Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masový hrob obětí koronaviru je tak velký, že je v Íránu vidět z vesmíru

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. března 2020
00:10

V Íránu denně stoupá počet lidí nakažených novým typem koronaviru, podle oficiálních statistik je v zemi více než 11 tisíc nemocných. Podle státní televize zemřelo 514 lidí. Íránci zbudovali masivní hrob pro oběti koronaviru, pohřebiště se nachází u města Qom, které je považováno za ohnisko nemoci v Íránu. Nový hřbitov je tak velký, že je znatelný i z vesmíru, uvedl list Daily Mail.

Satelitní snímky masového hrobu jako první zveřejnila společnost Maxar Technologies, experti pro americký deník The Washington Post (WP) vysvětlili, že podle všech dostupných důkazů jde o čerstvě vyhloubené hroby.

Na sociálních sítích rovněž koluje video přímo z Qomu, na němž místní potvrzují, že oběti koronaviru jsou pohřbívané právě na nově zbudovaném hřbitově na okraji města. „Tyhle hroby jsou všechny nové, čerstvé. Vykopali je v několika posledních dnech. Pohřbili tu tak 250 obětí, možná víc. Hloubit můžou a budou dál,“ zaznívá na videu.

Odborníci varují před pohřbíváním do vápna

Obyvatelé Qomu i starší satelitní snímky potvrzují, že hřbitov zhruba do října 2019 nebyl vůbec používán. Nově pořízené satelitní záběry ukazují zhruba 300 nových výkopů, v dalších kvadrantech podle fotek hloubení teprve začalo.

Analytici z Maxaru vysvětlili, že bílá hmota patrná na snímcích může být vápno, které se často používá v případech masového pohřbívání. Experti poukázali na to, že vápno zpomaluje rozklad těl, což vyděsilo epidemiology. K pohřbívání obětí koronaviru tento způsob nedoporučují. Reportéři WP uvedli, že íránské úřady potvrdily užívání vápna.

Video  Andrej Babiš a Jan Hamáček: Tisková konference vlády - otázky 
Video se připravuje ...

činčila ( 14. března 2020 01:46 )

Panečku, čerstvě vybudovaný hřbitov pro oběti. Tak proč je už na starých mapách ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa