Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tiskne celé Česko: Po rouškách se Češi dali na 3D tisk štítů a respirátorů pro lékaře

Autor: Mii, sab - 
22. března 2020
06:00

Nejen švadlenky po celém Česku „makají“, aby vyřešily akutní nedostatek ochranných prostředků, který v zemi panuje. Svou ruku k dílu se rozhodli přidat i majitelé 3D tiskáren. Na nich totiž lze vytisknout široká škála pomůcek, které mohou záchranářům a lékařům pomoci. Například ochranné štíty. Pokoušejí se i o tisk respirátorů, ale s nimi je potíž – není ještě dostatečně vyřešeno, jak zajistit jejich funkčnost. Výroba štítů je však naprosto proveditelná a občané již jednají o dodávkách pro nemocnice.

Ještě před pár dny byla facebooková stránka „3D tiskem proti COVID-19“ zahlcena nápady, jak na domácí tiskárně vytisknout respirátor, který by mohl fungovat. Lidé zkoušeli různé designy, řešili filtry – všechno s cílem vytvořit ochranu, která tu při koronavirové epidemii zoufale chybí. Roušky sice svůj účel plní, ale před viry dokáže stoprocentně ochránit právě jen respirátor.

Jejich pokusů si všiml odborník na 3D tisk a majitel společnosti Prusa Research Josef Průša a celému jejich snažení dal nový rozměr. Upozornil, že pokusy o vývoje respirátorů jsou chvályhodné, ale pravděpodobně nejsou v tuto chvíli tím nejlepším řešením. „Během posledních několika týdnů jsme dostali stovky zpráv a e-mailů s 3D modely respirátorů, ventilátorů, masek a dalších zařízení, kterých je aktuálně v nemocnicích nedostatek. Nemám v úmyslu odrazovat vás od pokusů, se kterými se nyní roztrhl pytel, ale když zvážíte možná rizika, zjistíte, že klasický FFF 3D tisk možná není pro výrobu respirátorů tou nejlepší volbou,“ upozornil na své stránce.

Důvodem podle něj je, že u současných modelů nelze zajistit, že budou dokonale těsnit, bude pohodlné je nosit, půjde do nich vložit potřebný filtr a bude v nich možné komunikovat. „Masku nosíme na obličeji, dýcháme do ní a na takto vlhkém a teplém místě se může dařit bakteriím. Pokud se tedy nepovede masku perfektně sterilizovat, můžete si zadělat na řadu problémů,“ varoval Průša s tím, že pokud doma vytištěný respirátor lidé přeci jen chtějí nosit, ať se k němu chovají spíše jako k obyčejné roušce.

Tiskaři se vrhli na ochranné štíty

Od 3D tisku ale neodrazoval, naopak. Kdo podle něj chce v současné situaci pomoci, může zkusit tisk obličejového štítu. To je další ochranná pomůcka, kterou lékaři používají – jde o to průhledné sklo, které mají před tváří. A které na čtvrteční tiskové konferenci doporučoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) televizním moderátorům místo roušek, aby jim lidé mohli odezírat ze rtů.

Podle Průši na internetu existoval relativně vydařený 3D model, který pouze vylepšil. „Právě od něj jsme se odpíchli a rozhodli se, že ho lépe přizpůsobíme k rychlému a jednoduchému 3D tisku – tedy aby bylo možno ho tisknout bez podpěr a v co největším počtu na jedné tiskové podložce. Koneckonců, komu jinému bychom se ostatně nyní měli snažit pomoct, než lidem, kteří se o nás budou starat, až nám bude nejhůř? Tyto štíty ochrání jejich oči a tvář od kašlání a kýchání pacientů a jsou perfektním doplňkem k respirátoru,“ vysvětluje odborník, proč i štíty jsou třeba.

V průběhu procesu vše Průša podle svých slov konzultoval s lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Na finálním modelu ještě pracuje, ale říká, že brzy bude dostupný pro všechny lidi s 3D tiskárnou, kteří mají zájem pomoci. Mezitím si podle něj mohou začít shánět materiály. Již avizoval, že na začátek hodlá vytisknout 10 tisíc štítů, které věnuje ministerstvu zdravotnictví. Jeho firma na to kapacitu má, drží světový rekord za největší počet současně tisknoucích 3D tiskáren.

Josef Průša s ochrannými štíty, které tiskne. Josef Průša s ochrannými štíty, které tiskne. | Prusa Research

Nadšenci do 3D tisku si Průšova slova vzali k srdci. Komunita na facebooku se během pár hodin z vývoje respirátorů proměnila v pokusy o tisk štítů, mnoho lidí již navázalo kontakt s nejrůznějšími institucemi kvůli možným budoucím dodávkám. V jednání je například dodání štítů do Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Lochotín, Vsetínské nemocnice nebo Zdravotnické záchranné služby Znojmo. S pomocí se zapojily i další firmy, které vlastní 3D tiskárny.

ČVUT věří, že funkční respirátor vytiskne

Pokusy o tisk respirátorů však nejsou zcela u konce. Vědecky na to jde České vysoké učení technické (ČVUT), konkrétně její odborníci z institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Rovněž se snaží přijít s modelem, který půjde vytisknout na 3D tiskárně. Na jeho tvorbu si dali pouhý týden a model pak chtějí zveřejnit zdarma.

„První testy jsou velmi nadějné, pracuje se na drobných finálních vylepšeních a instalaci membránových filtrů. Po jejich montáži bude respirátor konečně testován na protivirovou propustnost a další nutné parametry. Po dokončení prototypu se vědci zaměří na nalezení způsobu, jak zajistit hromadnou výrobu,“ uvedl začátkem týdne institut. Ve středu pak dodal, že model je téměř hotový.

K tisku podle vědců bude třeba profesionální 3D tiskárna s technologií SLS, kterých je v Česku osm. Majitelé téměř všech se již nabídli, že s výrobou pomůžou. Respirátory má být možné po dezinfekci a výměně filtrů opakovaně používat.

Pokusy probíhají i v Kolíně

A s vlastním návrhem respirátoru přišla i skupina studentů z Kolína. Začala tisknout masky s nanofiltrem a hepafiltrem, který se dává do vysavače. „Vím, že to není ideální, ale postupem času se nám podařilo to udělat alespoň trochu lepší než bavlněná rouška,“ uvedl pro televizi Kolín autor nápadu Michael Coubal. Podle něj se mu prakticky po pár hodinách, co nápad zveřejnil, začali ozývat další lidé s tím, že vlastní 3D tiskárnu a pomohou. „Momentálně tiskne asi 25 lidí včetně firem,“ pochlubil se student.

Video  Nedostatkové roušky a respirátory v Česku: Hamáček promluvil o velkých dodávkách z Číny (19. 3. 2020).  - ČTK
Video se připravuje ...

Coubal svůj prototyp nyní konzultuje s CIIRC ČVUT, další fázi projektu budou testy v domácím prostředí. Tento respirátor totiž lze vytisknout na běžných domácích 3D tiskárnách, ne pouze na profesionálních, jako model od pražských vědců. Jeho dezinfekce se prozatím řeší ozonem, neprodyšnost materiálu má zajistit silikonový lak s potravinářskou certifikací.

Na plastu se koronavirus drží nejdéle

Dezinfekce a použití plastů je vůbec velké téma. Poslední dny totiž obletěla svět studie, která hodnotila, na jakých materiálech vydrží koronavirus nejdéle. Plast dopadl nejhůře. Závěry vědců potvrdil náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. „Nejhorší je přežívání na plastech, umělých botách, tam je to 48 hodin, a co se týče papíru, jako jsou bankovky, tak tam je to 24 hodin,“ řekl Prymula.

Některé zprávy uvádějí, že na plastu vydrží koronavirus ještě déle, dokonce celé tři dny. Přitom právě z plastu většina domácích 3D tiskáren tiskne. 

Lubica258 ( 12. prosince 2022 21:20 )

Naprosto s vámi souhlasím. Co si člověk neudělá sám to nemá. A spoléhat na někoho jiného není zrovna šťastný. Já mám doma 3D tiskárnu a tiskl jsem štíty pro celou vesnici. Samozřejmě jen za provozní náklady. Přeci jen materiál a sklo pro 3d tiskárnu z http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/sk­lo-pro-3d-tiskarny něco stojí a nejsem tak bohatý, abych štíty všem sponzoroval.

krapotkin ( 22. března 2020 15:56 )

Je to jako za totáče - lidé svojí šikovností musí nahrazovat neschopnou vládu. Ta dokáže jen zakazovat a přikazovat a vybírat pokuty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa