Během svého života se neustále setkával se zajímavými lidmi a jakožto fotografovi mu přišla škoda, že si na ně nezanechává vzpomínku v podobě snímků. Proto se rozhodl, že začne své blízké, přátele i kolegy portrétovat. Tak vznikl projekt Portraits, který Martin Stranka započal v dubnu 2019. Každé focení začíná několikahodinovým povídáním, kdy se snaží z druhého načerpat co nejvíce, a to následně vrací zpět do portrétu.

Fotí digitálním středoformátem Phase One. „Je to zatraceně těžký stroj, ale v podstatě by člověk stěží hledal lepší kvalitu výstupu. Moje maminka se smála, když mi říkala, že jsem si za to raději měl pořídit menší byt na okraji Prahy. Já to ale stále vnímám jako nástroj k realizaci mých snů a pro to jsem schopen udělat cokoli,“ podotýká fotograf, jenž dva roky za sebou vyhrál v mezinárodní soutěži Sony World Photography Awards. „Když člověk získá první cenu z více než 326 000 vložených fotografií z celého světa, je to milé zadostiučinění, a galerie a sběratelé se začnou opravdu zajímat,“ dodává s tím, že doposud se zajímaly veskrze galerie zahraniční. „Jsem ale velký patriot a mám rád naši zem i lidi tady. Proto jsem se rozhodl udělat tu doposud největší výstavu v Praze.“

Portréty významných osobností nejen českého kulturního dění, ale také Strankovy velkoformátové fotografie byly k vidění v Mánesu od 3. března, výstavu ale předčasně ukončil vládou vyhlášený nouzový stav. Už v červenci ovšem Martin Stranka své dílo představí znovu, tentokrát v Orlandu na Floridě. A který snímek je jeho nejoblíbenější? „To neumím říct, ale dělám si legraci, že kdyby hořelo u mě v ateliéru, utíkal bych asi s fotografií převráceného auta v zasněžené krajině a přicházejícím bílým jelenem,“ usmívá se Martin Stranka.

Fotogalerie
8 fotografií