Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nikde ani duše.“ Nařízení vlády vylidnilo historické centrum Prahy i nádraží

Autor: ČTK - 
16. března 2020
15:44

Zavřené obchody, restaurace a omezený pohyb osob přinesl do pražských ulic nevídaný klid. Ulice jsou liduprázdné, u staroměstského orloje postávala v pondělí kolem poledne skupinka metařů Pražských služeb, nikdo jiný před středověkou památkou nebyl. Místo, kde se jindy tlačí stovky turistů a místní se mu raději vyhýbají, zelo prázdnotou. 

Poloprázdné bylo i Václavské náměstí. Obchody a restaurace jsou tu zavřené už od soboty, prodejny rychlého občerstvení nabízejí jídla z okének nebo webové objednávky s donáškou. Otevřeno má lékárna ve Vodičkově ulici. Před jejím vchodem varoval česko-anglický nápis, že roušky ani dezinfekce nejsou a do prodejny se musí vstupovat jednotlivě. Čekající lidé nařízení respektovali, dokonce ve frontě, kterou vytvořili, dodržovali dvoumetrové rozestupy. Roušku ale na ústech neměl nikdo.

Se zakrytými ústy chodilo dnes po městě jen málo lidí. Vláda ale kvůli zamezení šíření koronaviru doporučuje vycházet ven pouze se zakrytým obličejem. Kdo nemá roušku, kterých je v současné době nedostatek, může použít šálu nebo šátek. Pražský primátor zakázal od půlnoci na úterý vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

Zavřené stánky

Nikdo se zakrytým obličejem nebyl v pondělí ani na dětském hřišti ve Františkánské zahradě v centru Prahy. „Mám je tady, ale kluk je nechce a mně tady nepřišlo nutné si je dávat,“ ukazuje dvě zelené ústenky maminka asi tříletého hošíka.

Na hřišti jsou kromě nich ještě dva páry dítě–rodič. „S dětmi nevydržíte celý den doma. Mají se jen dívat na televizi? Když je venku takhle hezky?“ řekla maminka, která si se synem udělala procházku z Uhelného trhu. Vláda nezakázala lidem chodit do přírody, výjimku mají i lidé, kteří jdou do zaměstnání, do obchodu nebo k lékaři.

„Stejně jsme cestou skoro nikoho nepotkali. Běžte se podívat na Havelák, nikde ani duše,“ popsala známé pražské tržiště, kam si Pražané zvykli chodit pro čerstvou zeleninu a ovoce. V pondělí tam byly všechny stánky zavřené.

Žádné fronty nebyly ani na Hlavní poště v Jindřišské ulici. Lidé zde dodržovali doporučené dvoumetrové rozestupy před přepážkami a nesedali si vedle sebe.

Prázdné hlavní nádraží

Liduprázdno bylo také na pražském hlavním nádraží. Nádražní rozhlas stále informoval o omezeních mezinárodních spojů a doporučoval, aby si lidé v prostředcích MHD udržovali odstup a používali roušky. Zavřené byly nádražní restaurace i obchody. Pár lidí, kteří se rozhodli vlaky využít, se mezi sebou nebavilo. Jen dvě Asiatky s rouškami a kufry bezradně postávaly před cedulí odjezdů. Rušněji bylo pouze před nádražím, kde se většinou zdržují bezdomovci.

Pražský dopravní podnik vyzývá občany, aby se od sebe drželi dál například i na eskalátorech v metru. V některých stanicích, například na Muzeu, se vedle turniketů na označování jízdenek objevily nádržky s dezinfekcí.

brano34 ( 17. března 2020 03:36 )

Obchodní cesty s Čínou budou muset být zakázány. Morové epidemie se leteckou cestou velmi lehce přenášejí do celého světa.

offline ( 16. března 2020 22:46 )

Pokud tím myslíte "turisty" - kobylky, tak souhlasím.

verka1 ( 16. března 2020 21:09 )

Vyléčili se, a chudáci kteří to chytli taxikáři, ještě nějaká paní jsou na plicní ventilaci.

verka1 ( 16. března 2020 21:07 )

Technické služby můžou vyčistit ulice, silnice od bordelu.

offline ( 16. března 2020 21:00 )

Výborně, tak očekávám, že to byla dostatečná lekce a už to tak natrvalo zůstane i bez viru !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa