Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišův „kádrovák“ šokoval ředitele ČT. Poslancům radil: Pracuje proti ANO, nebrat

Autor: Nikola Forejtová, info.cz, ČTK - 
10. března 2020
21:30

O pořádný rozruch ve Sněmovně se postaral poslanec Stanislav Berkovec (ANO). Před volbou šestice nových radních ČT, ke které dojde ve středu, totiž rozeslal hromadný tajný e-mail. V něm hodnotí každého z kandidátů a dává k nim status, zdali se „hodí“. A jaká že kritéria Berkovec požaduje? Důležité je to, aby křeslo získal člověk, který bude podporovat zájmy ANO. O případu informoval server Info.cz. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Lidé pod hodnocením vidí praktiky komunistické Státní bezpečnosti. Ředitel ČT Petr Dvořák pak považuje e-mail za šokující. 

Stanislav Berkovec zaslal napříč Sněmovnou e-mail, kde „doporučuje“ hodící se a nehodící se kandidáty do mediálních rad. Podle některých uživatelů se Berkovec vrací tak trochu do minulosti. Popisy kandidátů jsou totiž děsivě detailní a poslance zajímala především politická angažovanost a seznam nepřátel.

„Tento kandidát dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti ANO. Není žádný důvod domnívat se, že v RČT tomu bude jinak. V RČT bude zastupovat výhradně zájmy P. Dvořáka a M. Ch.,“ píše se ve zprávě, kterou vypracoval Babišův muž. Toto souhrnné hodnocení patří kandidátovi Michalu Klímovi, šedesátiletému novináři.

Znatelně lepším kandidátem je ale podle Berkovce někdejší zahraniční zpravodaj veřejnoprávní televize Roman Bradáč. Značku ideál si Bradáč vysloužil tím, že není politicky aktivní, nemá dobrý vztah s ředitelem Petrem Dvořákem a má mnoho známých a žáků v médiích. 

Berkovec se pro server Info k obsahu mailu, který dostali poslanci napříč politickým spektrem, nevyjádřil, jen pohrozil paragrafy. „Dovoluji si Vás upozornit na to, že pokud jste se dostali do jakéhokoli soukromého mailu, jde o porušení tajemství dopravovaných zpráv – paragraf 182 – a porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí – paragraf 183 Trestního zákoníku,“ cituje server poslancovu odpověď.

Roman Bradáč stál proti Petru Dvořákovi ve volbě generálního ředitele ČT (23. 9. 2011). Roman Bradáč stál proti Petru Dvořákovi ve volbě generálního ředitele ČT (23. 9. 2011). | Blesk:Foto Blesk - Zbyněk Pecák

„Šokující,“ reaguje Dvořák

Dvořák poslancovo jednání označil za šokující. „Naprosto popírá roli Rady ČT jako garanta nezávislosti a objektivity média veřejné služby. Naopak ji přeměňuje ve skupinu snadno ovlivnitelných lidí, kteří budou prosazovat pouze konkrétní politické zájmy,“ uvedl Dvořák.

Počínání šéfa volebního výboru podle ředitele ČT navrací společnost do doby, kdy se odborníci kádrovali podle toho, s kým se stýkají. „Pokud takovýto postup prosazuje předseda výboru, který odpovídá za mediální legislativu a kontrolu médií, zásadně to nabourává důvěru v jeho činnost,“ uvedl Dvořák s tím, že jej e-mail naprosto šokuje.

Podobně smýšlí i lidé na sociálních sítích. Ti zprávu většinou komentují slovy jako „praktiky komunistů“ nebo třeba „horší než koronavirus“. Z politiků se pak ozval i bývalý předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Ten nazval dílo z pera Berkovce jako Šílený StBácký pamflet. „Toto nelze jinak nazvat. Ba co víc, autor je předsedou volebního výboru. A tady jednoznačně porušuje zákon o ČT. Absurdní situace. Za mě v té pozici nemá co dělat!“ 

Špatně dopadl v hodnocení i komentátor Martin Schmarcz. Ten si od Berkovce vysloužil přezdívku autista. 

„Dotýká se mě zmínka o autismu. Nikoli mě osobně, jsem se svojí kariérou, kdy jsem v médiích řídil až dvacet lidí, nebo se účastnil jednání se zahraničními státníky, celkem spokojený. Mám ale dítě s těžší formou autismu, která sice nezasahuje inteligenci, ale brání mu v komunikaci a navazování běžných sociálních vazeb. Setkáváme se často s předsudky a takovéto dopisy rozhodně jejich odstranění nepomáhají,“ uvedl pro server Info.cz Schmarcz, který zde také externě komentuje různorodá témata. 

Blesk Zprávy vypátraly i reakci Michala Klímy. Ten na sociální sítí zadoufal, že tento e-mail nijak neovlivní nastávající volbu a poslanci se rozhodnou na základě svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Volba nových radních čeká Sněmovnu ve středu, poslanci budou vybírat z 18 kandidátů.

Vedle již zmíněného Bradáče, Schmarcze a Klímy bude o křeslo v Radě bojovat také Marek Hladký, Zdeněk Holý, Eva Hubková, psycholog Ivan Douda, Petr Jedinák, moderátor Luboš Xaver Veselý, Gabriel Švejda, Jiří Závozda, někdejší hokejový reprezentant Jiří Šlégr, Stanislav Staněk, Jiří Schwarz, Pavel Matocha a z ekonomů pak Vladimír Pikora, Pavel Kysilka a Hana Lipovská. 

jaro20 ( 11. března 2020 15:11 )

Kádrováka Berkovce potopil i Faltýnek. Přečetl jsem na IDNES, kromě titulků.

marmat ( 11. března 2020 14:53 )

jaro20:
Vy se ještě načekáte ......
Fištrón v apatyce nekoupíte...
Ale můžete zatím víc číst
Nejen titulky !

marmat ( 11. března 2020 14:50 )

Jak poznat trolla aspiranta do Rady...???
Tak,že všechny informujete jaký adept na tu funkci OPRAVDU je !
Panu Berkovcovi neupírejte (bez znalosti věci) velmi slušné IQ....
Takové, které na 100% vylučuje šíření FEJKŮ

jaro20 ( 11. března 2020 14:50 )

Burešovic kádrovák Berkovec nečekal jsem mnoho, ale toto.

marmat ( 11. března 2020 14:38 )

jaro20: klídek
Nééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­éééé­ééééé ON.....
My všichni potřebujeme objektivní ČT -veřejnoprávní televizi .....
bez tenden­čních/­podja­tých komentářů a mode­ráto­rů..­.poli­tolo­gů a ekonomů
NIC VÍC...než takové, kteří svoji posedlost Babišem OVLÁDNOU ...
A budou 100% objektivní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa