Už několik let mu klesaly prodeje, teď ho dorazila pandemie koronaviru. Poslední tištěné číslo Playboye se v zahraničí dostane k čtenářům tento týden, pak si ho prohlédnou už jen na internetu. Magazín založený Hughem Hefnerem (†91) se postupně stal opravdovým celosvětovým fenoménem.

V dobách své největší slávy, v 70. letech minulého století, měl náklad 7 milionů výtisků. Podle průzkumů mělo povědomost o značce 97 % populace naší planety! Poslední léta ale prodej klesal, dokonce v roce 2017 přešel z měsíční na čtvrtletní periodicitu. A tak jeho vedení rozhodlo o zastavení tisku s tím, že víc zaměří svůj obsah na online vydání. „Naše rozhodnutí bylo urychleno koronavirovou pandemií,“ přiznal Ben Kohn, generální ředitel Playboy Enterprises.

„Za posledních 66 let jsme se stali něčím víc než jen časopisem. Ale občas musíte opustit minulost, abyste vytvořili prostor pro budoucnost... Playboy je pro někoho časopisem, pro jiného životním stylem, pro mnoho dalších členským klubem. A dokonce podle některých i tím, co kazilo naši mládež,“ uvedl v otevřeném dopise Kohn.

V Česku zůstává

„Českého Playboye se tyto změny netýkají, a proto zůstává tím, čím vždy byl – časopisem, který udělá ze všedního dne svátek. Právě vychází dubnové číslo,“ napsal Blesku Ján Bulka, marketingový a PR manažer časopisu.

Češi se tak dál mohou těšit na erotické snímky krásných dam, které se nemají za co stydět. První Češkou, která kdy fotila pro Playboy, byla přitom již v 60. letech hvězda snímku Kdo chce zabít Jessii? Olga Schoberová (v současnosti 77). Andělsky krásnou blondýnku si tehdy vybral sám Hefner. Její snímek v černém roláku vyšel na titulce pánského magazínu v březnu 1964.

A od té doby se před objektivem více či méně odhalily i další Češky. První českou playmate se stala v 19 letech Jana Štefánková (45), přednosti ale vystavila i někdejší moderátorka Peříčka Zuzana Belohorcová (44). V roce 2006 se v červencovém čísle odhalila moderátorka Prásku! či Snídaně s Novou Gábina Partyšová (41). „To abych měla jednou co ukázat vnoučatům. Aby věděla, že ta jejich stará vrásčitá babička byla kdysi taky mladá a hezká,“ uvedla tehdy pro iDnes.cz a od Roberta Vana (71) se nechala nafotit coby cikánská tanečnice, selka i pradlena.

Gabriela Partyšová
Autor: reprofoto Playboy

Ve stejném roce se pro Playboy nechaly nafotit i další dvě české známé tváře - blondýnka z Televizních Novin Lucie Borhyová (41) a následně i herečka Bára Kodetová (49). Jejich příspěvky byly sice dost cudné, i tak je ale potřeba je zmínit.

Hned dvakrát vstoupila do stejné řeky Eva Decastelo (41), která se poprvé na titulce ukázala v roce 1998. Přesně po dvaceti letech si pak focení zopakovala a její snímky byly snad ještě žhavější než kdysi. 

Odvázaly se také dvě plavovlasé herečky Kateřina Brožová (52) a Sabina Laurinová (47), které ale později možná litovaly. Kvůli spolupráci s produkcí společnosti Alta Loma Productions, která je součástí světového koncernu Playboy, se totiž objevily v erotickém dvojdílném filmu Vášnivé známosti. Ten měl být určen jen pro zahraniční trh a do Čech se neměl dostat, jenže to se ukázalo jen jako plané sliby. Stejně tak lechtivých snímků později litovala i herečka Míša Kuklová (51). 

Své čtyřky pak ukázala též nádherná brunetka Petra Faltýnová (41) a v roce 2003 se na titulní straně odhalila také modelka Vlaďka Erbová (38), nyní proslavená především coby bývalá manželka exfotbalisty Tomáše Řepky (46). Své svůdné křivky poodhalila v roce 2004 i Eva Herzigová (47). V roce 2007 se zase odvázala Agáta Hanychová (34), tehdy druhá vicemiss ČR. Dnes je z ní maminka dvou dětí a nastávající exmanželka herce Jakuba Prachaře (36). A nabídku neodmítly ani Simona Krainová (47), která se ráda svléká i po čtyřicítce, nebo Andrea Verešová (39).

Andrea Verešová poprvé zapózovala pro pánský časopis Playboy
Autor: Playboy - Jiří Hurt

V poslední době pak pořádně zamotaly pánům hlavu i moderátorka zpráv na Primě Eva Perkausová (25) či hvězda Modrého kódu a Slunečné Eva Burešová (26).

VIDEO: Focení moderátorky Primy Perkausové pro Playboy

Fotogalerie
77 fotografií