Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zákaz vstupu do pražské MHD bez „roušky“! Primátor žádá, aby Pražané ochranu použili i při návštěvě potravin

Aktualizováno -
16. března 2020
20:07
Autor: pom, ČTK - 
16. března 2020
13:46

Praha zakáže cestování městskou hromadnou dopravou bez zakrytých úst a nosu. Informaci o novém nařízení, které začne platit v noci z pondělí na úterý, zveřejnil pražský primátor Zdeňek Hřib (Piráti) na sociálních sítích dopoledne. Podle něj mají lidé použít roušku, i vlastně ušitou, použít ale mohou i šálu či šátek. Odpoledne primátor přišel s dalším doporučením, ve kterém vyzývá obchodníky s potravinami, drogistickým zbožím apod., aby do prostor prodejen vpouštěli pouze zákazníky s ochrannými prostředky dýchacích cest.

Vláda v noci na pondělí omezila kvůli šíření nákazy koronavirem volný pohyb lidí v Česku. Lidé musí trávit čas doma a omezit mezilidský kontakt na minimum, mohou ale chodit do práce, na nákup či k lékaři. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pondělí přidal další opatření, které pro Pražany začne platit o půlnoci z pondělí na úterý až do odvolání.

„Jakožto hejtman kraje vyhlašuji zákaz vstupu cestujících do vozidel prostředků městské hromadné dopravy bez zakrytého nosu a úst. Kdo má roušku, nechť si vezme roušku, kdo ji nemá, může si ji ušít bavlněnou či lze přikročit k alternativním možnostem z textilu,“ řekl Hřib. 

„Pokud nemáte nic z toho, nezoufejte, ale je nutné zakrýt nos a ústa alespoň šálou nebo šátkem, abychom minimalizovali přenos viru jako takového,“ dodal primátor.

V úterý podle něj bude případné nedodržení nařízení řešeno domluvou. „Budeme cestující především informovat o této povinnosti rozhlasem nebo informačními stojany. Předpokládám, že to lidé budou dodržovat, poněvadž jde o ochranu jejich zdraví,“ uvedl. Pokud někdo nařízení nedodrží, může být vyloučen z přepravy. „Šátek nebo látku má každý. Předpokládám, že všichni jsme normálně uvažující lidé, takže toto opatření bude dodržováno. Co se týče sankcí, to bude otázka pro správní řízení, které povede Policie ČR,“ dodal primátor.

V pražské MHD je už v platnosti nařízení, které zakazuje nástup do autobusů a výstup z nich předními dveřmi, u řidiče se také nedají koupit jízdenky. Řidiči metra a tramvají mají kabiny oddělené od prostoru pro cestující.

Rada hlavního města zároveň objednala 15 tisíc kusů respirátorů, ty by podle Hřiba měly dorazit v průběhu tohoto týdne. „Je to reakce na obdržení 50 respirátorů, které jsme dostali od vlády z pátku na sobotu pro zdravotnickou záchrannou službu. Skutečně jsme neobdrželi 50 tisíc kusů respirátorů, jak bylo někde zmiňováno,“ uvedl Hřib. 

Pražský primátor v pondělí odpoledne vyzval, aby lidé nosili ochranné pomůcky i při návštěvě potravin, drogérií a lekáren. 

Hamáček: Zakrývejte si ústa a nos

K nošení roušek na veřejnosti vyzval v pondělí ráno už ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Chtěl bych vás všechny poprosit, když vycházíte ven z domova, ať na cestě do zaměstnání nebo nákup nebo na procházku, zakryjte si ústa. Buď rouškou, nebo šálou nebo šátkem,“ řekl. Dodal, že ví, že ochranných roušek je nedostatek. „My děláme všechno pro to, abychom je co nejdříve dovezli a rozvezli mezi občany. Ale do té doby, prosím, využijte jakéhokoli prostředku k zakrytí úst a nosu tak, abyste nerozšiřovali případnou infekci,“ zdůraznil. Veškerá doporučení podle něj říkají, že cokoli je lepší než nic.

offline ( 16. března 2020 23:40 )

Dokud roušky byly, tak se říkalo, nekupujte je je to zbytečné a nechte je pro lékaře atd.

Když je ti, co neposlechli vykoupili, tak se nařídí jejich nošení. Kocourkov hadr.

Tak mám lítačku, ale pujdu holt podle tramvaje pěšky, dokud to Hřib nezakáže i na ulici. Pak nevim. Asi doma chcípnout.

montevideo ( 16. března 2020 21:37 )

A jsi si opravdu jistý, že je to kvůli Číně? Věci nebývají tak jednoduché a jen hlupák věří tomu, co se jeví na první pohled.

aeraluna ( 16. března 2020 21:33 )

Jojo, tím se teď, když už je brebera dávno všude rozlézá a jen se čeká až se projeví, hóóódně zachrání. Akorát zbytečná buzerace.

vagin-analev ( 16. března 2020 20:39 )

Velice rozumné rozhodnutí ale mělo přijít dřív. Jen je potřeba toho vlastizrádce bureše dohnat k soudu že není možné si roušku koupit. To věděl každej de.men.t že se to sem dostane. Bohužel ubohej zloděj agent STB to nebral vážně a věnoval se pouze rozkrádání státu a dotací.

hafblaf ( 16. března 2020 19:33 )

Divím se, že nikdo nevidí ty ženy u pokladen v marketech, přichází do styku s tolika zákazníky a nikoho to moc nezajímá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa