Pusinky na všechny strany

Kubíčkovi lékaři diagnostikovali Downův syndrom hned po narození. „Nečekaná zpráva nás zasáhla, v těhotenství se na nemoc nepřišlo. S manželem se nám zhroutil svět. Dnes jsme samozřejmě za Kubíčka moc rádi. Chtěl na svět, prostě si vybral nás a my ho rozhodně nechceme zklamat. Je to naše usměvavé sluníčko plné života, radosti a lásky, které na všechny strany rozdává pusinky,“ vypráví paní Kateřina, která vychovává s manželem Davidem ještě staršího syna Davídka (9).

Pusa mámě!
Autor: archiv rodiny

Nádor i metastázy

V době, kdy se rodina s novou situací sžila, přišla další rána. Lékaři Kubíčkovi ve dvou letech zjistili onkologické onemocnění. Jednalo se o zhoubný nádor v oblasti dolní pánve u kostrče, zároveň se objevily i metastáze na plicích. „Museli jsme dočasně přerušit rehabilitace, cvičení a lázeňské procedury, které Kubíčkovi pomáhaly ve vývoji, a začali jsme jednou za čtrnáct dní jezdit na týdenní hospitalizace do pražské Fakultní nemocnice v Motole, kde mu byla aplikována chemoterapie,“ pokračuje paní Kateřina.

Když je Kubíček v doprovodu maminky Kateřiny v nemocnici, stěhuje se brácha David k babičce a dědovi, protože jeho táta musí zajistit finanční příjem domácnosti.

Roušky a izolace

Protože onkologická léčba oslabuje imunitu, bylo nutné do domácnosti pořídit několik čističek vzduchu, na denním pořádku byl také úklid dezinfekčními prostředky. „Zrušili jsme všechny oslavy, návštěvy, Kubíček nesměl do kolektivu. Když k nám někdo přišel, musel si umýt ruce dezinfekcí a nasadit roušku,“ doplňuje svou ženu pan David a dodává: „Také nyní častěji vaříme, protože má syn nařízenou nízkobakteriální dietu, v rámci které musí být strava čerstvá. Některé potraviny jsou zcela zakázané a obecně je třeba kupovat vše kvalitnější,“ popisuje.

Při chemoterapii.
Autor: archiv rodiny

Naděje byla malá

Kubíček i nadále pokračuje v náročné léčbě. Před několika měsíci byl jeho stav velmi vážný, lékaři si nebyli jistí, zda bude další série chemoterapie zabírat tak, jak má. Nyní situace vypadá naštěstí pozitivněji. „Snažili jsme se na to nemyslet, ale lékaři nás připravovali na nejhorší. Nyní vím, že máme naději a jeho život se zachrání. Těšíme se, až skončí léčba a budeme se opět věnovat rozvoji Kuby, jezdit na rehabilitace a do lázní. Nejvíce se však těšíme na to, že pak snad už konečně budeme žít zase trochu normálně. A hlavně budeme všichni čtyři spolu pohromadě a ne rozdělení pobyty v nemocnici,“ dodává Kateřina.

Kubíčkově rodině pomáhá nadace Dobrý anděl

Každý měsíc nadace Dobrý anděl přijme do systému podpory přes sto nových rodin s dětmi, ve kterých se objevila vážná nemoc. Na Jindřichohradecku dárci pomohli již 67 rodinám. Zapojit se můžete i vy, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz. Výši příspěvku si volí každý sám, potřebným je vždy odevzdán do posledního haléře. Provozní náklady nadace Dobrý anděl jsou hrazeny ze zdrojů jejích zakladatelů a dalších filantropů.

Co je Downův syndrom?

Základním znakem tohoto geneticky podmíněného onemocnění je ztrojení 21. chromozomu. Zatímco běžně máme tyto chromozomy v každé buňce dva, lidé s Downovým syndromem mají tři. Ročně se v České republice narodí zhruba padesát dětí s typickými vzhledovými rysy, které se ale bohužel potýkají i se zdravotními komplikacemi. Mezi nejtypičtější patří lehké až středně těžké mentální postižení a srdeční vady. Onemocnění nelze vyléčit, díky cílené péči lze pouze příznaky syndromu mírnit.

Fotogalerie
4 fotografie