Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chlípný producent Weinstein je vinen. Signál pro oběti znásilnění, raduje se Češka

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Andrea Ulagová - 
6. března 2020
05:40

Španělský operní pěvec Plácido Domingo (79) se omluvil za sexuální obtěžování a krasobruslařským sportem otřásla zpověď francouzské sportovkyně, která přiznala, že ji její trenér dva roky znásilňoval. Mezitím byl filmový producent Harvey Weinstein uznán vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Ze soudní síně byl odveden v poutech a hrozí mu až 29letý trest. Rozsudek znamená velký zlom v kauzách sexuálního obtěžování, které v roce 2017 odstartovala kampaň MeToo. Jakou naději dává kauza obětem sexuálního násilí?

Hostem Epicentra Blesk Zpráv byla Johanna Nejedlová, spoluzakladatelka neziskové organizace Konsent. Nejedlová získala cenu Women of Europe v kategorii Woman in Youth Activism, kde porazila i slavnou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Johanna se už delší dobu angažuje v boji proti sexuálnímu obtěžování žen v Česku a mýtům, které panují okolo sexuálního násilí a znásilnění. Je spoluautorkou kampaně Respekt je sexy, která usiluje o větší bezpečnost žen v barech nebo na diskotékách.

Nejedlová: Spravedlnost není slepá

Bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku uznala porota vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Weinsteinovi nyní hrozí za oba činy až 29letý trest, o jehož konečné výši rozhodne soudce 11. března. Weisteina sice odvedli ze soudní síně v poutech, cestou do vězení se mu ale udělalo nevolno a je v nemocnici.

Podle Nejedlové je pravděpodobné, že porota Weinsteina neosvobodí. „Čekalo se, že se bude jednat dlouho, ale porota dospěla k rozsudku po velmi krátké době, navíc Weinsteina čeká další soud v Los Ageles. Prý už si najal poradce, který mu radí, jak ve vězení fungovat a přežít, takže s uvězněním zřejmě počítá,“ řekla Nejedlová na otázku, zda je možné, že se bývalý filmový magnát ještě z obvinění „vykroutí“.

Státní zástupce Cyrus Vence po zaznění verdiktu prohlásil, že se jedná o „nový den“ pro oběti sexuálního napadení v USA.

„Ano, je to silný signál pro oběti, že se dá spravedlnosti dovolat, i když proti vám stojí někdo mocný a bohatý. Weinstein měl špičkové právníky, poradce, ale spravedlnost není slepá a není jen na straně bohatých,“ souhlasila Nejedlová.

Češi: MeToo je hon na čarodějnice

Weinsteinova kauza vypukla v říjnu 2017, kdy deník The New York Times zveřejnil článek, podle něhož se Weinstein dopustil sexuálního obtěžování žen.

Herečka Alyssa Milanoová pak zveřejnila 15. října 2017 na twitteru výzvu, aby si všichni, kdo se někdy stali obětí sexuálního obtěžování, přidali na sociální sítě hashtag #MeToo („já také“). Během tří dnů přidalo #MeToo ke svému příspěvku na twitteru či facebooku přes 12 milionů lidí.

V Česku ale hnutí MeToo nečekalo tak vřelé přijetí jako jinde ve světě. „Než se to mohlo u nás více rozvinout, tak se o tom začalo mluvit jako o honu na čarodějnice, ženy, které se hlásily, byly označeny za hysterky, a že se hlásí pozdě, či žadoní o pozornost, takže české ženy možná necítí, že by to bylo pozitivně přijato, kdyby se přihlásily,“ vysvětlila Nejedlová. Navíc podle ní nebyla naše společnost tématu tak otevřená jako v jiných zemích, kde už probíhaly podobné kampaně proti násilí.

„Je to nepříjemné se o tom bavit a Češi to zkrátka odmítali,“ řekla Nejedlová s tím, že nyní je situace jiná. „Cítíme, že spoustu lidí začalo toto téma pálit a zajímat se o něj, ale je samozřejmě spousta lidí, která je negativně vyhraněná a má pocit, že kazíme mezilidské vztahy,“ řekla v Epicentru Nejedlová. 

Rozsudek nad Weinsteinem ukázal podle ní i Češkám, že za statistickými daty o znásilnění stojí konkrétní případy a ženy tak mají pocit, že o tom mohou více hovořit.

Domingova omluva? Dobrý postup

Ze sexuálního obtěžování byl vloni v létě obviněn i španělský operní pěvec Plácido Domingo. Ten obvinění zprvu odmítal, nakonec se veřejně omluvil. Johanna Nejedlová se domnívá, že je to také důsledek hnutí MeToo.

„On nejdřív tvrdil, že to není pravda, pak si uvědomil, že výmluvy neobstojí a že nejlepší bude se přiznat a možná mu to umožní dál fungovat ve své branži. My se jako společnost musíme naučit vyrovnávat s tím, že tu jsou sexuální predátoři, že je třeba s nimi dál žít, nelze je zcela vyřadit, spíše s nimi dál pracovat a omluva mi přijde jako dobrý postup,“ okomentovala kauzu pěvce Nejedlová.

Francouzský trenér zneužíval krasobruslařky

Nedávno otřásl sexuální skandál i krasobruslařským sportem. Krasobruslařka a bronzová medailistka Sarah Abitbolová obvinila z několikanásobného znásilnění v letech 1990-1992 svého tehdejšího trenéra Gillese Beyera. Ačkoliv se vědělo, že Beyer se chová ke svým svěřencům nevhodně, stejně dál zastával v krasobruslařském svazu vysoké funkce.

„Je to skandální, že se vědělo, že zneužíval mladou dívku, která se nemohla bránit, ale bohužel to bylo pro tu dobu standardní a podobné kauzy se zametaly pod koberec,“ vysvětlila Nejedlová.

Na celý rozhovor se můžete podívat zde:

Video  Aktivistka Nejedlová k rozsudku nad Weinsteinem: Oběti obtěžování, spravedlnosti se dovoláte!  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa