Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak se cestuje v době pandemie po světě? Roušky a peklo na letišti v Havaně

Autor: Vlaďka Hradská, Jana Ulrichová - 
17. března 2020
19:30

Jak se cestuje po světě v době, kdy se z epidemie koronaviru COVID-19 stala během pár dní světová pandemie? S rouškami a obavami, zda se lidé, vzdálení tisíce kilometrů od domova, dostanou vůbec domů. Kritická byla situace na letišti v Havaně. Blesk to zažil na vlastní kůži.

A spolu s ním i skupina Čechů, kteří se vydali na poznávací cestu Kuby. Odletěli v době, kdy nákaza kosila Číňany a Italy, ale v Česku byl relativně klid. Při přestupu v Amsterodamu davy lidí s rouškami avizovaly, že svět se nákazy bojí. Chránili se i všichni zaměstnanci na letišti v Havaně. „Ptali se, jestli nejsme z Itálie. Při cestách napříč Kubou jsme ale nepotkali jediného člověka v roušce. Wifi, to důležité spojení se světem, je pro Kubánce dostupné jen velmi omezeně v parcích v centru měst,“ popsala redaktorka Vlaďka Hradská praktiky v socialistické zemi.

Zpočátku nechtěli dovolenkáři o nebezpečné nákaze nic slyšet. Předplacené zprávy zpravodajských serverů ale informovaly o stoupajícím počtu nemocných v Česku a znepokojení rostlo. „Když jsme se dozvěděly, že v Brně zkolabovala na ulici žena, která se vrátila z Itálie, věděli jsme, že situace je vážná. Návrat domů pak připomínal jedno velké drama,“ uvedla reportérka Blesk Tlapek Jana Ulrichová.

Problém nastal na letišti v Havaně, přeplněném lidmi mířícími do USA a Evropy. U přepážek se vytvořily obrovské fronty, které postupovaly velmi pomalu. Kdo měl, ihned nasadil roušku. „Lidé se tísnili na sobě, namačkaní v mnoha řadách, někteří kolabovali, jiní křičeli na předbíhající, další si uprostřed davu píchali léky na ředění krve. Letušky sháněly pasažéry, protože letadla byla připravena k odletu, a cestující stále nebyli odbaveni. Úředníkům to bylo úplně jedno. Zuli nás i z bot. Jednu chvíli to vypadalo, že tam uvízneme,“ popsala hrůzný zážitek Vlaďka Hradská.

Překvapení čekalo i při přestupu v Paříži. Tranzit vždy přeplněného letiště, které patří k největším na světě, byl poloprázdný. „Tam naši skupinu odbavili bez problémů. Byly jsme rády, že obě máme roušky. V Praze na letišti jsme prošly kontrolou, všem změřili teplotu. Teprve pak si nás mohli naši blízcí vyzvednout,“ dodala Jana Ulrichová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa