Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z Kanárů přiletělo 268 Čechů, pro uvízlé občany zajišťuje Petříček další letadla

Autor: ČTK - 
19. března 2020
11:20

Česko dopravilo z Kanárských ostrovů zpět 268 českých občanů, kteří tam uvízli. Spolu s nimi přiletělo i 68 Slováků a 15 Slovinců, uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ve čtvrtek by mělo podle Petříčkova dřívějšího vyjádření do Česka přiletět letadlo společnosti Ryanair z Maroka, které přiveze dalších asi 200 Čechů, připravuje se i evakuace českých občanů z Filipín, Vietnamu a Latinské Ameriky.

Petříček ve středu řekl, že Česko na Kanárské ostrovy vypravuje dvě letadla pro uvízlé občany a že případné volné kapacity nabídne i pro evakuaci lidí z dalších zemí Evropské unie. „Od dnešní noci je doma 268 českých občanů, kteří uvízli na Kanárských ostrovech. Společně s nimi přiletělo také 68 Slováků a 15 Slovinců. Jsem rád, že se vše podařilo,“ uvedl dnes na sociální síti.

Video  Češi uvízlí v zahraničí? Ministr Petříček řekl, co dělat.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Slovinské občany vyzvedl přímo na pražském letišti autobus, který s nimi dnes časně ráno odjel do Slovinska, uvedlo na twitteru slovinské velvyslanectví v Praze. Zároveň vyjádřilo díky České republice za pomoc.

V zámoří uvízly podle Petříčka stovky Čechů, kteří kvůli rušení letů nemají jak se vrátit do Česka. Vláda vyšle letadlo pro ty, u nichž se nepodařilo vyjednat jejich vyzvednutí s jiným státem Evropské unie. Dnes by měli letadlem Ryanairu přiletět Češi z Maroka, v dalších dnech poletí zvláštní letadlo pro Čechy na Filipíny a s vietnamskými aerolinkami se připravuje evakuace Čechů z Vietnamu, která by se měla uskutečnit příští týden. Ministerstvo zahraničí připravuje i vyzvednutí českých občanů z Latinské Ameriky.

Pro Čechy, kteří kvůli rušení navazujících letů uvízli na evropských letištích, vypravuje česká diplomacie zvláštní autobusy. Dnes vyzvednou autobusy české občany v Curychu a ve Frankfurtu, na pátek se připravují cesty z Paříže, Lucemburku a Frankfurtu a na sobotu autobus z Amsterodamu.

joanna5 ( 19. března 2020 15:10 )

mne snad šálí zrak, co to tu zase čtu

zlymikes ( 19. března 2020 12:04 )

a jakou dávku virů s sebou přivezou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa