Jak to celé začalo? „Do schránky jsem dostal katalog, a jelikož jsem před 8 lety prodělal infarkt, tak mě zaujaly prášky na povzbuzení srdíčka,“ vysvětluje pan Dyntera, proč se rozhodl objednat výrobky od společnosti Beauty Line. S balíčkem dorazil i šek informující o výhře. „Jestli si dobře pamatuji, tak jsem poprvé vyhrál 675 tisíc. Pokaždé byl fígl v tom, že podmínkou získání výhry bylo, abych objednal další jejich výrobky, což jsem splnil,“ objasňuje senior.

Celkem si za ty dva roky naobjednával a zaplatil zboží za více než 20 tisíc. Slibované statisíce samozřejmě nikdy nedostal…

Oznámení o výhře.
Autor: archiv Blesku

Labužníci a věštkyně

Na seniora se »přilepily« i další společnosti. A nejen ty… „Napsali mi z Labužnického koutku, že jsem vyhrál. Asi od firmy Beauty Line pak dostala moji adresu věstkyně Donatella Reyes. Předtím, než mi přišlo upozornění, že jsem vyhrál 300 tisíc, tak ona mi ve věštecké prognóze řekla, že jsem výhercem částky 300 tisíc…“ přemýšlí nad trikem pan Dyntera.

Senior přiznal, že této věštkyni poslal tisíc korun za »tajnou formuli pro rychlejší plnič přání«. Že se stal obětí podvodníků, si pan Jiří nyní už moc dobře uvědomuje, a proto se rozhodl obrátit na Blesk. „Chtěl bych, aby se někde objevilo poučení pro takové blbce, jako jsem já, kteří lehce naletí a nechají se zlákat,“ dodává.

Manželé Dynterovi oslavili už 60 let od svatby a pořád se mají moc rádi!
Autor: David Malík

Beauty Line mlčí...

Jelikož Blesk nezastihl firmu Beauty Line na pražské adrese, kterou má uvedenou jako sídlo, zaslali jsme jejímu vedení pro jistotu také dopis s žádostí o vyjádření. Nikdo se neozval… 

Domovník: Přebírám jen balíčky

Blesk vyrazil na pražskou adresu Na Okruhu 488/27, kde má firma sídlo. Otevřel nám domovník, který to i potvrdil: „Támhle mají schránku, ale nikoho zde nezastihnete. V bytě totiž bydlí podnájemníci z Vietnamu,“ překvapil. „Já tu jako správce přebírám poštu, firmě Beauty Line chodí i balíčky.“

Sousedka: Pořád je tu někdo hledá!

Firma Beauty Line je po domě, kde je přes 20 bytů, známá… „Já jsem v šoku, co jsem tu zažila. Když jsem šla domů asi před půlrokem ze služby, zastavila mě tu mladá paní z Opavy a ptala se na tuto firmu. Pamatuji si to moc dobře, byla příjemná a měla s sebou nemocnou holčičku na vozíčku, která měla ochrnutou ručičku. Ukazovala mi výherní listinu, kde stálo, že se stala výhercem 500 tisíc euro,“ přidala sousedka z domu.

Ombudsman Blesku: Je to známá firma!

Společnost BEAUTY LINE s.r.o., je svými praktikami již několik let známá,“ říká Lukáš Zelený. „Jedná se obvykle o agresivní obchodní praktiku, která může zásadním způsobem pozměnit chování spotřebitele tak, že se rozhodne k nákupu, který by za jiných okolností neudělal,“ říká Lukáš Zelený.

Proto pokud váháte a chcete si něco takového pořídit, vždy se sami sebe nejdřív zeptejte, jak moc danou věc potřebujete. „Pokud byste bez příslibu výhry nic nekoupili, neměli byste nabídce podlehnout,“ radí Lukáš Zelený.

Kde si stěžovat?

Podle Ombudsmana Blesku má pan Dyntera možnost obrátit se se svoji stížností na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce.

Jak je stopnout?

Pokud si pan Dyntera nepřeje, aby ho společnost BEAUTY LINE s.r.o., bombardovala dalšími nabídkami, tak musí tuto fi rmu požádat o odstranění svých osobních údajů z databáze. „Podnikatel je pak povinen bez zbytečného odkladu vymazat osobní údaje, které se daného spotřebitele týkají. Měl by tak učinit nejpozději do jednoho měsíce od podání žádosti o odstranění osobních údajů z databáze podnikatele. Žádost je vhodné podat písemně, nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou,“ doporučuje Lukáš Zelený.

Mgr. Petr Novák
Autor: archiv Blesku

Šance získat výhry je nereálná!

Podle Petra Nováka existuje jednoduchá rada – nepodlehnout! Ombudsman se také vyjádřil k již zakoupeným výrobkům. „Pan Dyntera by mohl uplatnit právo odstoupit od kupní smlouvy bez udání důvodu. Toto právo činí 14 dnů ode dne doručení objednaného zboží,“ radí s tím, že pokud prodejce neinformoval pana Dynteru o této možnosti, lze toto právo uplatnit ve lhůtě 1 roku a 14 dnů.

„Ohledně »výher« mám pro pana Dynteru špatnou zpráv – šance získat tyto výhry je nereálná,“ pokračoval. „Tyto postupy můžou být zkoumány Českou obchodní inspekcí, zda se jimi pořadatel nedopouští tzv. nekalých, klamavých či agresivních obchodních praktik, za což mu bude možné uložit pokutu až do výše 5 mil. Kč podle zákona o ochraně spotřebitele. Nicméně z toho nic pro poškozené osoby nevyplývá. Tu pokutu dostane pouze pořadatel soutěže a poškozený žádnou kompenzaci nedostane,“ uzavřel Novák.

Fotogalerie
9 fotografií