Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

FOTO: Smutný konec Matějské. Kolotočáři balí desítky atrakcí

Autor: jim - 
14. března 2020
12:21

Měli bavit svými atrakcemi návštěvníky až do 13. dubna, ale epidemie koronaviru jim zhatila plány. Ve čtvrtek začali kolotočáři rozebírat své atrakce na holešovickém Výstavišti v Praze a mnozí z nich z důvodu pondělního uzavření hranic spěchali, aby se včas vrátili domů. V sobotu ráno již byla většina atrakcí pryč a 57. Matějská pouť předčasně ukončená. 

Letos si všichni lidé okolo Matějské pouti vybrali pořádnou dávku smůly. O víkendu 22. února, kdy slavnostně otevírali, jim propršelo a o měsíc později jim sezónu předčasně ukončila vládní opatření ohledně koronaviru. V úterý 10. 3. začal platit zákaz akcí nad 100 lidí a v pátek 13. 3. vláda vyhlásila, že od pondělního rána bude zakázané cestovat do a ze zahraničí. 

Konec poutě

Na to zareagovali organizátoři Matějské pouti a ukončili ji o měsíc dřív: „Nemá cenu v této situaci držet kolotoče a zejména jejich zahraniční vlastníky, kteří se musí dostat včas domů,“ prozradila pro Blesk.cz zklamaná Eva Kočková, organizátorka Matějské poutě. Na populární akci totiž dojíždí kolotočáři z Německa, Polska nebo Holandska. 

První atrakce byly složené a zmizely z Výstaviště Holešovice už ve čtvrtek. V sobotu ráno byla plocha již téměř vyklizená. „Momentálně jsme ještě ztráty nepočítali. Každý majitel si škodu bude počítat sám. My se nyní hlavně snažíme včas odjet domů. Počítat budeme až v příštím týdnu,“ uvedla Kočková. Úplně vyklizeno by mělo být v pondělí.

Obří kolo a řetízák

Na Výstavišti se letos sešlo až 130 atrakcí. „Nechybí ani obří kolo, letošní má výšku 50 metrů a návštěvníci na něm nenastydnou, má totiž uzavřené kabinky,“ uvedl před zahájením poutě organizátor Václav Kočka ml.. Jako třetí v premiéře zazářil Flying Swinger, 13 metrů vysoký řetízák z Anglie, který nabídl nový zážitek díky otočnému kloubu ve svém středu. Vstup na pouť stál 30 korun jako v předchozím roce.

První záznam o Matějské pouti v Národní knihovně pochází z roku 1595, letos je jí tak už půlkulatých 425 let. Oslava svátku sv. Matěje 24. února byla první jarní poutí v Praze i v Evropě. Původně probíhala poblíž kostelíka u Hanspaulky, přes nynější Vítězné náměstí v Dejvicích své místo našla roku 1963 u největšího pražského parku Stromovka, v areálu současného Výstaviště Praha.

villon ( 14. března 2020 21:45 )

Jenom přispěji troškou do mlína vzpomínkou, poměrně dojemnou, na Matějskou pouť před lety, kdy se na ní vydal pan Paroubek, kdysi úspěšný premiér této země, s dcerkou. To ještě nebyl rozvedený a dcerka tak měla nejen maminku (mimochodem tenkrát ještě nepostiženou mrtvycí) ale i tatínka, i když už tehdy působil spíš jako dědeček. A pan Paroubek s dcerkou byl vyfocený na autíčkách právě na Matějské (že se kamarádí s legendamy české pouťové zábavi Kočkami také ještě nebylo známo, protože k vraždě jednoho z pánů Koček na oslavě pana Paroubka ještě tenkrát nedošlo). No a pan Paroubek vypadal v tom autíčku jako... no nechce se mi psát jako co, protože to je sprosté a stejně by mi to vyhvězdili a tak je zbitečné se o tom rozepisovat. Takže asi tak s mími vzpomínkami na Matějskou a přítele Kočků.

offline ( 14. března 2020 13:50 )

Tak ještě konečně sbalit Kočky, vždyť vyšetřování trvá snad už deset let!!

Larry61 ( 14. března 2020 13:27 )

Larry61 ( 14. března 2020 13:17 )

tvl. piš česky!

villon ( 14. března 2020 12:53 )

Tak tady snad národ terpve pochopý o co přichází, protože Matějská to je něco jako "Kde domov můj", bez toho si Českou zemy těžko dokážu představit. Legenda legend okořeněná o rodinu pana Kočky. Že nedostali vyjímku? Protože na řetízkáči se infekce tolik nešíří a na autíčkách taky ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa