Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi v karanténě „paří“ hru, v níž smrtelným virem hubí lidstvo! Psycholog řekl důvody

Autor: lc - 
19. března 2020
16:43

Celé Česko ochromila karanténa a obava z možné koronavirové nákazy. Paradoxně se ale najdou lidé, kteří vyhledávají ještě další adrenalin. Podle Jana Kulhánka, psychologa z Psychoterapie Anděl, se právě teď těší obrovské popularitě strategická videohra Plague Inc. Ve hře se zhostíte role zákeřné nemoci, kterou geneticky upravujete tak, abyste vyhladili lidstvo. Je jasné, že raketový nárůst popularity souvisí s šířením nového koronaviru.

Oceňovaná hra přitom není žádná novinka, od roku 2012 si ji po celém světě stáhlo přes 120 milionů lidí! „Nárůst prodeje té hry je teď nebývalý. A z hlediska psychologa samozřejmě přemýšlím, proč tomu tak je. Připadá mi, že pokud něčím žijeme na sociálních sítích a v médiích, tak mají lidé, v tomto případě hráči, blíž k tomu, prožívat to samé i v hrách,“ vysvětluje Kulhánek s tím, že o hře mluvil s řadou mladých lidí, kteří mu potvrdili, že v tomhle případě jde také o strategii, jak se vyrovnat se strachem, úzkostí a nejistotou.

Pocit, že mám věci pod kontrolou

Člověk by měl mít tendenci utíkat od tématu nákazy někam jinam, ale není to tak vždycky. Hraním téhle hry sice zažijete strach, ale nakonec z toho vždycky vyváznete dobře. Vždycky když ten počítač vypnete, tak zůstáváte zdravý. Navíc, protože se jedná o strategickou hru, máte pocit, že máte věci pod kontrolou, a to u řady z nás pocit nejistoty snižuje,“ vysvětluje  důvody hráčů psycholog.

Ve hře hráči hubí lidstvo svým vlastním vyvíjejícím se virem. Ve hře hráči hubí lidstvo svým vlastním vyvíjejícím se virem. | archiv Blesku, Profimedia.cz

Je to terapie?

Dá se tedy říci, že hraní masově oblíbené hry je pro Čechy v karanténě ideální způsob terapie? Podle Jana Kulhánka to tak jednoznačné není. „Někdo se potřebuje do tématu ještě víc ponořit, to jsou ti, kdo sledují celý den dění na sociálních sítích a v médiích. Potřebují pocit nějaké kontroly a je to pro ně přitažlivé. Pro takové lidi to dobrá terapie být může. Pro někoho jiného je ovšem mnohem lepší tohle téma pokud možno opustit a odpočinout si od něj," shrnuje odborník.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily  - abl
Video se připravuje ...

koliaska ( 31. března 2022 10:14 )

Tak takovou hru bych teda asi taky nechtěla hrát. To já mám mnohem raději klasické hry pro dívky. Často je hraju online na různých stránkách. Super je třeba tato: http­s://ww­w.hr­ajzdar­ma.cz­/onli­ne-hry/pro-divky Tam mají celkově spoustu her. Nedávno jsem to ukazovala dceři a ta tam taky našla jednu, která ji baví.

Lubica258 ( 10. května 2020 13:37 )

Na mě takové hry nejsou. Já mám radši závodní hry. Teď mám staženou hru z http­s://ww­w.fr­eeto­play­.cz/ca­tego­ry/pc-hry-zdarma/zavodni-hry/ a je super. Když se chci odreagovat, tak si ji zapnu a pořádně si zajezdím. Člověk u hraní na nic nemyslí, takže si perfektně pročistí hlavu a navíc je to pořádný adrenalin .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa