Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Koronavirus zhatil mimořádnou výstavu: Muchův poklad, o kterém se myslelo, že je ztracený

Autor: mat - 
22. března 2020
10:35

Předehra ke slávě. Tak se jmenuje výstava o rané tvorbě slavného malíře Alfonse Muchy (1860 až 1939), tvůrce legendární Slovanské epopeje. Boskovičtí muzejníci ji po takřka ročním úsilí dokončili 12. března. Expozici však navštívilo jen pár šťastlivců, o pár hodin později zavřelo muzeum všechny své budovy. Důvod je prostý: koronavirus.

Vůbec největší hit výstavy, oponu pro ochotnický soubor v Doubravici nad Svitavou, kterou namaloval Mucha jako jedenadvacetiletý začínající talent v roce 1881, tak spatří zájemci, až nákaza pomine. Kdy to bude, zatím nikdo netuší. „Je to určitě škoda, protože ji veřejnost spatří vůbec premiérově,“ prozradila mluvčí Muzea regionu Boskovicka Dagmar Hamalová.

Sedm desetiletí v depozitu

Hrubé plátno podšité pytlovinou, o rozměrech 4,5 metru na šířku a 2,5 metru na výšku, darovala v roce 1938 Tělocvičná jednota Sokol v Doubravici muzeu. Tím se nad zajímavým počinem mladíka, který v té době pracoval ve Vídní jako malíř divadelních kulis a oponu namaloval během prázdninového pobytu na Blanensku, zavřela na více než sedm desetiletí voda.

O několik desetiletí později se místní dokonce domnívali, že Muchovo dílo je nenávratně ztraceno. Teprve v roce 2011 se ukázalo, že stočené plátno „odpočívá“ v depozitáři a že skutečně patří k prvotinám později slavného umělce. „Opona byla takto identifikována na základě popisu ve starších evidenčních knihách, zápisu z roku 1938,“ upozornila mluvčí muzea.

Tři roky v péči konzervátorů

Autora prozradila i signatura na oponě, shodná s podpisem na jeho pozdějších dílech. Malba na hrubém plátně se však nedochovala v nejlepším stavu. „Část opony byla přemalovaná a poškozená,“ upozornila Hamalová.

Opony se tak ujali konzervátoři, omlazovací proces trval tři roky. Do doby, než se podaří koronavirus v Česku zastavit a Muzeum regionu Boskovicka bude moci návštěvníky znovu pozvat do svých expozic, lze alespoň shlédnout videozáznam z výstavních prostor na webových stránkách Boskovic.

VIDEO: Legrácka při výstavě Slovanské epopeje na výstavišti v Brně před dvěma lety.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa