Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hladoví senioři v slzách nad prázdnými regály. Vykoupené potraviny ohrožují i lékaře

Autor: sova, ČTK - 
24. března 2020
19:10

Plačící sklánějící se nad prázdnými regály s potravinami v supermarketu. I takové obrázky má na svědomí krize v souvislosti s šířením nového koronaviru. Zatímco Česko si dny, kdy byly prázdné regály, už prošlo, například v Austrálii se s tím dál potýkají. Jak informoval list Daily Mail, panika, která má za následek bezohledné skupování a hromadění potravin, tam bezprostředně ohrožuje životy penzistů. A problém je i ve Velké Británii, kde se nedostatek zboží dotkl zdravotníků.

Ačkoliv Austrálie vyprodukuje dostatek jídla pro 75 milionů lidí, což je trojnásobek tamní populace, regály jsou v důsledku obav zákazníků beznadějně prázdné. A její nejohroženější skupina, tedy senioři, pak trpí. Kromě onemocnění koronavirem je tak ohrožuje zdravotní riziko v mnoha ohledech reálnější – hlad.

Na sociálních sítích se objevují srdcervoucí snímky zklamaných starých lidí, kteří často se slzami v očích kroutí hlavou nad vykoupenými regály s potravinami.

Premiér: Takhle se Australané nechovají

Na Australany, kteří mají hromadné vykupování obchodů na svědomí, tak apeloval i premiér země Scott Morrison.

Důrazně vás žádám, přestaňte s tím. Vaše obavy jsou směšné, ohrožujete tím životy jiných. Takhle se Australané nechovají, tohle je bezohledné chování,“ uvedl předseda vlády na tiskové konferenci ve středu.

Australské řetězce tak první hodinu po otevření obchodů, podobně jako v Česku vláda, vyhradily pro nakupování seniorů. V Česku se nicméně čas posunul na 8. až 10. hodinu a navíc jen v obchodech s prodejní plochou nad 500 metrů čtverečních.

Vykoupené zboží po vyhlášení stavu nouze v ČR: Prázdné regály s těstovinami, rýží a luštěninami i konzervami v supermarketu na Praze 7 (12.3.2020). Vykoupené zboží po vyhlášení stavu nouze v ČR: Prázdné regály s těstovinami, rýží a luštěninami i konzervami v supermarketu na Praze 7 (12.3.2020). | Foto od čtenáře Blesku

Zdravotníci bez jídla v Británii

Podobné případy se objevily i v Británii. Tam si na problémy s obstaráváním základních potravin stěžovali zdravotníci, kteří při současné krizi čelí extrémnímu pracovnímu nasazení.

Zdravotní sestřička Dawn Bilbroughová z města York popsala, že když šla po 48 hodinách v práci na nákup, nenašla v obchodě žádné ovoce ani zeleninu. V slzách prosila spoluobčany, aby přestali s vykupováním zásob. Výzvu po zhlédnutí jejího videa zopakoval i ministr zdravotnictví Matt Hancock.

„Jsem sestřička z jednotky intenzivní péče, právě jsem dokončila 48 hodin práce, jenom jsem si chtěla nakoupit něco na další dva dny. Žádné ovoce, žádná zelenina. Nevím, jak teď mám zůstat zdravá,“ líčila Bilbroughová po návštěvě supermarketu. Při pohledu na prázdné regály si prý „trochu pobrečela“.

„Musíte s tím prostě přestat! Protože jsou to lidi jako já, kdo se o vás bude starat, když vám bude nejhůř. Prostě s tím přestaňte!“ apelovala viditelně rozrušená zdravotnice.

V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) | Blesk:Robert Klejch

Lidé kradou dezinfekce, chybí pak lékařům při operacích 

Stejnou výzvu ve videu na facebooku adresoval lidem i Dave Holt, který se představil jako patolog působící v jihoanglickém hrabství Berkshire. „Některé z věcí, které jsem v posledních dnech viděl, jsou naprosto odporné. Viděl jsem operace bez dezinfekčního gelu, protože ho lidi kradou z recepce. Pracuju s jednou milou paní, která má problémy obstarat si něco k jídlu pro sebe a svoji rodinu,“ řekl.

Jeho kolegové jsou podle něj v důsledku šíření nového koronaviru pod obrovským tlakem, situaci popsal jako „absolutně katastrofální“. „A pak vidím lidi, kteří vyprazdňují regály, aby mohli jít domů a sedět a koukat dalších několik týdnů na televizi, jako by byli na dovolené. (...) My jsme neustále v práci, a když se pak dostaneme do obchodu, už tam nic nezbývá,“ dodal.

Situaci řešil i premiér Johnson

Holt ve svém videu prosí všechny, kdo mohou situaci nějak zlepšit, aby tak učinili. Britský premiér Boris Johnson už dříve vyzval obyvatele, aby nehromadili zásoby potravin, ale podle zpravodajské společnosti BBC jeho slova evidentně nepadla na úrodnou půdu.

Ministr Hancock ve vysílání BBC v reakci na zpověď Bilbroughové vyjádřil soucit s ní a všemi ostatními v podobné situaci. Zdůraznil potřebu dodržovat platná doporučení, vláda prý ohledně zajištění základních potřeb pro zdravotníky učiní „cokoli, co bude potřeba“.

marmat ( 29. března 2020 15:35 )

Okamžitou "DISKVALIFIKACI" a trestní oznámení na autora zvrhlého a zavádějícího titulku !!
Není možné, aby bylo zcela beztrestné šíření poplašné zprávy takto 100% zoufalým autorem/potažmo redakcí !!!
To je úplné DNO novinařiny

marmat ( 29. března 2020 15:32 )

KOMU má posloužit tento primi­tivní/­zavá­dějí­cí titu­lek.­...??­?§§§§§­§§§§§§
Foto Z AUSTRÁLIE !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!????
Je to JEN opoziční redaktor/autor ,
nebo úplná sabotáž novinářské etiky BULVÁREM ???

dfghjk ( 26. března 2020 15:35 )

To nevím, ale určitě to je ještě větší k r e t é n, než novotný.

dfghjk ( 26. března 2020 15:33 )

Zavřít blesk v demokracii, kde je svoboda slova, nejde, ale veřejnoprávní média by měla katastrofálně negativistické bleskové články permanentně, adresně a zcela konkrétně pranýřovat. Byl by to tvrdý boj kdo z koho, který by jednoho ze soků nejspíš zničil. Ale na hrubý pytel hrubá záplata, s darebáky nelze jednat v rukavičkách. Doufám, že tím, kdo by to nepřežil, by byl blesk.

Jana Moravcov ( 26. března 2020 11:48 )

Blesk by měli zakázat za umělé šíření desinformačních nadpisů a zpráv, co se jim zrovna hodí do krámu, za desinformace nepravdivé aby vyvolávali ještě větší paniku, nenávist mezi lidmi, aby vyvolávali strašení nepřiměřené jednostranné strašení motivem, který se jim teď zrovna moc hodí do krámu, protože si neumí vymýšlet jiná smysluplná témata k psaní novinářských článků a lámat si trošku hlavičku, jak pomoci v této těžké situaci, tak se radši sníží k tém nejnižším a nejpodlejším novinářským kachnám a úmyslným zavádějícími nadpisy a články jen k tomu, aby destabilizovali společnost, vzájemné lidské vztahy, místo podpory a hledání řešení v této vážné situací přimíchávají oheň do ohně a u citlivějších lidí, kteří pak končí v léčebnách v horších případech, v lepších případech na psychiatrických lécích zhoršují nepatřičným zrůdným způsobem jejich stavy. Místo stmelování společnosti ke klidnému zvládnutí situace rozdmýchávájí paniku ve společnosti, vyvolávájí strach, směřující vše pak díky nim i nakonec možno k občanské válce - takové novináře zavřít, zakázat jim práci, zakázat jim činnost, ať se živí něčím, kde budou prospěšní.Jana Moravcová

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa