Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Koronavirová obleva“ na jaře: Zbožné přání, nebo fakt? „Nevíme,“ přiznávají vědci

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. března 2020
05:00

Vědci se zabývají otázkou, zda teplé počasí může ukončit nebo alespoň zpomalit pandemii koronaviru, které čelí svět. Ve svých závěrech se odborníci neshodnou. Na jednu stranu je pravda, že se koronavirům v teple nedaří, nicméně tento nový koronavirus způsobující nemoc Covid-19 napadá lidi i například v Austrálii nebo Singapuru, kde v současné době panují vysoké teploty. Svou analýzu vztahu šířícího se koronaviru a počasí pro stanici CNN vyslovilo několik amerických expertů.

„Tohle je respirační virus, a ty nás obvykle trápí během chladného počasí,“ uvedl americký vojenský lékař Nelson Michael. „Znáte to, člověk je doma, okna jsou zavřená, bacily se množí, všichni jsou nemocní, většinou tomu říkáme chřipkové období,“ doplnil Michael. To, že chřipce se nejvíce daří v chladnu a suchu, potvrdila v minulosti řada výzkumů.

Michael svou hypotézu, že jaro přinese „korinavirovou oblevu“, staví na předpokladu, že se virus bude chovat stejně jako chřipka. To by uvítali nejen lékaři v nemocnicích, ale také experti v laboratořích, kteří se snaží objevit účinnou vakcínu. Michael varuje však předtím, že se nákaza může vrátit, pokud se ochladí. „Musíme se připravit na druhou vlnu, a to v současnosti děláme,“ prohlásil.

Vědec: Jaro bude vítané

Velmi optimistický je například Jeremy Brown z Národního ústavu zdraví, který sepsal knihu Influenza: The Hundred-Year Hunt to Cure the Deadliest Disease in History (Chřipka: Stoletý hon za léčbou nejsmrtelnější nemoci v historii). Ten tvrdí, že nová nemoc je podobná chřipce a stejně jako ona vyšší teploty nezvládne. „COVID-19 bude pomalu ustupovat s tím, jak bude teplejší jarní počasí vytvářet podmínky, které virus nedokáže snášet,“ řekl Brown serveru Health.com. „Jaro bude tento rok velmi vítané,“ dodal.

Ale co když se koronavirus nezachová jako chřipka? Co když tomu bude naopak a teplo šíření viru jen urychlí? Nebo co když na pandemii oteplení nebude mít žádný vliv? V Singapuru je právě teď horko a vlhko a tamní vláda hlásí víc než 100 případů, stejně jako v Austrálii, kde je právě léto. I další země v půlce svého léta jako Brazílie nebo Argentina mají desítky nakažených.

Obleva při oteplení? Zbožné přání!

Experti z lékařské fakulty univerzity v americkém státě Maryland (UM) poukázali na to, že koronaviru se evidentně daří v oblastech na více méně stejně zeměpisné šířce jako čínský Wu-chan, Írán, Itálie nebo Jižní Korea. V těchto místech jsou podobné teploty a vlhkost. Na základě těchto dat se pokusili sestavit mapu ukazující části světa, které jsou v ohrožení.

„Došli jsme k závěru, že koronaviru způsobující nemoc Covid-19 se nejvíce daří v zeměpisné šířce 30 až 50 stupňů,“ uvádějí vědci z UM. „O tomto koronaviru je spoustu neznámého, největší problémy a nejvyšší úmrtnost má v oblastech s podobnou teplotou a vlhkostí. Nemůžeme se spoléhat, že se zachová jako ostatní známé koronaviry nebo chřipka,“ zdůraznila Brittany Kmushová spolupracující na výzkumu MU.

„Když se na to podíváme čistě vědecky, odborníci jen doufají, že oteplení zastaví šíření viru. Je to zbožné přání, podívejme se na tropické oblasti, denně nám odtamtud hlásí nárůst nakažených,“ doplnil David Cennimo, který zkoumá infekční nemoci na univerzitě v New Jersey. Stejně jako Kmushová upozornil na to, že nelze přesně určit vztah mezi koronavirem a počasím.

„Nemáme vyhráno.“

„Pokud by byla pandemie sezónní, zatím je příliš brzy na to, abychom to zjistili,“ prohlásila Kmushová. „Nemůžeme si dovolit hádat a něco předpovídat, neznáme ještě celou charakteristiku tohoto koronaviru, v současné době nemůže říct, jak se bude chovat při růstu teplot,“ přidala se k vědcům Debra Chewová z univerzity v New Jersey.

„Tohle není chřipka, není to virus, se kterým se setkáváme každý rok a jehož návyky známe,“ prohlásila Chewová. „Samozřejmě bychom uvítali, kdyby s oteplením ubývalo nakažených, musíme se k tomu ale stavět skepticky, nic nám zatím nezaručuje, že k tomu dojde,“ vysvětlila Kmushová.

Video  Epicentrum - Tomáš Petříček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Maciej F. Boni, profesor biologie na Pensylvánské státní univerzitě, zdůraznil v rozhovoru s listem The Philadelphia Inquirer, že existuje jeden zásadní rozdíl mezi novým koronavirem a chřipkou: imunita. Zatímco si řada z nás vybudovala imunitu vůči chřipce, v případě nové nemoci tomu tak není. Americká populace je tak podle Boniho k nakažení virem SARS-CoV-2 mnohem více náchylná. „Určitě nemáme vyhráno jen proto, že přichází jaro a teplejší počasí,“ vysvětlil.

Na čem se odborníci shodnou?

Všichni odborníci se ale shodují, že by měl každý dál dodržovat preventivní opatření vydaná Střediskem pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP), která jsou následující: vyhýbat se těsnému kontaktu s lidmi, kteří jsou nemocní; čistit a dezinfikovat pravidelně předměty a povrchy, kterých se dotýkáme; mýt si často vodou a mýdlem ruce a to nejméně 20 vteřin, obzvlášť potom, co jsme byli na toaletě, nebo před jídlem.

1xTomasx1 ( 15. března 2020 07:31 )

Proč se to nechalo roztahat do celého světa? Kdybyste vy obchodníci a cestovatelé počkali půl roku a nikam nejezdili a daná oblast Wu Chanu byla v karanténě s několika pásmy, tak se tomu svět mohl vyhnout. Teď už je jediná možnost, že bude vakcína a opatřeními brzdit postup nemoci, aby to zvládl nemocniční personál. Každopádně to nezmizí a další a další roky to tady je znovu.

Pravda-boli-co ( 15. března 2020 06:51 )

Je radost číst v plesku ty tupé zoufalosti antibabišových tragédů a duševních mrzáků. 8000 příspěvků, z toho 7000 pro Babiše a 1000 antibabišů (multinicků a primitivů) a vedou je jen chudý duchem atd.... Tak jak to dopadne u voleb lůzo ? Tak takhle je tento odpad zšikovaný, no docela legrace. Dál nemá cenu se tady s blbama unavovat mezi bezmozkama. To já jen pro vaše hezčí ráno ubohá kavarenská chátro. Zdraví vás vaší vysmátí spokojení koblížci cha chá😁
Ze srdce vam tato opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera kritizuje a porušuje !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa