Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Je to na ho*no.“ Sestřička má strach ze zbytečných úmrtí, pustila se i do Trumpa

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. března 2020
22:25

„Nerada používám sprostá slova, ale tohle je fakt na ho*no,“ zhodnotila situaci kolem epidemie koronaviru v americkém státě Kalifornie zdravotní sestra jedné z losangeleských nemocnic. Pro deník Daily Mail vypověděla, že ona a její kolegové „se v tom topí“ a obávají se, že nemocnice nápor pacientů nevydrží. „Povede to ke spoustě zbytečných úmrtí,“ uvedla. Kalifornský guvernér Gavin Newsom navíc v nejlidnatějším státu Spojených států v pátek vyhlásil karanténu, lidé mohou z domovů vycházet jen ve výjimečných případech. Kalifornie je prvním americkým státem, který přistoupil k plošnému omezení pohybu.

Zdravotní sestra z Los Angeles si přála zůstat v anonymitě, bojí se, že by za své svědectví mohla být potrestána. „Je to, jako když vás hodí do vody a očekávají, že se buď naučíte plavat, nebo se utopíte. A my se topíme,“ popsala současný stav kalifornských zdravotníků.

„Nejsou ventilátory, nejsou nemocniční lůžka. Byli jsme a jsme nepřipravení, na vině je špatné vedení shora i nedostatečná komunikace s Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (poz. red. CDC). Trumpův nonšalantní postoj a poznámky typu, že to přejde, taky ničemu nepomohly,“ doplnila sestra.

„Samozřejmě v malém měřítku jsme na epidemie nových a neznámých virů připravení a trénovaní, ale na tohle není připraven nikdo,“ podotkla zdravotní sestra.

Sestra: Nemáme žádný plán

„To je to, co nám nedá spát, ta nepřipravenost, nedostatečná transparence. Nemáme žádný plán, jak situaci zvládnout. Stojím přímo v první linii tohohle boje, děsí mě pomalá reakce vlády a příslušných resortů. Zaplatíme to životem,“ uvedla zdravotní sestra a zmínila, že ona i její kolegové včetně renomovaných lékařů propadají panice.

„Denně jezdím hromadnou dopravou, vím, že bych asi neměla. Mohla bych se nakazit a pak to přenést na někoho dalšího. CDC se pokouší přijít s nějakým plánem, ale snaží se dost? Není už to pozdě? Zatím jsme podle mě jako země nepřijali dostatečná opatření,“ domnívá se Američanka.

Stejně jako toaletní papír docházejí i ventilátory

„Nechci šířit paniku, ale musíte a musíme pochopit, že je tu důvod ke strachu. Když vidíte v obchodu regály na toaletní papír zející prázdnotou, takhle to bude s nemocničními ventilátory,“ varovala. Zdravotní sestra s 11letou praxí si také postěžovala na protichůdné zprávy, které dostávají od vlády.

V USA je momentálně přes 14 tisíc nakažených, přes 200 jich nemoci COVID-19 podlehlo. Nejhůře postižené jsou státy New York (přes 4000 případů nákazy), Washington (přes 1300 případů) a Kalifornie (přes 1000 případů). Co do počtu úmrtí je na tom nejhůře stát Washington se 74. Druhý stát New York eviduje 38 obětí, Kalifornie pak 18 obětí.

Video  Do České republiky přiletěla první várka ochranných prostředků z Číny  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Situace se teď mění, já vím, sledujeme to. Jenže máme tu miliony lidí, kteří věří Trumpovu každému slovu, a to je problém. Jak můžu zůstat profesionální tváří v tvář s člověkem, co si nenechá vymluvit, že pokud prezident řekl, že ten virus v podstatě nic není a sám zmizí, tak to tak bude,“ lamentovala žena. Není jediná, co varovala americkou vládu, že nemocnice nejsou připravené, potažmo ani vybavené na to, aby šířící se nákazu zvládly.

Před nemocnicemi se staví stany na testování a do služby jsou povolání zdravotníci na penzi. Ruší se všechny elektivní operace. Lékaři se obávají toho, že pokud dojde ke krizi, museli by sami rozhodovat, koho léčit a koho ne. „Tohle jsou největší strachy všech lékařů,“ doplnila sestra. Další problematiku představují zavřené školy. „Nemáme, kdo by nám pohlídal děti. Někdy jsou oba rodiče lékaři,“ podotkla Američanka.

„Všechno se může zlepšit, teoreticky je ještě nějaký čas. Prakticky se ale musíme připravit na růst počtu obětí a nakažených. Infikovaných bude přibývat i mezi námi,“ bilancuje zdravotní sestra. „Musím říct, že u nás v nemocnici se opravdu snažíme. Od počátku března, kdy se situace začala zhoršovat, připravuje nemocnici na nápor nakažených,“ vypověděla.

Chybí testy i informace

„Samozřejmě vedení nemocnice mě nezasvětilo do přípravných plánů, já tady spíš mluvím o všeobecných pocitech a náladách, které panují mezi zdravotníky,“ připustila žena. „Co ale říct můžu, chybí nám potřebné informace, testovací sady, od kolegů z jiné nemocnice například víme, že jim na příjem přišli čtyři lidé s podezřením na Covid-19 a oni mohli otestovat jen jednoho,“ nastínila zdravotní sestra. „Tím pádem statistiky o počtech nemocných nejsou přesné.“

Stejně jako řada světových nemocnic i tato losangeleská se potýká s nedostatkem roušek a ochranných oděvů. „Ještě to není krize, roušky máme, ale jejich počet je omezený,“ komentovala sestra. V Kalifornii je od pátku 20. března navíc celoplošná karanténa.

Přísná karanténa: Smí se jen na nákup, do lékárny, k lékaři nebo na úřad

Podle guvernéra Newsoma dosud určitá omezení platila pro zhruba polovinu obyvatel Kalifornie, například v okresech u San Franciska. Aktuální nařízení omezení rozšiřuje na všechny obyvatele státu na západním pobřeží USA. Chodit budou nadále moci jen na nákupy potravin, do lékáren, k lékaři či na úřady. Při procházkách budou muset dodržovat patřičný odstup, zdůraznil Newsom.

Guvernér rovněž varoval, že v následujících osmi týdnech by se novým koronavirem mohlo nakazit až 56 procent kalifornské populace, tedy více než 20 milionů lidí. Je si vědom toho, že v nemocnicích není dostatek lůžek, v nemocnicích tak podle něj bude potřeba o 19 500 lůžek více, než má stát nyní k dispozici.

Obzvlášť těžce postižené bude podle Newsoma druhé největší americké město Los Angeles. Prezidenta Trumpa proto už guvernér vyzval, aby do losangelského přístavu vyslal „okamžitě“ armádní nemocniční loď.

Video  Češi jezdící během pandemie koronaviru do Německa a Rakouska za prací: Hamáček si chce posvítit na falešné pendlery  - ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa