Poslanecká sněmovna schválila živnostenskou novelu, která upravuje podmínky pro provozování průvodcovských služeb. Ta vzešla od hlavního města, kde se průvodcovským „šmelinářům“ nejvíce dařilo, a byly s nimi problémy. „Šlo doslova o nekulturní projevy turismu. V centru Prahy působí průvodci, kteří nemají oprávnění ani znalosti k tomu, aby průvodcovské služby provozovali, a turisty často klamou nepravdivými informacemi,“ sdělila Blesk.cz radní hl. m. Hana Kordová Marvanová (STAN), která novelu pomáhala připravovat.

Fámy, polopravdy a klamy

Zaměřena je především na některé zahraniční průvodce, kteří nejen, že nemají dostatečné znalosti o historii a zajímavostech hlavního města, ale kteří rovněž svádí neznalé turisty na klamavou reklamu. Jejich výklady totiž podle předsedkyně Sdružení průvodců ČR bývají turistům na ulici nabízeny v rámci tzv. „Free Tours“ neboli prohlídky zdarma, přičemž na konci výkladu nekvalifikovaní průvodci vybírají peníze, o nichž hovoří jako o dýškách. „Nedomnívám se, že by tzv. »deštníkáři« odváděli daně,“ řekla radní.

Praktiky těchto průvodců blíže popsala Jana Horníková, včetně jejich označení - »deštníkáři«: „Všude v centru lze narazit na cizojazyčně hovořící lidi s deštníky, kteří nabízí své služby coby průvodci. Nabízí je zdarma, ačkoliv zdarma tyto služby nejsou,“ vysvětlila. Hlavní problém, který se však dotýká její profese průvodkyně tkví jinde. „Používají informace na bázi bulváru a ne odborných znalostí. Klamavé, nepřesné a lživé informace používají záměrně, aby byli zajímaví a lidi upoutali.“

Podle dřívějších zjištění Blesk.cz se od nekvalifikovaných průvodců zahraniční turisté z celého světa dozví například, že průměrný Čech vypije pět litrů piva denně, nebo že socha před hlavní bránou Pražského hradu není Tomáš Garrigue Masaryk, ale Vladimír Iljič Lenin. Zrovna tak mají uvádět, že drogy jsou v Česku legální nebo, že k sametové revoluci došlo v důsledku hladomoru.

Nová pravidla

Schválení novely si pochvaluje poslanec a pražský opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO). „Jde o prospěch profesionálních průvodců, kteří studovali, mají určitou odbornost a úrovni svých znalostí věnovali značný čas,“ nechal se pro Blesk.cz slyšet. Průvodci, a netýká se to jen Prahy, ale i celé republiky, tak budou muset disponovat jedním ze dvou druhů průkazů, kterými prokáží jednak svou odbornost, a zároveň registraci pro vykonávání průvodcovských služeb.

„Je to rozhodně krok správným směrem,“ uvedla na dotaz radní hlavního města Hana Třeštíková (Praha Sobě, která má právě cestovní ruch. Podle ní budou mít zahraniční turisté možnost dozvědět se o Praze objektivní, odborné a hlavně pravdivé informace. Opatření si pochvaluje také mluvčí Prague City Tourism, kde se potenciální průvodci mohou vzdělávat, Barbora Hrubá.

„Náplní naší činnosti je, aby Praha byla zákazníkům, tedy turistům, prezentovaná objektivně, pravdivě a bez stereotypů,“ řekla a dodala, že „přijetím této novely by podloudné praktiky nekvalifikovaných průvodců měly být minimalizovány.“

Kurz z historie, dějin umění, význačných pražských osobností, místopisu či zajímavostí, který je zakončený zkouškou, opravňující k průvodcovské činnosti, jak bude nově vyžadovat ministerstvo pro místní rozvoj v případě, že novelu zákona podepíše prezident Miloš Zeman, lze obdržet například právě u Prague City Tourism.

Řešení problému nebo problém v řešení?

Menší rozpaky v přijetí novely budí fakt, že zatímco primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) proti turistickým nešvarům otevřeně bojuje, jeho straničtí kolegové ve sněmovně novelu zákona nepodpořili - s výjimkou poslance Jakuba Michálka (Piráti). „Trošku mě to zklamalo,“ připustil Patrik Nacher, který na novele z řad magistrátní opozice spolupracoval hlavně s radní Kordovou Marvanovou.

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) však pro schválení novely nespatřuje jen pozitiva. „S kolegy ze sněmovny jsme o předkládaném zákonu diskutovali. Schválený zákon se příliš vzdálil od původního záměru, který měl zkvalitnit služby průvodců,“ odpověděl s tím, že tento problém podle něj pozměňovací novela nevyřeší a jen mezi průvodce zavleče zbytečnou administrativu.

„Původní návrh měnil průvodcovství z živnosti volné na živnost vázanou a vyžadoval od průvodců odpovídající vzdělání. Zákon, v podobě jaké byl schválen, ponechává průvodcovskou činnost jako živnost volnou s tím, že činnost může vykonávat pouze osoba, které byl vydán průkaz od ministerstva pro místní rozvoj,“ vysvětlil Hřib. Praktický rozdíl mezi „amatéry“ a „profesionály“ se podle něj stírá, protože o registrační průkaz si může žádat každý.

Černobílý svět neexistuje

Byť se situace jeví tak, že „vše dopadlo, jak má,“ tedy ve prospěch kvalifikovaných průvodců, ti jsou podobně jako primátor na nadšené reakce skoupí.

 „Nechápu, nač je potřeba mít dva průkazy, když jeden by stačil,“ kroutí hlavou Jana Horníková. „Jestliže je potřeba dojít na příslušné ministerstvo a nechat se zaregistrovat jako průvodce, kdo dohlédne na to, že má ten dotyčný potřebné znalosti?“ ptá se. „Profesionální průvodci se získáním registrace problém nemají, ale cítí se diskriminovaní, že tentýž průkaz mohou získat podvodníci, kteří nebudou kontrolováni,“ myslí si.

„Je dehonestací naší práce, že i podvodník a amatér si může opatřit průkaz registrovaného průvodce bez toho, aniž by na něho byly kladeny nároky,“ pravila Horníková. Zrovna tak ještě vyjádřila obavy, že v důsledku nedostatku cizojazyčně vybavených činitelů bude problém nekvalifikované a podloudné průvodce odhalit a usvědčit.

Na dotaz, zda se hodlá Městská policie hl. m. jakkoliv blíže zabývat problémem nekvalifikovaného průvodcovství v hlavním městě, odpověděl bez bližších podrobností náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (TOP 09), že „městská policie bude samozřejmě dohlížet na dodržování každého platného zákona."

Fotogalerie
22 fotografií