Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za doktory pro prášky nebo na kontrolu? Lepší volat předem, radí pražské kliniky

Autor: ČTK - 
18. března 2020
12:19

Některé polikliniky v pražských městských částech omezují svůj provoz. Pacienti by tak měli počítat nejen s jejich zkrácenou provozní dobou, ale zároveň by se na návštěvě lékaře měli domluvit telefonicky předem. Platí to nejen pro obyvatele staršího data narození, kteří jsou nejrizikovější skupinou pro nakažení koronavirem, ale i pro mladší návštěvníky poliklinik. Zároveň je kvůli pandemii vhodnější odložit plánovaná i akutní vyšetření.

Na Poliklinice Prahy 7 v souvislosti s přijatými protiepidemickými opatřeními zrušili pracovně-lékařské prohlídky a upravili ordinační hodiny většiny ambulancí. Nově se ordinuje od pondělí do čtvrtka. Vyšetření a návštěva ordinace jsou možné pouze po předchozí telefonické nebo e-mailové domluvě s lékařem. Výjimkou jsou návštěvy pacientů u praktického lékaře. K vyšetření není telefonická domluva nutná, přesto je i v tomto případě doporučovaná.

„Lékaři jsou k dispozici na telefonech a vyzýváme občany, aby nejprve svého lékaře kontaktovali, než půjdou do ordinací. S lékařem po telefonu mohou probrat svou situaci a on jim nejlépe poradí, jestli je opravdu nutné v omezených ordinačních hodinách se dostavit,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Dodal, že recepty či neschopenky mohou lékaři svým pacientům po telefonické domluvě zaslat na e-mail.

Ohleduplnost na místě

Podobná situace je v Městské poliklinice Praha. Kvůli hrozící nákaze by pacienti měli odložit plánovaná nebo akutní vyšetření. Na webu příspěvkové organizace hlavního města to uvedl ředitel polikliniky David Doležil. Ti, kteří zdejších služeb využijí, musí dodržovat pokyny zdravotníků při vstupu do polikliniky. Patří mezi ně například dezinfekce rukou.

I zde je doporučeno řešit konzultace, recepty či jiná potvrzení prostřednictvím e-mailové komunikace s lékařem. Vyšetření kvůli řidičskému průkazu momentálně nenabízí – do odvolání jsou zrušeny pracovnělékařské služby.

Poliklinika Pod Marjánkou zkrátila provozní dobu, a to od 7:00 hod. do 16:00 hod. v pracovní dny. Kvůli absenci ochranných pomůcek byl omezen provoz gynekologie, uzavřeny jsou do odvolání alergologie, klinická imunologie či klinická logopedie. Mnozí lékaři ordinují na dálku prostřednictvím telefonických konzultací. Ostatní lékaři doporučují nebo požadují objednání pacienta na konkrétní termín.

Provozní dobu v pondělí 16. března zkrátila i poliklinika Mazurská. Zatímco obvykle je otevřeno do 19:00 hodin, nyní se zavírá v 17:30. „Ve večerních hodinách bude dezinfikována ozonem,“ uvedl již dříve mluvčí radnice Prahy 8 Martin Šalek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa