S akné se setkáváme zejména v oblasti obličeje, hrudníku, ramen nebo zad. V dospělosti je příčinou často především zvýšená hladina ženských, ale také mužských hormonů, může jít také o reakci na mastná, kořeněná nebo příliš sladká jídla, fungující pro akné jako zdroj mazu.

Jak začít s léčbou

Nejlepším začátkem je jednoznačně úprava životosprávy. Správné stravování, dostatek čisté vody a vyhýbání se alkoholu a kouření může už za pár týdnů proměnit váš obličej téměř k nepoznání. „Obecně je nejlepší minimalizovat příjem mléčných výrobků, které lze nahradit lactose-free produkty. V omezeném množství bych doporučila snížit sladké pečivo, dorty, zákusky, čokoládu, zmrzlinu, slazené nápoje, arašídy a pistácie. Důležité je úplně vyloučit chilli a wasabi, stabilizátory chuti jako masox, vegeta,“ popsala kožní lékařka Marianna Poljančuková z Kliniky GHC Praha.

Čím si můžete nejvíc uškodit?

Důležité je vyhnout se domácímu vymačkávání. Tento proces by měl provádět pouze odborník. Z nedostatečně vymáčknutého pupínku se může vyvinout i závažný zánět. Při odborném čištění se navíc vždy používají antibakteriální přípravky a zklidňující masky, které zaručí rychlejší zahojení ošetřené pokožky. Dále nepoužívejte kosmetické přípravky s obsahem alkoholu. Líh pleť ještě více vysušuje, a to má za následek spuštění přirozeného obranného systému promaštění kůže a ještě větší produkci mazu.

Autor: istock.com

Kdy pomůže jen lékař

Pokud se stav horší, je čas navštívit odborníka. Expert na základě prohlídky pleti a případných testů zjistí příčinu vzniku akné a nasadí zvolenou léčbu. Ta může být různorodá. Jako ověřené nástroje léčby se používají speciální krémy s obsahem účinných látek (retinoidy, benzoylperoxid, antibiotika apod.), v těžších případech antibiotika či retinoidy v tobolkách k užívání, hormonální antikoncepce, laserová terapie, chemický peeling. Vhodným doplňkem léčby je odborné kosmetické ošetření.

Chce to mít čisté ruce

Pozor na zlozvyk sahání na tvář rukama, když nejsou čerstvě umyté. „Klíčová je častá dezinfekce rukou, dezinfekce obrazovky mobilního telefonu po každém hovoru, utíraní a vysušování obličeje pouze jednorázovými papírovými utěrkami, návlek na polštář z hedvábí (ideální je výměna 1x týdně),“ říká doktorka Poljančuková.

Výsledky se projeví většinou rychle, pokud ale nejde vše podle vašich představ, nemusíte zoufat – v období před menstruací nebo při zvýšeném stresu dochází k hormonálním výkyvům, které krátkodobě způsobují zhoršení pleti.