Namísto sportoviště v historické zástavbě Vinohrad u Riegrových sadů chce radnice Prahy 2 vystavět nový domov pro seniory a osoby, které trpí Alzheimerovou chorobou. Na tomto záměru není nic špatného. Vadí však skupině místních, kteří jsou spjatí se Sportovním klubem Oáza, který má zmíněné sportoviště pronajaté.

Ti chtějí historické sportoviště zachovat. „Mezi členy tenisového klubu se traduje, že zde hrával již Edvard Beneš,“ uvedl na protestní akci, kterou podpořilo pár desítek obyvatel, jako příklad pro zachování iniciátor petice Marek Preiss.

Nejedná se o jedinou výtku. „Nemáme nic proti výstavbě domu pro seniory. Ale byli bychom rádi, kdyby byl zřízen jinde. Praha 2 má k dispozice více než sto objektů, v jejichž případě by stačila pouhá rekonstrukce a ne nová výstavba,“ myslí si. S vedením radnice prý o zachování sportoviště jednal, ale neúspěšně. „Bylo to korektní jednání, ale plody nepřineslo.“

100 x 100

Místostarosta Prahy 2 pro oblast výstavby a územního rozvoje Václav Vondrášek (ODS) Blesk.cz sdělil, že projekt je nutnou reakcí na nedostatek míst pro seniory a vážně nemocné. Protest tak vnímá doslova jako reakcí lidí, kteří nerespektují potřeby seniorů. „V centru Prahy se nachází sousta jiných tenisových kurtů. Například na Albertově. Lpět na jednom konkrétním mi nepřijde úplně v pořádku,“ uvedl.

Nový dům pro seniory by měl obsahovat více než 100 lůžek pro seniory a nemocné. Spravovat by jej mělo Centrum sociálních služeb Prahy 2, které počítá s tím, že současné dispozice nebudou do budoucích let postačující. Už dnes se potýká s kapacitními problémy. „Zcela nám chybí prostředí pro dobře organizovanou péči o lidi s demencí,“ uvádí ředitelka Centra sociálních služeb Prahy 2 Martina Polanská.

Oproti tomu v současnosti sportoviště podle Preisse využívá zhruba 100 členů klubu, nadto okolo 100 dětí, kteří si sem ve volném čase chodí hrát. „Zvláště o děti a jejich výchovu by nám mělo jít. Dnes je moderní trávit čas u televize a na počítači, ale pohyb venku a hraní si s ostatními je přece důležitější. Jak je k tomu však máme ponoukat, když jim rušíme sportoviště,“ podivuje se podporovatel petice Marek Kráčmar.

V úterý se na náměstí Míru, prakticky před okny radnice Prahy 2, konal protest proti záměru zrušit venkovní sportoviště na Vinohradech, a místo něj postavit dům pro seniory a osoby trpící Alzheimerovou chorobou.
Autor: David Zima

Vondrášek kontruje tvrzením, že objekt výstavbou získá smysluplné využití po celý rok. „Je hezké, že si sem lidé chodí zahrát. Ale jak často? Přes zimu nebo deštivá období zeje sportoviště prázdnotou a je nevyužívané. Proč by nemělo dávat smysl jeho celoroční využití?“

Škatulata nebudou?

Radnice ze svého záměru ohledně zbudování domova pro seniory nehodlá ustoupit. „Praha 2 snaží být vůči sportovnímu klubu Oáza, která má tenisové kurty pronajaty, i vůči veřejnosti maximálně otevřená a vstřícná. O potřebnosti nového zařízení tohoto typu ale jistě není pochyb,” vzkázala mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová s tím, že klub „byl o záměru výstavby a tudíž ukončení pronájmu s dostatečným předstihem informován.”

Rada městské části (ODS, ANO a TOP 09) už 2. března schválila projektanta, který má připravit podklady pro záměr stavby v bloku mezi ulicemi Italská, Kunětická, Španělská a Lichnická - nad hlavním nádražím a prakticky s luxusním výhledem na Prahu směrem na Hradčany.

„Preferoval bych výstavbu jinde,“ sdělil Blesk.cz opoziční zastupitel Prahy 2 Jaroslav Němec (Piráti). Podle něho by například v úvahu připadala lokalita Pod Zvonařkou nebo Borůvkovo sanatorium. „Uvažovat se dá i nad nádražím Vyšehrad, které by mělo smysluplnější využití, než umístění Muchovy Slovanské epopeje,“ zmínil nedávno prezentovanou vizi magistrátu.

Praha 2 se zabývala celkem šesti lokalitami, z nichž ta v Italské ulici vzešla jako ideální. „Z prověřovaných nemovitostí zůstává jedinou potenciálně možnou variantou pro vybudování pobytového zařízení výše zmíněný pozemek,“ uvádí radnice na svých stránkách. Pozemek patří Praze 2 a nachází se na něm „pouze“ nouzová stavba v podobě zázemí a šaten klubu, která ani není zanesena v katastru nemovitostí.

Určité „úlevné“ by podle Preisse mohlo být, pakliže by radnice přikročila ke zbudování jiného venkovního sportoviště, které by bylo tak jako to nynější otevřeno široké veřejnosti. K takovému řešení pravděpodobně nedojde. „Kdyby nám nabídli alespoň to, bylo by to lepší než zrušení sportoviště bez náhrady. Ale nic takového nezaznělo,“ uvedl. Místostarosta Vondrášek na tento dotaz poukázal na to, že v Praze 2 je venkovních sportovišť dostatek.

Fotogalerie
9 fotografií