V pátek deštníky s sebou. Přes Česko bude postupovat okluzní fronta, která přinese zpočátku dne na většinu území déšť nebo přeháňky, pouze na vrcholky hor sněžení.

Během dne bude od západu docházet ke slábnutí srážek a hranice sněžení klesne na 600 m nad mořem. Noční teploty zůstanou díky velké oblačnosti nad bodem mrazu – mezi 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude mírný jižní vítr, místy s nárazy až 45 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí Dagmar Honsová

Méně oblačnosti bude v neděli

Během víkendu bude počasí v Česku pod vlivem nevýrazného výběžku vyššího tlaku vzduchu. V sobotu bude převládat oblačno, místy déšť nebo přeháňky, nad 500 m to budou srážky sněhové. Noční teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti kolem 20 km/h.

V neděli bude oblačnosti méně – očekáváme oblačno až polojasno, po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Noční teploty budou klesat většinou pod bod mrazu na 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Na sv. Řehoře…

Také nový frontální systém bude relativně bohatý na srážky - přes Česko budou postupovat v čerstvém západním proudění jednotlivé frontální systémy, které přinesou dost oblačnosti i srážek.

Na horách se bude většinou jednat o déšť se sněhem nebo sněžení, jinak bude pršet. V odpoledních maximech se budou teploty zastavovat na 7 až 12 °C.  Ve čvrtek 12. března najdeme v kalendáři známou pranostiku – na sv. Řehoře, líný sedlák, který neoře – díky srážkám jsou pole relativně mokrá, tak budou mít zemědělci s vjezdem do polí zřejmě potíže.

První březnový týden mají být v Praze odpolední teploty nad nulou.
Autor: Blesk:David Malik

Startuje pylová sezona

Mezi prvními pyly z jara jsou každoročně v ovzduší pyly jehněd, olše, lísky a břízy. Nejlepší podmínky na procházku pro alergiky jsou hned po dešti, kdy je v ovzduší nejméně pylových zrn. Právě díky dostatku srážek budou pylová zrna z ovzduší v nejbližších dnech vymývána.

Jaké bude jaro?

Počasí v březnu ještě kolikrát dohání zimní počasí – viz. březen 2006, který byl v nížinách na sníh nejbohatší za posledních 60 let a přinesl pravé zimní počasí. Letos to ale zřejmě ani březen nedožene. Vycházet můžeme pouze ze sezonních modelů a i ty musíme brát hodně s rezervou.

Nicméně jejich predikce na jarní období jsou relativně příznivé. Institut Iri očekává období od března do května v Evropě střední spíše teplotně nadprůměrné. Centrum NCEP pak v poslední predikci vypočítává období od března do května jako teplotně nadprůměrné.

Fotogalerie
44 fotografií