Martin Preiss dlouhá léta potlačoval deprese alkoholem a prášky na spaní, což mu způsobilo velké problémy - nejen v práci, ale také ho to málem stálo manželství. V rozhovoru pro týdeník Téma přiznal, že než se dostal do dnešního stavu, který je podle něj vyrovnaný, tak několikrát nad ním „démoni“ zvítězili. 

Měl jsem několik recidiv, ať už se to týká alkoholu, nebo léků - ty hodně bolely a vždycky zabraly čas, který jsem mohl věnovat něčemu smysluplnému. Ale řekl bych, že čím déle jsem v abstinenci, tím míň určité momenty vnímám jako kritické,“ objasnil Martin.

„Před nedávnem jsem zrovna pročítal svoje deníky z léčeben. Někoho napadlo, že bych je mohl v nějaké formě publikovat. Odmítl jsem, ale přesto jsme se k nim vrátil. Nejenže mě to strašně vyčerpalo, protože se mi všechna ta období připomněla, až se mi z toho udělalo blbě, ale především jsem zjistil, jak moc je hodnocení toho problému v danou chvíli subjektivní, bez schopnosti nějakého objektivního náhledu,“ svěřil se syn herce Viktora Preisse (73). Ostatně stejně jako otec pověsil divadelní herectví na hřebík. 

„Člověk uvnitř léčby je absolutně zmatený a já jsem zpětně litoval všechny terapeuty, kteří mě tehdy měli v rukou. Než vůbec pochopíte, prohlédnete, přistoupíte na metody léčby a na to, že váš život i tak může být veselý, kvalitní a úplně pohodový,“ tvrdí Martin. 

Během závislosti, která trvala sedm let, několikrát spadl na úplné dno. „Několikrát jsem na tom byl tak, že jsem to prostě musel přežít. Bohužel většina z nás potřebuje takhle mezní situace, aby si životní hodnoty přeskládala správně a získala nějakou pokoru,“ dodal v týdeníku Téma Preiss, který má s otcem společnou výstavu v divadle Viola nazvanou Obrazy. 

VIDEO: Martina Preissová o životě s psychicky nemocným manželem: Podívejte se, jak vypadám!

Video
Video se připravuje ...

Martina Preissová o životě s psychicky nemocným manželem: Podívejte se, jak vypadám! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
61 fotografií