Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bětka (37) popsala, jak porazila koronavirus. Léčila se volně prodejnými léky

Autor: Darina Jíchová - 
14. března 2020
00:00

Američanka Elizabeth Schneiderová (37) ze Seattlu porazila koronavirus, žena na svém facebooku popsala, kde a kdy se nakazila, jak vypadaly její rané příznaky i způsob, jak se léčila. Upozornila, že prvními symptomy byla bolest hlavy a jemné brnění v rukou a nohou. Zdůraznila, že vůbec nekašlala ani neměla problémy s dýcháním. „Zachránil mě Sudafed a sprej do nosu,“ zmínila na sociální síti. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Bětka Schneiderová se domnívá, že koronavirus chytila 22. února na večírku, u nejméně dalších 5 osob, kteří na večírku byli, se také nákaza potvrdila. „Vláda říkala, abychom si myli ruce a dodržovali hygienická opatření. To jsem dělala, a stejně jsem to chytila, nakazit se může každý,“ zdůraznila Američanka.

Únava, bolest hlavy, horečka

První příznaky na sobě začala pozorovat 25. února, začala ji bolet hlava, zpozorovala také neobvyklé brnění v rukou a nohou. „Začala jsem být hrozně unavená,“ doplnila s tím, že si „naordinovala“ klasické a volně prodejné léky na bolest a nachlazení. „Odpoledne jsem si šla lehnout, v tu dobu mě bolely už i klouby, měla jsem zimnici a třásla jsem se,“ změřila si teplotu a zjistila, že má horečku. Naměřila si 39,4 °C.

Schneiderová zavolala kamarádce, zda by ji neodvezla na pohotovost, kdyby bylo nejhůř. Od známých a z tisku věděla, že na koronavirus se „jen tak“ netestuje. „Neměla jsem žádné hlavní příznaky, nekašlala jsem, neměla jsem problémy s dýcháním, tak jsem si ani nepřipouštěla, že bych to mohla mít. Myslela, že je to chřipka, horečka navíc ustoupila,“ doplnila Američanka.

„Proti chřipce jsem očkovaná, myslela jsem, že doktor by mi řekl jen, abych šla domů a odpočívala a hodně pila. To, co říká vždycky,“ uvedla.

Pak se ale přes facebook dozvěděla, že několik lidí z večírku, kde taky byla, má podobné symptomy jako ona. „Psali, že byli u svého lékaře a že měli negativní testy na chřipku. Test na koronavirus jim nenabídli, věděla jsem, že ani mě by doktor neotestoval,“ vysvětlila. „Bylo mi to všechno podezřelé a začalo mi docházet, že bych mohla mít nový koronavirus,“ hlesla.

Test na vlastní pěst

Schneiderová se rozhodla jednat, jako dobrovolnice se přihlásila do programu, který v Seattlu zkoumá chřipku. „Poslali mi domů sadu na stěr z nosu, provedla jsem ho a odeslala jsem jim ho,“ zmínila s tím, na odpověď čekala několik dní. „Jeden z vědců, kteří v programu pracují, mi zavolal v sobotu 7. března a oznámil mi, že můj test je pozitivní na koronavirus,“ popsala Schneiderová.

„Trošku zvráceně jsem byla potěšená, že se moje domněnka potvrdila. Moje máma ale brečela, když jsem jí to říkala. Necítila jsem nijak špatně, skoro nic už mi nebylo,“ uvedla. A následně se spojila s lékařem a epidemiology. „Řekli mi, že pokud během 72 hodin nebudu mít žádné další příznaky, musím ještě nejméně dní dní zůstat v izolaci a pak dobrý,“ jejich doporučení dodržela. Doplnila, že v podstatě proležela jen jeden den.

Její město Seattle je hlavní město státu Washington, kde má koronavirus největší úmrtnost v rámci Spojených států. V celých USA je téměř 2000 nakažených a přes 40 mrtvých, zemi stejně jako mnohé další státy včetně Česka svírá panika.

„Panika nikomu nepomůže“

„Svůj příběh jsem se rozhodla sdílet, abych dala lidem naději, že se to dá porazit. Lékaři říkají, že většina případů je mírně až středně vážná, asi jako ten můj. Rozhodně to není něco, co bychom měli brát na lehkou váhu. Je přirozené mít strach a obavy, bezhlavá panika ale nepomůže. Musíme být extrémně pozorní, dodržovat povely lékařů a vlády, zůstat doma a izolovat se při jakýchkoliv příznacích chřipky,“ napsala na svém facebooku.

„Nepanikařte, jestli si myslíte, že to máte, je pravděpodobné, že to máte. Nechte se pro vlastní klid otestovat. Pokud nemáte závažné symptomy, zůstaňte doma, berte známé a volně prodejné léky, pijte hodně vody, odpočívejte. Pokud se cítíte natolik fit a máte tu možnost, pracujte z domova. Pokud ne, mrkněte na nějaký film nebo seriál,“ doporučila Američanka.

Rady od Američanky

Elizabeth uvedla také, jaké volně prodejné léky brala. Konkrétně zmínila lék Sudafed, ten je v Česku neprodejný kvůli vysoké dávce pseudoefedrinu, čeští výrobci pervitinu ho používají při výrobě drogy. Podobné složení, ale nižší dávku pseudoefedrinu, má v Česku například Paralen Grip, který je v lékárnách k dostání bez předpisu. Schneiderová také užívala sprej do nosu v intervalu tři dny a pak tři dny pauza. Nosní dutiny si vyplachovala konvičkou.

„Tohle nejsou rady od lékaře, jen jsem vám chtěla říct, jak jsem s příznaky bojovala já. Mně to pomohlo, jestli by to zabralo i někomu jinému, nemůžu zaručit,“ zdůraznila Schneiderová.

Video  Zákaz akcí nad 30 lidí, omezení hospod a stopka pro cizince. V Česku je stav nouze 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa