vlasech zůstala jediná veš, znovu nakladla vajíčka, a problém je zpět v plné kráse. Je to běh na dlouhou trať. U nás máte jistotu, že vás toho zbavíme. Jsou to hodně intenzivní procedury,“ slibuje kadeřnice z Vší kliniky a objednává mě na tentýž den. Je tak hodná, že mě vezme večer mimo pracovní dobu, abych už měla klid.

„Vši dneska můžete chytit v MHD, v restauraci, na koncertě, v divadle, prostě kdekoliv. Jsou hodně rezistentní a přemnožené, takže to není žádná ostuda, nemějte strach,“ uklidňuje mě majitelka salónu Iveta Pecháčková.

Chudák Indka s vlasy po zadek

Přicházím do malého kadeřnictví, kde nejsou žádné kartáče a vše je velmi sterilní. Přede mnou se těch neřádů zbavuje indická učitelka z mezinárodní školy s vlasy po zadek. Chudák musela "vypláznout trojku"...

„Počkejte, kolik že to bude celkově stát?“ hrozím se a posléze zjišťuji, že poprvé mohu být vděčná za svoje mikádo z jemných vlasů. Zákrok mě nakonec vyšel na necelých 1900 Kč. Kdybych šla na kliniku hned, mohla jsem mít klid okamžitě a neměla bych teď lupy ze všech těch brutálních domácích metod, které vlasové pokožce rozhodně neprospěly.

Čtyři fáze ošetření, které funguje

Ošetření se skládalo ze čtyř fází. V té první mi paní Edita foukala horký vzduch na vlasy speciálním přístrojem Airallé. „Je mnohem silnější a s nižší teplotou než u fénu. A zajišťuje efektivní likvidaci hnid i vší,“ vysvětluje majitelka Vší kliniky Iveta Pecháčková.

Jako druhý krok mi kadeřnice Edita nastříká na vlasy cementovou vodičku, která rozpustí zbylé hnidy. Do třetice všeho dobrého mi vyčeše vlasy Zázračným všiváčkem, o kterém jsem četla na internetu, ale než by mi přišel poštou a za ty hříšné peníze, zdálo se mi lepší podstoupit tuhle proceduru.

Hodinová kontrola neodhalila všechny

Přestože kamarádka při důkladné hodinové kontrole vlasů nenašla jedinou vešku ani hnidu, Edita mi vyčesala z hlavy jednu velkou a tři malé, takže pokud bych na Vší kliniku nedorazila, zbavovala bych se těch potvor asi několik týdnů. Poslední čtvrtá etapa ošetření byl šampon asi na půl hodiny, který je třikrát účinnější, než jsou ty v lékárně.

Procedura mi vůbec nezničila vlasy, vlastně nebyla ani nějak nepříjemná a měla jsem klid, protože jsem věděla, že mám na ošetření záruku.

Na čtyři dny opustit domov

Na víkend jsem odjela k příteli, protože mi Edita doporučila, abych čtyři dny nebyla doma, abych měla záruku, že všechny vši "vychcípají".

„Přestože se na internetu píše, že bez vlasů a hlavy přežívá veš jen několik hodin a maximálně po 24 hodinách umírá, máme potvrzeno, že dnešní vši přežijí i čtyři dny. Zavřely jsme jednu do skleničky a sledovaly ji,“ vypráví mi zhnuseně moje zachránkyně.

Vši zacloumají psychikou

Vši s dospělákem pěkně psychicky zamávají. Všimněte si, že kdykoliv začnete před někým mluvit o tom, že máte nebo jste měli vši, okamžitě se lidé začnou škrábat v hlavě. Vlastně i při psaní totoho článku se sem tam podrbu, je to opravdu velmi nepříjemná zkušenost a doufám, že jsem se s veškami potkala poprvé a naposledy, i když s dítětem ve školce a škole se jim člověk jen tak nevyhne... tak uvidíme za pár let.

Autor: HAL
Video se připravuje ...