Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tipy na víkend: Extrémní krása orchidejí, výročí krvavé bitvy i přehlídka motorek

/
  • Ani tento víkend nemusíte sedět doma, stačí si vybrat nějaký z našich tipů.
    5. března 2020 ● 16:59

    Neseďte doma a nekoukejte se jen na televizi nebo z okna! Vyrazte ven, do přírody, za poznáním! Pokud nevíte kam vyrazit, nechte se inspirovat našimi tipy! Tipy na víkend byly vypracovány ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Počasí o víkendu bude jarní. Teploty kolem 8 stupňů a sluníčko.

  • 1.

    Extrémní orchideje

    Již 14. ročníku oblíbené výstavy orchidejí v pražské Botanické zahradě v Troji budou letos vévodit orchideje z Ekvádoru. Ten je domovem více než 4000 druhů orchidejí. Právě do této země zamířili kurátoři botanické během expedice uskutečněné v loňském roce. Ústředním tématem expozice jsou letos překvapivé extrémy, které lze u těchto nádherných rostlin nalézt. V Ekvádoru totiž můžete nalézt orchideje o velikosti květu jednoho milimetru i rostliny přímo gigantické. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 2.

    Matějská pouť

    Na 130 nejrůznější atrakcí, z nichž některé jsou u nás vůbec poprvé, můžete vyzkoušet na 57. ročníku Matějské poutě. Ta se tradičně koná na Výstavišti v pražských Holešovicích. Nechybí ani obří kolo, letošní má výšku 50 metrů a návštěvníci na něm nenastydnou, má totiž uzavřené kabinky. Pouť potrvá do 13. dubna, více čtěte ZDE

    Obří kolo s krytými kabinkami najdou návštěvníci v dolní části areálu jako v předchozích letech.
    Autor: Martin Přibyl

  • 3.

    Předjaří na Hradě

    Do neděle 8. března můžete na Pražském hradě navštívit další ročník výstavy Předjaří v Královské zahradě. Tématem již osmého ročníku je obraz Olympští bohové od Petra Pavla Rubense. Výstava přiblíží mistrovské dílo ze sbírek Pražského hradu, které patří mezi nejhodnotnější obrazy u nás, a bude obklopeno květinami. Tradičním místem konání této oblíbené akce je Empírový skleník v Královské zahradě v době, kdy se Královská zahrada teprve probouzí ze zimního spánku. ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 4.

    Zabijačky a jiné gastroakce

    *Praha – v areálu Císařské louky na Smíchově se v sobotu od 7 hodin konají hody. K ochutnání budou jitrničky, jelítka, zabijačkový guláš, škvarky, sádlo, domácí koláče.

    *Praha – festival Polívkování se koná v sobotu od 10 hodin na Smíchovské náplavce. Zahřejí vás nejen polévky tuzemské jako například bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa. Ochutnáte tak ruský boršč, mexické chipotle, malajskou laksu, francouzskou  bouillabaissu, vietnamskou pho, marockou hariru nebo stále více populární japonský ramen.

    *Chodová Planá – v místním pivovaru se v sobotu od 10 hodin uskuteční tradiční zabijačka

    Zabíjačka na Letné - přímo na ulici.
    Autor: Karel Kopáč

  • 5.

    Výročí krvavé bitvy

    V sobotu se v Jankově uskuteční akce, která připomene 375. výročí bitvy u Jankova, nejkrvavějšího střetnutí třicetileté války. Tehdy se proti sobě 6. března 1645 postavila švédská a císařská armáda. Akce začne od 13 hodin průvodem vojsk z jankovského náměstí na bojiště, kde proběhne pietní akt u mohyly a bitevní ukázka. Bitvy se zúčastní spolky vojenské historie z ČR i zahraničí.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 6.

    Výstava mašinek

    Velká výstava železničních modelů a provozních kolejišť čeká na výstavě Spolku železničních modelářů v Pečkách. Modeláři na ploše 1500 m2 ukáží přes 50 kolejišť všech modelových měřítek od nejmenšího až po zahradní velikost. Akce se koná celý víkend.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 7.

    Festival řemesel

    Festival Tajemství zaniklých řemesel se bude konat o víkendu na zámku v Brandýse nad Labem. Představí se stovka řemeslníků a umělců, předvádějících skoro 60 řemesel a řemeslných technik, uvidíte, ucítíte a budete mít možnost ochutnávky historických jídel, vařených jak v polní, tak i v černé zámecké kuchyni.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 8.

    Motorkářská sezona začíná

    Do Brna se sjede to nejlepší z českého motocyklového trhu. „Motosalonem se v Česku otevírá motocyklová sezona,“ zdůraznil generální ředitel Výstaviště Jiří Kruliš. Prezentují se dovozci všech velkých značek. Na 150 firem, zastupujících 390 značek obsadilo pavilony P a F. Pavilon Z a volné plochy jsou určeny pro doprovodné show. Čeká se 65 000 lidí. Akce trvá do neděle. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 9.

    Brněnský loutkotoč

    Festival loutkových divadel pro děti i dospělé se koná v sobotu v Divadle Barka v Brně. Letos se představí soubory z Uherského Brodu, Prahy a Mračova, chybět nebudou ani domácí zástupci. Začátek je v 10 hodin a program je určen pro malé i velké.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 10.

    Připomenou narození Masaryka

    Rodiště T. G. Masaryka - Hodonín si v sobotu připomene 170. výročí narození prvního československého prezidenta. V 8 hodin startuje u Masarykova muzea štafetový běh Hodonín – Praha – Lány. Do Prahy dorazí za 36 hodin. Ve 13.30 přijedou do muzea zástupci Masarykovy rodiny, k vidění budou dvě výstavy věnované TGM. V 15.30 u pomníku TGM na náměstí 17. listopadu se koná vzpomínkové shromáždění za účasti předsedy Senátu, hejtmana a amerického velvyslanectví v Praze.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 11.

    Večerníčky na výstavě

    Křemílek a Vochomůrka, Štaflík a Špagetka, skřítek Racochejl, Malá čarodějnice nebo Rákosníček – kouzelný svět výtvarníka Zdeňka Smetany přibližuje výstava na Chvalském zámku v Praze 9. V interaktivní části výstavy čeká i fotokoutek, herna, animační dílna a promítání Pohádek z mechu a kapradí. Výstava je přístupná denně od 9 do 18 hodin do 10. května. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: archiv

  • 12.

    Království a půl pohádky

    Král hledá svého nástupce a je na každém z dětí, jestli splní jeho úkoly a stanou se novými vládci. Na takovou hru láká výstava s názvem Království a půl pohádky k tomu. Do konce března ji můžete navštívit v Galerii České televize v Praze na Kavčích horách. Výstava má několik částí: peklo, nebe, náměstí, andělská pošta, krejčovství, alchymistická dílna, vesnický dům, trůnní sál. Součástí výstavy je i řada digitálních a manuálních her a rébusů.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 13.

    Uprostřed Koruny české

    Výstava Uprostřed Koruny české představí gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250 až 1550 téměř v celém interiéru nově zrekonstruované výstavní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové. Je také obohacena o významné mezinárodní zápůjčky. Na výstavě je shromážděno přes 400 uměleckých předmětů zahrnující sochy, deskové obrazy, celé středověké oltáře, knižní malbu, archiválie, umělecké řemeslo, archeologické památky a doklady každodennosti středověkého člověka.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 14.

    Největší záhady a tajemství světa

    Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Jde sice o kopie ale i tak se jedná o kolekci unikátních exponátů, které autoři výstavy posbírali po celém světě. Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa Voynichova rukopisu, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu Ďáblovy bible. Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Výstava trvá do konce května.

    víkendové tipy
    Autor: Foto ČTK - Luděk Peřina

  • 15.

    Merkur, nejen hračka

    Rozsáhlá interaktivní výstava Merkur – nejen hračka! zaplní všechny výstavní prostory Hernychovy vily v Ústí nad Orlicí. Kromě desítek historických modelů bude pro návštěvníky připravena dětská herna, kde mohou vytvořit model podle vlastního návrhu a obohatit tak výstavu o originální exponát. Zavítat sem můžete do 22. března.

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 16.

    Rychlé šípy na výstavě

    Na zámku ve Šluknově je k vidění výstava o Rychlých šípech. Vystaveny jsou sběratelské předměty spojené s Jaroslavem Foglarem a jeho Rychlými šípy - vzácné Foglarovy knihy, odznaky, Foglarova korespondence, obrazy od Jana Fischera - kreslíře Rychlých šípů, hlavolamy a mnoho dalšího. Výstava trvá do 29. března.

    Rychlé šípy tak, jak je každý zná.
    Autor: David Zima

  • 17.

    Korunovační klenoty

    Inovovaná expozice s mistrovskou replikou nejhodnotnějšího českého pokladu – korunovačních klenotů - nově představí také repliky středověkého žezla a jablka, stejně jako korunovačního meče. Celkový koncept výstavy se věnuje osudům 22 korunovaných panovníků. K vidění jsou do 26. dubna v Letohrádku Mitrovských v Brně. Více čtěte ZDE

    víkendové tipy
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů, profimedia.cz

  • 18.

    Mravenčí a jiné práce

    Spisovatele, ilustrátora, tvůrce Ferdy Mravence i nadšeného propagátora ragby Ondřeje Sekoru představuje výstava Mravenčí a jiné práce v Moravském zemském muzeum v Brně u příležitosti 120. výročí narození brněnského rodáka. Expozice obsahuje originály ilustrací ze Sekorových slavných i méně známých knih, novinové kresby a karikatury, soukromou malířskou tvorbu i loutky vytvořené podle jeho návrhů. Ideální výstava pro malé i velké potrvá do 30. června.

    Autor: 

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy