Milovaná i nenáviděná. Taková je architektura takzvaného brutalismu, která vznikala převážně v 60. – 80. letech 20. století. Zatímco u odborné veřejnosti i mladých milovníků architektury je velmi oblíbená a obdivovaná, laická veřejnost si k ní nedokáže najít cestu. „Je veliká škoda, že veřejnost se k těmto stavbám staví negativně, protože jim připomínají šedivost a útlak minulého režimu. Přitom ty to stavby byly na svoji dobu velmi pokrokové a v zásadě šlo o západní import,“ řekla při zahájení kurátorka výstavy Helena Doudová.

Modely budov i křesla ze zbouraného hotelu

Návštěvníci na výstavě uvidí jednak fotografie pražských staveb, které byly postavené v brutalistním duchu, ale i plastiky, modely staveb nebo třeba nábytek ze zbouraného hotelu Praha. „Jsem moc ráda, že tu kromě zmíněných budov nebo hotelového mobiliáře můžou návštěvníci vidět i třeba zmenšenou plastiku Rovnováha od sochaře Josefa Klimeše, která jinak stojí u nájezdu na Barrandovský most. Snažíme se ukázat, že se v této době nedělaly jen stavby, ale právě i různé plastiky a sochy do veřejného prostoru,“ vysvětlila kurátorka.

Brutalistní stavby to nemají v Praze úplně jednoduché. Vzpomeňme třeba na nedávno skončenou demolici Transgasu. „Na výstavě je k vidění i časosběrné video Eroze Transgasu, která poukazuje na smutnou skutečnost, že po hotelu Praha nemusí být Transgas poslední stavbou tohoto druhu, která půjde k zemi. Brzy to nejpíše čeká i Budovu CETIN, dříve známou jako Ústřední telekomunikační budova“ řekla Doudová. Velký problém podle ní je i to, že spousty těchto staveb jsou rekonstruovány velmi necitelně. Takže i přesto, že zůstanou stát, jejich hodnota se vytrácí.

Česká originalita

Výraznou inspirací pro Brutalismus byl slavný architekt  Le Corbusier, který své elegantní panelové domy z počátku 50. let označoval jako béton brut, surový beton. Stavby jsou charakteristické třemi prvky. Výraznou hmotou celé stavby, novými materiály a odhalené konstrukce. Pražská brutalistní architektura byla jemnější, protože respektovala kontext historického města. „V tehdejší době byl poměrně velký problém udělat kvalitní pohledový beton, proto se místo něho používaly často mozaiky, které měli na starost přední čeští umělci. I to je poměrně velké specifikum české scény,“ upozornila Helena Doudová.

Mezi stavby z období brutalismu v Praze patří především OD Kotva, Máj, bývalé Federální shromáždění, DBK, hotel Intercontinental nebo třeba stadion Strahov.

Kde? Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7

Kdy? úterý–neděle: 10–18 hodin, středa: 10–20 hodin, výstava trvá od 6.3.2020 - 6.9.2020

Za kolik? základní vstupné 220 Kč, snížené 120 Kč

Fotogalerie
11 fotografií