Vzkaz pro rodiče dospívajících: Nebombardujte otázkami, respektujte soukromí, naslouchejte!

Vzkaz pro rodiče dospívajících: Nebombardujte otázkami, respektujte soukromí, naslouchejte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
17. března  2020 
 06:00

Jak nepokazit vzájemný vztah a zůstat si blízko i v kritické době, kdy se z roztomilých mazlíků stávají nevyzpytatelní a popudliví puberťáci?

Nastane to obvykle mezi devátým a dvanáctým rokem, kdy se poddajné a přítulné ratolesti, ochotné sdílet s námi veškerá svá tajemství, začnou před očima měnit k nepoznání. Tomuto období se odborně říká prepuberta a poznáte ji tak, že z milého dítěte, které zbožňuje své rodiče a považuje je za nedotknutelné modly, se zčistajasna vyklube jedinec, který s nimi naopak nechce mít téměř nic společného, zásadně nesouhlasí s tím, co si „trapní staříci“ myslí, odmlouvá a kritizuje. Potomek v tomto věku prodělává řadu změn, vyvíjí se fyzicky, emočně i sociálně, probíhá bouřlivý rozvoj kognitivních schopností. Začíná bojovat za vlastní nezávislost a snaží se zjistit, jak daleko může posouvat hranice a limity, které stanovili máma s tátou. Udržet pevný vzájemný vztah založený na důvěře není v tomto čase „rebelství“ vůbec snadné. Jak k takovému úkolu přistoupit a komunikovat s dospívajícím dítětem, abyste nezničili láskyplné pouto mezi vámi?

...
...
Autor: istock

1. Měli byste dokázat respektovat měnící se potřeby dítěte, zejména jeho touhu po větší míře nezávislosti a samostatnosti. Nechte mu volnější pole působnosti, vytvářejte příležitosti, aby se mohlo svobodně realizovat a dělat vlastní rozhodnutí (a samozřejmě pak nést jejich následky).

2. Ignorujte nebo aspoň nedramatizujte emoční vzplanutí, afektivní jednání nebo záchvaty vzteku, nenechte se zatáhnout do konfliktu. Kdykoli se dítě staví do opozice, jednejte s chladnou hlavou, nezvyšujte hlas, nekřičte a nevyhrožujte. Použijte věcné argumenty, nabídněte podporu a pomoc, ve vyhrocené situaci odejděte z místnosti.

3. Nevynucujte si komunikaci. Doby, kdy vám vaše ratolest svěřila každé trápení a tajemství, jsou pryč. Zakažte si všetečné otázky, pozor na přehnanou zvědavost. Čím víc budete naléhat a vyzvídat, tím je pravděpodobnější, že dítě od rozhovorů s vámi odradíte.

4. Přimět dospívající dítko, aby se otevřelo a rozpovídalo, bývá občas zapeklité a chce to chytrou a promyšlenou strategii. Konec bombardování otázkami na školu a domácí úkoly, naučte se místo toho, jak být co nejlepším a pozorným posluchačem. Pokud si jen sednete a soustředěně posloucháte, často se o světě a myšlenkách své ratolesti dozvíte mnohem víc.

5. Vždycky buďte připraveni poskytnout podporu a pomoc, přispět dobrou radou, utěšit, nikdy se ale nesnažte řešit veškeré těžkosti, problémy a nedorozumění potomků za ně. Jen tak se naučí vypořádávat se s potížemi vlastními silami a zdokonalí si díky tomu nepostradatelné sociální a komunikační dovednosti.

6. Nebojte se intimních a ožehavých témat. Jednejte s dětmi na rovinu, pravdivě odpovídejte na otázky, se kterými se na vás obracejí, diskutujte otevřeně, a to i o věcech, které třeba byly dosud tabu. Nezapomeňte, že vaše dítě se rozvíjí, rozšiřuje si přehled o dění kolem sebe, začíná objevovat nové souvislosti, osvojuje si důležité hodnoty, a k tomu všemu potřebuje znát váš názor a pohled na konkrétní skutečnosti (přestože to nedává najevo). U témat, kde to jen trochu jde, vsaďte na nadhled a humor.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku