Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nezbavujte se mazlíčků! Koronavirus nešíří ani nepřenášejí, apelují psí záchranáři

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
19. března 2020
05:20

Na Olomoucku a Přerovsku, kde jsou uzavřené celé obce a města, se lidé bojí nákazy koronavirem od svých zvířat. Zástupci Handipet rescue, kterým vyděšení majitelé zvířat volají, se obávají, že se lidé začnou svých mazlíčků zbavovat. Na svém webu proto zveřejnili podrobné informace, které by měly všechny obavy rozptýlit. Ta nejzásadnější zní: Není nutné provádět jakákoli opatření vůči domácím zvířatům.

Státní veterinární správa 12. 3. 2020 informovala, že podle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat neexistuje žádný důkaz o tom, že by se zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru. „Zvířata sice jsou pravděpodobným původním zdrojem viru, ale v současné době se dle všech známých informací virus šíří pouze z člověka na člověka,“ stojí ve zprávě.

Nezbavujte se svých mazlíčků, nejsou přenašeči ani šiřitelé koronaviru, apelují zástupci spolku Handipet rescue Nezbavujte se svých mazlíčků, nejsou přenašeči ani šiřitelé koronaviru, apelují zástupci spolku Handipet rescue | Handipet rescue

Zvířata vir nepřenáší

I když pes může být pozitivní na přítomnost COVID-19, nestane se přenašečem a nemoc se u něj nerozvíjí. I u koček je koronavirus běžná záležitost, nejedná se ale o COVID-19, kterému právě teď lidé po celém světě vzdorují. Tento druh koronaviru se nepřenáší na člověka a mezi kočkami se projevuje maximálně průjmem.

Nezbavujte se svých mazlíčků, nejsou přenašeči ani šiřitelé koronaviru, apelují zástupci spolku Handipet rescue Nezbavujte se svých mazlíčků, nejsou přenašeči ani šiřitelé koronaviru, apelují zástupci spolku Handipet rescue | Handipet rescue

Nebojte se venčit

Lidé se také často ptají, zda mohou venčit psa, když jsou v povinné karanténě. Odpověď zní: Ano. „Venčit pejska můžete na nezbytně nutnou dobu, ideálně v době, kdy je venku nejméně lidí. Pokud máte zahradu, využijte ji. Venku se s nikým nebavte a noste roušku. Dodržujte zvýšenou hygienu, desinfikujte si ruce, kliky atd. Udržujte vzdálenost od lidí alespoň 1,5 metru,“ uvedla Nikol Burešová z Handipet rescue.

Zvířat se nezbavujte

„Nevolejte, prosím, do útulků, aby zvířátka odvezli, ani je nikam neuvazujte, nevyhazujte a nevypouštějte je,“ apeluje Nikol Burešová s tím, že i v karanténě se můžete o své zvíře starat. „Krmení můžete nakoupit z internetových obchodů a doručovateli sdělit, aby nechal zásilku před dveřmi tak, aby nedošlo ke kontaktu. Pokud máte možnost pejska dát na hlídání k příbuzným nebo přátelům, využijte toho, abyste nemuseli vycházet ven mezi lidi. Pokud to ale nelze, pečujte o svá zvířátka nadále, jen přizpůsobte vše aktuální situaci,“ dodala s tím, že venčit psa a jezdit s ním v akutních případech na veterinu lze i v celostátní karanténě. Je třeba ale být ohleduplní ke svému okolí.

Nezbavujte se svých mazlíčků, nejsou přenašeči ani šiřitelé koronaviru, apelují zástupci spolku Handipet rescue Nezbavujte se svých mazlíčků, nejsou přenašeči ani šiřitelé koronaviru, apelují zástupci spolku Handipet rescue | Handipet rescue

Nejčastější otázky

Dvě nejčastější otázky, s nimiž se lidé obracejí na Handipet rescue, tlumočila Nikol Burešová zástupcům Státní veterinární správy. Zde jsou odpovědi Tomáše Jarosila z odboru ochrany zdraví a pohody zvířat na Státní veterinární správě.

Co se zvířecími tlapkami na procházce, mohou koronavirus donést na tlapkách domů? Mají majitelé zvířat nějak ošetřovat svým psům či kočkám tlapky po příchodu domů?

„Pokud jde o možný přenos tohoto viru na tlapkách psů, doporučení pro majitele se nikterak neliší od již zveřejněných pravidel. Znamená to, že je vhodné po návratu z vycházky psovi tlapky očistit a omýt a následně si umýt ruce tak, jako po jiném kontaktu se psem.“

Jak je to s malými domácími zvířaty, jako jsou myši či potkani?

„Přenos onemocnění COVID-19 prostřednictvím domácích myší či potkanů nebyl doposud nikde zjištěn a je velmi nepravděpodobný. Přesto je lépe tato zvířata v současné době držet pouze v domácím prostředí a nebrat je s sebou nikam ven. Opět platí, že po kontaktu s nimi se doporučuje důkladné umytí rukou.“

Handipet také vytvořil letáček, který lze šířit, sdílet, vytisknout a vylepit. Je možné jej stáhnout v pdf na webu handipet.org.

Jarabak ( 24. března 2020 11:27 )

Mazlíčků se samozřejmě nezbavujte. Když jste si je pořídili, máte povinnost se o ně starat. Ale psí záchranáři vědí ho*no o tom, jak se virus přenáší. I Prymula a Vojtěch ještě před pár týdny celou věc bagatelizovali. Nejdřív tvrdili, že obyčejná chřipka je horší. Pak tvrdili, že musíte být 15 minut v těsném kontaktu s nemocným. Taky že virus mimo tělo nepřežije víc než pár desítek minut. Pak teprve pochopili, co myslící bytosti věděly dávno - že to jsou kecy. Stačilo se dívat do číny, do itálie. Kdyby byla pravda, co říkali, nikdy by se to takhle nemohlo šířit. Nikdo po vás nechce zázraky, ale netvrďte něco, co evidentně nejste schopni pochopit. To, že není prokázáno, že by pes přenášel nákazu neznamená, že ji nepřenáší.

kozazvyskova ( 22. března 2020 12:23 )

S jídlem zatím problem není.. teda u mně ne páč já jim pejsky a kočičky, ale jak to udělám s pronájmem, to teda fakt nevím.

mazd ( 19. března 2020 14:28 )

Snad nejsou idioti co by to udělali.

andorea ( 19. března 2020 11:33 )

Nešiř blbosti!

Markéta Fourová ( 19. března 2020 10:28 )

Určitě bych se zbavila psů který mám jako členy rodiny ani náhodou😍

Zobrazit celou diskusi