Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zápasí o život, bojíme se o něj!“ popsala žena nakaženého taxikáře. Koronavirus má i ona a jejich dcera (11)

Aktualizováno -
17. března 2020
19:29
Autor: red, ČTK - 
17. března 2020
16:43

Taxikář nakažený koronavirem leží od pátku na jednotce intenzivní péče v nemocnici na Karlově náměstí. Je ve vážném stavu, doma se o něj bojí žena Michaela, dcerka (11), u nichž test nákazu koronavirem také prokázal, i syn z minulého manželství. V úterý vpodvečer přišla pozitivní zpráva. Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead v ČR, který by taxikář mohl dostat.

Michaelin muž jako taxikář vozil desítky lidí, i cizince a cestující z letiště. Kde se nakazil, není jasné, už 8. března ale začal mít potíže. Kvůli vysokým horečkám, které nešly srazit, nakonec Michaela podle svých slov zavolala záchrannou službu, která ho převezla do Thomayerovy nemocnice na plicní oddělení. Tamní lékařka podle ženiných slov byla podezřením na koronavirus spíše pobavená. Krevní testy prý byly v pořádku a rentgen odhalil zápal plic. Situaci paní Michaela popsala pro server TN.cz.

„K pacientovi personál přistupoval profesionálně a bez chyby, protože původní domnělá diagnóza zápalu plic se skutečně potvrdila. Poté, co byl pozitivně testován na koronavirus, byl pacient bariérově izolován, aby nedošlo k šíření viru do jeho okolí,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Sulek s tím, že celé oddělení, v němž ležel, včetně pacientů, sestřiček, lékařů a veškerého zdravotnického personálu, který s ním přišel do kontaktu, je nyní v preventivní karanténě.

Mužův stav se podle Michaely stále zhoršoval, až nakonec skončil na jednotce intenzivní péče. „Na JIP ho dali kolem deváté večer. Pamatuju si to, protože to bylo právě na pátek třináctého,“ popsala serveru TN.cz. V tu dobu byl její muž uveden do umělého spánku a teprve na JIP mu provedli testy na koronavirus. Nákaza se u něj potvrdila v sobotu, hned poté prý hygiena kontaktovala jeho rodinu.Situaci paní Michaela popsala pro server TN.cz.

Nakazily se také

Podle taxikářova syna z prvního manželství, s nímž Blesk.cz hovořil, se následně ukázalo, že nakažená je i Michaela s dcerou. Prý měly jednodenní horečku, po fyzické stránce se ale cítí dobře. Taxikáře mezitím převezli do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí. „Je na tom zle. Zatím je relativně stabilní, stále ale v kritickém stavu. Čekáme a doufáme v jakékoli zlepšení. Je to nepopsatelné. Vůbec nevíme, co nás čeká. Muž zápasí o život, je tu malé dítě,“ uvedla. „Jeho stav je vážný, ale v tuto chvíli stabilní,“ potvrdila serveru mluvčí VFN Marie Heřmánková.

V karanténě je podle Michaely teď pět členů rodiny, taxikářův syn (35) z prvního manželství s přítelkyní (30) na testy stále čekají. Už dříve se nakazil muž, který pracuje jako taxikář společnosti Uber. Ten leží v Nemocnici Na Bulovce. Nakažených je v Česku takřka 400.

Dostane lék?

Michaelin muž, taxikář, který se nakazil koronavirem a leží ve vážném stavu v nemocnici na Karlově náměstí, možná dostane lék. Ten by ho měl dostat z nejhoršího. Jedná se o experimentální lék Remdesivir americké firmy Gilead v ČR, jehož použití ministerstvi zdravotnictví dočasně povolilo. 

Dočasné povolení platí na šest měsíců. V dokumentu je uvedeno, že "lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci". Nemocnice musí také od pacienta zajistit informovaný souhlas s tím, že mu bude podán experimentální, oficiálně neschválený lék.

Použití nového léku v Česku musí standardně schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten na základě dostupných informací od výrobce, ale také Americké lékové agentury (FDA) nebo Evropské lékové agentudy (EMA) posuzuje jeho bezpečnost a účinnost. V minulosti byl SÚKL kritizován, že běžné posuzování vstupu nového léku trvá dlouho. Pokud firma požádá, stanovuje úřad také možnost jeho hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Remdesivir by byl v rámci klinické studie poskytnutý pravděpodobně zdarma.

Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se:

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

Adla ( 18. března 2020 23:15 )

Co to tu mele za hovna jaký muslim peníze? Rasismu vás naplňuje. Že je to člověk dělá má rodinu tak tu nebyli hovna ubohý kreten bezohledně

luklovah ( 17. března 2020 22:49 )

bobosobo co to tu blábolíte za kraviny.Syna jsem v TV viděla je to normální člověk i kdyby to byl mulim tak co má být ty hnupe a tatíka neomlouval nemá za co nic neprovedl, debile.Živí se jako taxikář a vozí lidi a někdo ho nakazil.Co na tom nechápeš hnupe a jak kdo vypadá nezáleží.Záleží na tom co máš v hlavě ty asi na.ráno.

alumno ( 17. března 2020 22:26 )

pro ty chytráky, co věří Babišovi a jeho způsobu zachytávání nemocných: http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=es­lbV6o­gyv0&f­bclid=­IwAR­3ITTPD­vba4D6­qBwDPf­ZbCjtB­ooAUn­vLE8jf­wr_jP_­_9F7hw­1dNLET­psoQ&ap­p=des­ktop

alumno ( 17. března 2020 21:39 )

Netestují už dávno ani lidi s příznaky, prostě jim jen řeknou, ať jsou doma a vyleží to. Příklad ze Strakonic - v poliklinice jsou dvě pozitivní lékařky, které ordinovaly několik dní nakažené. Celá poliklinika šla do karantény, ale neotestovali ani jejich pacienty, ani ostatní doktory s příznaky, kteří jsou z té polikliniky a chodili s pozitivními lékařkami na oběd atd. Prostě se testuje minimálně.

alumno ( 17. března 2020 21:36 )

Teplotu se doporučuje nesrážet prášky do 38, nad 38 už ano. A teplota kolem 40 je už život ohrožující. Nechat dobrovolně vystoupat teplotu až ke 40 a teprve tam začít srážet je totální nesmysl, to by si každý koledoval o to, že už se z toho nevyhrabe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa