Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Počasí nic moc, ale budeme pokračovat!“ Mrazivý vzkaz Čechů předtím, než je zasypala lavina

Autor: red, ČTK - 
10. března 2020
05:00

Byli to kamarádi, kteří stáli při sobě. Hory milovali. Bohužel se jim cesta po úbočí rakouského masivu Dachstein stala osudná. Pětici Čechů zasypala lavina. Pod 80 centimetry sněhu neměli Brňané šanci přežít. Toto je jejich poslední foto před smrtí.

Expedice Dachstein... Počasí dneska nic moc, tak jsme se vyškrábali jen na horskou chatu a zítra už vyleze Oskar a budeme pokračovat,“ napsal Lukáš R. (†28) k fotce, kde je na zasněžené hoře zachycen se svými přáteli. Pořízena byla den před jejich smrtí. Společně s Lukášem zemřela i jeho snoubenka Dagmar L. (†27).

Měli před svatbou

Smrt pod lavinou zastihla i jejich kamarády Ivetu S. (†30), Andreu G. (†37) a jejího partnera Marka V. (†46). I tento tragicky zesnulý pár zamilovaných měl před svatbou. Podle šéfa hornorakouských horských záchranářů Christopha Preimesbergera, na jehož informace odkazovala agentura APA, uvolnila pětice Čechů lavinu sama.

Zastihla je v nadmořské výšce 2800 metrů při túře na sněžnicích. Turisté s sebou neměli lavinový vyhledávač. Záchranáři je našli pod sněhem všechny už bohužel mrtvé. Jejich těla už byla uvolněna k transportu do domoviny. Správce horské boudy Seethaler Hűtte Wilfried Schrempf prozradil, jak se výpravě z Brna snažil vše rozmluvit.

Správce chaty Čechy varoval

První den na chatě si dali říct. „Hrozně foukalo, nasněžilo, místy byla kvanta navátého sněhu...“ řekl Schrempf deníku OÖN. Češi šli raději po hře karet spát. Druhý den však na masiv chtěli vyrazit stůj co stůj. „Pořád platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, svahy jsou příkré, jsou nestabilní,“ varoval je správce, ale jeho snaha byla marná. Čechy jejich rozhodnutí nakonec stálo život.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání