Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus ve Frýdku-Místku: Nakažená sestřička promluvila!

Autor: ČTK, rum - 
18. března 2020
11:30

Sestřičce gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku začali lidé spílat. Má koronavirus. Jenže zdravotnice nic neporušila, dokonce sama odřekla svou dovolenou. Nakazil ji patrně někdo z pacientů. Sestřičky se zastal ředitel nemocnice i primátor. Nyní napsala otevřený dopis i sama nemocná sestra Eva. Š.

„Ano, mám koronavirus. Nevím, kdo mi ho daroval. Nemusíte ani lyžovat v Itálii. Já jsem nikde nebyla. V tom je velice zákeřný,“ uvedla ve svém dopisu. Ocenila nemocnici, která umožnila svým zaměstnancům jít na testy. „Já jsem toho využila okamžitě. V době odběru jsem měla jen chrapot a rýmu, bez teploty. Toto vše přišlo až později. V opačném případě by mohlo dojít k prodlení,“ uvedla.

Dodala, že nemocnice jako první v kraji zavedla systém protiepidemických opatření a vypracovala pandemický plán, tedy soubor opatření k zamezení šíření infekční nemoci, mezi něž patří třeba zákaz návštěv, zřízení infekčního pavilonu či ochranné pomůcky.

Má podporu vedení nemocnice

Zdravotnice ocenila podporu, které se jí dostalo ze strany vedení a kolegů z gynekologicko-porodnického oddělení. Ředitel krajské Nemocnice ve Frýdku-Místku Tomáš Stejskal se jí už v pondělí v otevřeném dopisu zastal. Z jeho vyjádření vyplynulo, že žena musí čelit kritice některých svých kolegů.

„Velmi si naší kolegyně vážím, a to jak po stránce pracovní, tak lidské. Byla jednou z těch, která po vyhlášení krizového stavu a mém doporučení necestovat do postižených oblastí sama dovolenou zrušila, a to bez jakékoliv náhrady cestovní kanceláře,“ připomněl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal. Uvedl, že ho mrzí, že ji někteří zdravotníci kritizují. Takové jednání označil za neetické.

Po potvrzení nákazy se minulý pátek minimálně na dva týdny uzavřelo gynekologicko-porodnické oddělení. V Moravskoslezském kraji je 34 lidí s onemocněním COVID-19. Nejvíce nemocných je na Frýdecko-Místecku. Naopak žádného nemocného nemá už pouze Bruntálsko.

Plné znění dopisu sestřičky Evy. Š. zveřejnila nemocnice Frýdek-Místek na svém facebooku:

Vážení a milí,

ano, mám koronavirus. Nevím, kdo mi ho daroval. Nemusíte ani lyžovat v Itálii. Já jsem nikde nebyla. V tom je velice zákeřný. Velmi děkuji vedení naší nemocnice, že umožnila zaměstnancům jít na testy. Já jsem toho využila okamžitě. V době odběru jsem měla jen chrapot a rýmu, bez teploty. Toto vše přišlo až později. V opačném případě by mohlo dojít k prodlení. Nemocnice jako první v kraji zavedla systém protiepidemiologických opatření a vypracovala pandemický plán. Je to soubor opatření k zamezení šíření nemoci, například zákaz návštěv, triáž pacientů, zřízení infekčního pavilonu, ochranné pomůcky pro personál apod.

Je to smůla, že jsem první v nemocnici. Ale onemocnět může opravdu každý. Velmi si vážím podpory a lidského přístupu vedení nemocnice – paní náměstkyně Mgr. Jarmily Dostálové a pana ředitele Ing. Tomáše Stejskala. Ti mi pomohli překonat první dny nemoci a stále mě podporují.

Velmi děkuji za krásná slova mých kolegyň sestřiček, lékařů a primáře gyn.-por. oddělení MUDr. Martina Němce. Těší mě i podpora krásných lidiček, s kterými nejsem každý den, a nyní se mi ozvali. Jsem ráda, že vás mám, a věřím, že společně to zvládneme.

Děkuji.

Gyn.-porodnické oddělení je uzavřené. Je to proto, že chceme samozřejmě chránit hlavně vás. Přeji vám všem, ať zůstanete zdraví. Chraňte sami sebe a své blízké. Nepodceňujte nošení roušek, noste alespoň šátek. Je to lepší než nic.

S úctou

Eva Š.

VIDEO: Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek.

Video  Babiš, Hamáček i Prymula nasadili roušky. Češi se dočkali omluvy za jejich nedostatek.  - abl
Video se připravuje ...

Houzi ( 18. března 2020 20:10 )

Nekecej, kamarádíš se s lyžařema a tam's to chytla! Nech si udělat test i na kapelu trubko.

covidius ( 18. března 2020 12:08 )

držím vám palce at se brzy uzdravíte.

1pravda1 ( 18. března 2020 11:54 )

Rychlotesty ukáží promořenost... než byla karanténa po Itálii a dalších zemích, tak lehký průběh může mít hodně lidí, jen slabá rýma, a mírný kašel? To má nyní kde kdo, mírné nachlazení, zvláště při výkyvech teplot, ráno zima, v poledne teplo... OVŠEM ČEKAT , JAK SE TO VYVINE, JESTLI ČLOVĚK NAKAZÍ RODIČE, PRARODIČE... ještě to bude zajímavé...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa