Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Blesk uspěl v boji s tyrany zvířat. Pospíšil: Když to prošlo, otevřel jsem láhev

Autor: Jakub Tomek - 
5. března 2020
19:10

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna, zbývá už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. Vyvrcholil tak boj projektu Blesk tlapky. Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Za chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení. Původním „otcem“ zákona byl spolu s advokátem Robertem Plickou (35) a dalšími expředseda TOP 09 Jiří Pospíšil (44). Ten v rozhovoru Blesku řekl, že jeho boj proti týrání zvířat tímto nekončí.

Po dvou letech došlo konečně ke schválení normy s komplikovaným osudem. Jak tento okamžik prožíváte?

Já mám z toho opravdu ohromnou radost. Tématu zvířat a jejich právní ochraně věnuji dlouhou dobu a moc děkuji Blesku, že téma dostal do povědomí lidí i politiků. I díky vaší kampani si lidé konečně uvědomili, že jde o závažné téma.

Co říkáte na to, že zákon málem prošel v osekané verzi?

Budu upřímný. Když jsem viděl všechny ty debaty ve Sněmovně, tak jsem byl dosti skeptický. Zjistil jsem, že většina zákonodárců se s touto novelou z nějakého důvodu neztotožňovala. Nakonec se mi ulevilo, že se našlo více než 130 poslanců. A když to prošlo, otevřel jsem láhev vína.

Odstrašující případ pro ty, kteří se týráním živí

Čím si to vysvětlujete, že poslanci váhali?

Tohle je etická norma. Není pravicová ani levicová. Ani se nejedná o vládní návrh. A odráží to určitý vývoj společnosti a to, jak respektujeme vztah ke zvířatům. Jsou to stvoření, která cítí, která trpí, a neměli bychom k nim mít stejný vztah jako k věcem. Jedná se o průlomovou normu, která odráží stav společnosti, takže mě moc nepřekvapuje, že se to obtížně projednávalo.

Věříte, že zákon opravdu zatočí s tyrany?

Já jsem přesvědčen, že teď bude mít česká justice a policie účelné nástroje. V nejzávažnějších případech teď konečně nebude hrozit podmínka, ale vězení. Až budeme mít nějaký případ a někdo si za to půjde opravdu sednout, tak věřím, že půjde o odstrašující případ pro všechny ty, kteří se týráním živí.

„Nemají mít zvířata ve velkochovech žádná práva?“

V prosinci ve Sněmovně zazníval názor, že by to mohlo poškodit velkochovy, a proto se tak část poslanců zdržela. Je to namířené i proti nim?

Tohle odmítám. Na druhou stranu si položme otázky. To jako nemají mít zvířata ve velkochovech žádná práva? Nemáme se zajímat, v jakých podmínkách žijí prasata, krávy a drůbež? To je pokrytecké. Zvíře je živý tvor, tak se máme snažit zajistit mu důstojné podmínky i tam.

Sám jste europoslanec. Budete se snažit zakázat týrání a množírny v celé EU?

Já jsem o tom na půdě Evropského parlamentu mluvil už několikrát a mám radost, že současné složení je k tomuto tématu nakloněno. Teď budu informovat kolegy o tom, co prošlo u nás. Ale několikrát jsem říkal, že pokud se nepřijme evropská úprava, která by definovala množírny, tak se tento problém nikdy nevyřeší. Evropskou komisi jsem vyzval, aby zpracovala návrhy, jak to řešit a jak zajistit, aby členské státy mezi sebou spolupracovaly.

ivuska1 ( 6. března 2020 13:01 )

Souhlas

ivuska1 ( 6. března 2020 13:01 )

Velke podekovani Blesku. Jeste proklepnou soudce , kteri budou davat nizke tresty.

hadisko ( 6. března 2020 08:13 )

konečně něco dobrého udělali poslanci díky ANo díky Babiš díky Pospišil i vy jste udělal dobrou věc!!

Katka32111 ( 5. března 2020 21:26 )

poděkování patří týmu Blesk tlapky a všem, kteří bojují za práva zvířat. Vy jste plnohodnotná lidé, ti, co týrají zvířata jsou podřadné a zbytné zrůdy.

verka1 ( 5. března 2020 19:50 )

Konečně se to podařilo a teď záleží na soudech jaké budou dávat tresty.
Zrůdy bezcitne nemají mít žádné zvířátko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa