Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Islamisté udeřili na vesnice: Krvavý útok má v Burkina Fasu přes 40 obětí

V africkém Burkina Fasu zaútočili na katolický kostel (ilustrační foto).
V africkém Burkina Fasu zaútočili na katolický kostel (ilustrační foto).  (Autor: profimedia)
Autor: ČTK - 
9. března 2020
16:14

Nejméně 43 lidí zabili neznámí útočníci na severu Burkina Fasa, cílili na dvě vesnice blízko hranic s Mali. V dnešním prohlášení o tom informovala vláda. Podle zdrojů agentury AFP se jednalo o odvetný útok domobrany na příslušníky etnika Fulbů, kteří jsou spojováni s radikálními islamisty.

„V neděli byly napadeny vesnice Dinguila a Barga v oblasti Yatenga. Prozatímní bilance je 43 obětí,“ uvedlo ministerstvo komunikace.

Burkina Faso se přes čtyři roky potýká s rostoucími násilnostmi převážně na severu a východě území. Místní úřady je většinou připisují ozbrojeným islamistickým skupinám, které tam pronikají ze sousedního Mali. Některé jsou napojeny na teroristickou síť al-Káida, jiné na organizaci Islámský stát.

Ve vesnicích napadených v neděli podle zdrojů AFP žijí převážně příslušníci etnika Fulbů, které do svých řad rekrutují zmíněné malijské skupiny. Na druhé straně stojí rychle zformované ozbrojené skupiny z etnika Dogonů, které jsou považovány za spojence malijské armády při jejím tažení proti džihádistům.

Zobrazit celou diskusi