Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ostrava ruší autoškoly, zavírá knihovny i muzeum: Připravuje se na problémy v domovech důchodců

Pohled na centrum Ostravy
Pohled na centrum Ostravy  (Autor: Vladimír Formánek)
Autor: ČTK - 
13. března 2020
15:16

Ostrava od pondělí kvůli koronaviru omezí poskytování některých služeb magistrátu a zastavuje jízdy autoškol. Zavírá většinu městských společností a organizací, třeba knihovny nebo Ostravské muzeum.

Omezení se týká střediska dopravně-správních činností v ulici 30. dubna, živnostenského úřadu v budově Nové radnice a oddělení občanských průkazů a pasů v Gorkého ulici. „Tato střediska budou k dispozici pouze pro klienty, kteří budou objednáni v rámci objednávkového rezervačního systému,“ oznámil primátor Tomáš Macura.

Rezervační systém vpustí do úřadu pouze tolik lidí, kolik je možné odbavit, a také bude regulovat, aby tam v jedné chvíli nebylo víc než 30 lidí. Minimálně do 15. dubna přestanou úředníci s vyřizováním dokladů vyjíždět za imobilními klienty.

Zoo bez pavilonu

Omezení vyhlásil také obvod Slezská Ostrava, který pro veřejnost uzavřel budovu radnice v Těšínské ulici 35, včetně matriky a ohlašovny. Otevřeny budou pouze v pondělí a středu podatelna v budově na náměstí Jurije Gagarina a pracoviště hřbitovní správy v Těšínské ulici 105.

Z městských společností zůstane otevřena zoo, v níž ale budou uzavřeny pavilony, a zoo udělá opatření, aby se například u vstupu nehromadili lidé. Město nechá v provozu venkovní sportoviště. Vláda od soboty zakazuje i na venkovních sportovištích přítomnost více než 30 lidí najednou.

Školky zachovejte

Ostrava doporučuje obvodům jako zřizovatelům, aby zachovaly fungování mateřských škol.  Město chystá opatření pro případ, že se situace kolem koronaviru vyostří. Připravuje hlídání dětí s rodiči zdravotníky nebo příslušníky záchranných složek.

„Konkrétně pro tento účel připravujeme střediska volného času, ve kterých by mohlo vzniknout i několik oddělených dětských skupin. Celková kapacita by byla až 400 dětí,“ řekl Macura. S dětmi by městu měli pomoci studenti a zařízení by mohla fungovat nonstop. Pro předškolní děti by město vyčlenilo dvě mateřské školy.

Nové odběrové místo

Kdyby nestačila nynější odběrová místa na testování nákazy koronavirem, připravuje Ostrava odběrové místo v městské nemocnici. Město chystá i opatření pro případ, že by se do karantény dostalo nějaké sociální zařízení, například domov pro seniory, a trvale by tam musel zůstat i personál. Šlo by například o dodání lůžek a dalšího potřebného zařízení.

„Pracujeme na zřízení kontaktní linky, prostřednictvím které by se obraceli na nás lidé v karanténě, případně senioři, a my bychom jim zajišťovali základní servis včetně nákupu potravin a další věci, které si nemohou zajistit sami,“ řekl primátor. Město pracuje také na zajištění ochranných pomůcek.

VIDEO: Vláda zavírá hranice kvůli koronaviru.

Video  Vláda zavírá hranice kvůli koronaviru.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

humarihu@gmail.com ( 13. března 2020 23:04 )

Doufám že nezruší autoškolu i v Praze

lisakjirka ( 13. března 2020 15:56 )

Proč ruší jízdy autoškol ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa