„Univerzální jednostopý stroj s odolnou konstrukcí o síle 134 koní je v Česku k vidění vůbec poprvé, stejně jako nadupaný model Bronx,“ řekl motoristický expert Filip Tichý. K prodeji budou oba harleye na jaře příštího roku.

Hitem veletrhu je ovšem třeba i pozoruhodná motorka Čechie–Böhmerland za 1,5 milionu korun. Konstruktér Petr Knobloch jich vyrobí jen pár, na míru.

Motoristovo srdce však určitě potěší i skútr Korado, který se nachází na opačné straně cenového spektra. K mání je už za 18 000 korun a lze na něm jezdit od 15 let.

Prodá se 50 motorek denně

Z říše fantazie jsou pak třeba i freestylové speciály konstruktéra Jana Voláka. Jeho Piaggio a Honda mají objem jen 50 ccm, na silnici by však jistě způsobily velký poprask. Motorky zkrátka v Česku táhnou. Vloni si lidé koupili 18 744 motocyklů, to je v přepočtu až 50 kousků denně!

Nejpopulárnější značkou byla Honda s 3 908 registrovanými motorkami. Druhá byla Yamaha s 1 679 prodanými kusy a třetí asijské CF Moto, které prodalo loni 1 091 kousků.

Motoristická akce, na kterou až do neděle zavítá na 65 tisíc návštěvníků, se koná i v době rušení hromadných akcí. „Motoristé jsou v drtivé většině z Česka či Slovenska, návštěvnost z potenciálně rizikových zemí je prakticky nulová,“ řekla mluvčí veletrhů Dita Brančíková a dodala: „Jsme v bezprostředním kontaktu s hygienickou stanicí a jsme připraveni okamžitě reagovat na aktuální vývoj situace.“

VIDEO: Motofestival Euro Bike Fest předloni v Pasohlávkách.