Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus a těhotenství: Nic nepodceňujte, porodnice U Apolináře spustila online poradnu

Autor: diz - 
22. března 2020
12:13

Nový typ koronaviru postihuje především starší občany. Obavy mají ale také rodičky a nastávající maminky, kterým během těhotenství mohou nejrůznější nemoci také výrazně uškodit. V případě koronaviru však mohou zůstat klidné – i když obezřetnosti není nikdy dost. Porodnice U Apolináře pro ně spustila bezplatnou online poradnu.

„Virová infekce COVID-19 v současné době postihuje těhotné ženy a později jejich děti naštěstí pouze raritně,“ sdělil Blesk.cz vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře Antonín Pařízek. „Přesto rodiny očekávající potomka se o tuto epidemiologickou problematiku dnes hojně zajímají.“

Porodnice proto pro budoucí maminky a tatínky zřídila bezplatnou online poradnu, kde se o koronaviru v souvislosti s těhotenstvím lze dozvědět první poslední. I v případě, že odpovědi na své otázky nenajdou na webu, lze se jeho prostřednictvím doptat. „Odborníci ochotně a srozumitelně odpovídají na zaslané dotazy. Nechybí ani odkazy na renomované zahraniční zdroje a na doporučení české Sekce perinatologie a fetomaternální medicíny,“ sdělil Pařízek.

Co dělat při těhotenství?

Maminky se zde například dozví, jak postupovat v případě těhotenství v průběhu pandemie. Portál nabádá k co nejdůvěryhodnějšímu informování se o povaze a šíření koronaviru, zachování řádné hygieny, zásobení se dostatkem běžně dostupných léků proti horečce a také potřebnými zdravotnickými pomůckami. „Zásobte se potravinami a domácími potřebami na 2–4 týdny. Připravujte se postupně a nenakupujte bezhlavě,“ nabádají porodníci.

V případě onemocnění, které je – jak uvádí Pařízek – raritní, je důležité hlavně nepanikařit, zůstávat doma a o svém stavu informovat svého doktora, že během těhotenství došlo k této situaci. Lékař by měl následně doporučit další postup. Samozřejmě nutností je nošení roušky před ostatními, aby nedošlo k šíření viru.

Hrozí něco miminku?

V současné době podle odborníků nebyl prokázán přenos viru na plod a to jak během těhotenství, tak i po porodu. Virus se totiž přenáší kapénkami, tedy buď slinami, případně hleny. K jeho šíření dochází nejčastěji při kašlání nebo kýchání. „Virus nebyl detekován ve vzorcích plodové vody nebo mateřského mléka,“ uvádí specialisté. Ti se rovněž shodují na tom, že by případné onemocnění koronavirem v průběhu těhotenství nemělo představovat výraznější komplikaci pro miminko ani v jeho dalším vývoji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa