Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Vražedkyni Janákovou“ musely soudy pustit na svobodu: Po republice běhá 19 podobných žen!

Autor: ČTK, VaB - 
16. března 2020
15:52

Těhotné ženy, které spáchaly závažný trestný čin, se kvůli těhotenství už na svobodu nemají dostat. Počítá s tím poslanecká novela trestního řádu. V minulosti se díky špatné formulaci zákona dostala na svobodu odsouzená vražedkyně Petra Janáková (nyní Nová). 

Soudy pravděpodobně nebudou muset automaticky přerušovat výkon trestu těhotným ženám nebo matkám dítěte mladšího jednoho roku, které byly odsouzeny za zvlášť závažný zločin. Počítá s tím poslanecká novela trestního řádu, kterou doporučil beze změn schválit ústavně-právní výbor senátu. Horní komora by o předloze měla rozhodnout ve středu. 

Soudy budou moci podle předlohy konkrétní případ posoudit a rozhodnout, zda se žena dostane dočasně na svobodu, nebo ne. Totéž by platilo pro odkládání nástupu do vězení. Novela má zabránit situacím, kdy nebezpečné pachatelky nenastoupí do vězení nebo se kvůli těhotenství či mateřství dostanou na svobodu.

U žen odsouzených za přečiny nebo zločiny, které nejsou zvlášť závažné, by podle předlohy nadále platila současná úprava, tedy automatické přerušování nebo odkládání pobytu ve vězení. Zvlášť závažnými zločiny jsou ty úmyslné trestné činy, za něž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let.

Novela je reakcí na případ ženy, která byla odsouzena na 30 let za vraždu sběratele. Soud jí musel přerušit výkon trestu, když se zjistilo, že otěhotněla. V té době byla ve vazební věznici v Hradci Králové. V říjnu soud poslal ženu do vazby potom, co ji policie začala stíhat pro podezření z křivého obvinění. 

Pokud by soud společensky nebezpečnou ženu dočasně na svobodu propustil nebo ponechal na svobodě, mohl by nově zároveň rozhodnout o dohledu nad ní a uložit jí další povinnosti. Přerušení nebo odklad výkonu trestu by soud mohl také zrušit. Pro případy, kdy ženy se svými malými dětmi budou muset být ve vězení, se podle důvodové zprávy předpokládá vybudování přístavby ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. Náklady by měly činit 17,5 milionu korun.

Předkladatelé uvádějí, že od roku 2015 do konce předloňského roku soudy odsoudily k nepodmíněnému trestu vězení za zvlášť závažný zločin 430 žen. U 13 z nich musely rozhodnout kvůli těhotenství nebo mateřství o odkladu nástupu do vězení, u šesti ze stejného důvodu o přerušení výkonu trestu. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání