Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeští sobci kašlali na karanténu. Hamáček: Mohou někoho zabít, nejezdím ani za babičkou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. března 2020
05:00

Karanténa? Nařízení vlády bylo naprosto ukradené až polovině Čechů, kteří se vrátili z Itálie. Domácí izolaci porušili alespoň jednou, ukázaly údaje z plateb jejich kartami. Od cestovatelů se přitom v zemi nákaza prokazatelně rozšířila. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) souhlasí, že jde o sobectví a bezohlednost, která ohrožuje lidské životy. Sám prý raději nejezdí ani za svou babičkou.

Data o platbách bankovními kartami shromážděná v minulém týdnu iniciativou COVID19CZ ukázala na prosté ignorantství a sobectví. 46 % lidí vracejících se z Itálie aspoň jednou nedodrželo podmínky dvoutýdenní karantény. O ní vláda rozhodla už 6. března.

„Můžeme se podívat na počet lidí, kteří platili kartou jeden týden v Itálii a ten následující už v Česku. Z platebních transakcí je vidět, že takoví lidé si v Česku často někam vyšli a něco si koupili,“ řekl serveru Seznam Zprávy Petr Bednařík ze společnosti DataSentics.

Nákaza doma

Skokový nárůst počtu nemocných z posledních dnů souvisí s přenosem nákazy už na území republiky. Nejprve onemocněly jednotky cestovatelů (první tři případy byly potvrzeny 1. března), většinou lyžařů přijíždějících z Itálie, kteří se nakazili v zahraničí.

„Samozřejmě naši lidi rádi chodí do Itálie, ne každý si to může dovolit a samozřejmě my jsme hlavní problém měli, že naši lyžaři to přinesli z Itálie,“upozorňoval v neděli v ČT Andrej Babiš (ANO).

Nezodpovědní navrátilci, kteří nedodrželi nařízenou izolaci, pak koronavirus šířili kolem sebe – v obchodech, restauracích, MHD, na pracovištích, v čekárnách lékařů. Následně došlo ke zlomu a 62 % nemocných (data k 21. 3. 2020, 14:00) se už nakazilo v Česku.

Vracejí se další

Z dat o nákupech v zahraničí vyplývá, že v zemích, jako je Čína, Írán nebo Itálie, se už Češi-cestovatelé nepohybují.

V Německu, Rakousku či ve Španělsku stále jsou. „Musíme proto počítat s tím, že se alespoň část z nich bude ještě vracet,“ uvedl Petr Bednařík ze společnosti DataSentics.

Video  Obří letoun Ruslan přiletěl do Česka: Kvůli koronaviru přepravil 106 tun roušek, respirátorů a zdravotnického materiálu z Číny  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Hamáček: Je riziko, že někoho zabijete

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) Blesk Zprávám k návratu Čechů z Itálie a údajné výměně karantény za nákupy u části z nich řekl: „Já bych to číslo 46 % nebral jako vytesané do kamene, protože je teoreticky možné, že část plateb proběhla tak, že člen rodiny, který byl v Itálii, někomu půjčil kartu a ten ji potom použil. Ale to nejsou všichni, i kdyby to bylo 30 procent, tak to ukazuje na to, že docházelo k masivnímu porušování karantény a vypovídá to o zodpovědnosti těch lidí.“

Sám v minulosti upozorňoval, že ohledně porušování karantény končí legrace a policie bude dělat namátkové kontroly.  Ty přitom již probíhají.

Hamáček upozorňuje, že tito lidé přitom svému okolí přinášejí výrazné nebezpečí. „Pokud jste nosičem viru a přijdete za někým, kdo se od vás nakazí, ještě pokud je k tomu, řekněme, náchylný, tak je zde riziko, že toho člověka zabijete. Tak to prostě je,“ upozorňuje ministr vnitra.

„Já, jakkoliv jsem byl na koronavirus testován negativně, tak jsem od té doby nemohl za svojí babičkou. Vím, že patří do rizikové kategorie a v životě bych si nevzal na svědomí, že kvůli tomu, že jsem se nechoval zodpovědně, tak se nedejbože něco stalo. Já to beru vážně,“ vzkázal. 

Jedinci, kteří karanténu vědomě porušují, jsou dle něj sobečtí i bezohlední.  „Samozřejmě. Jednou jim to může být líto, ale pak už je pozdě,“ dodal Hamáček.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„My jsme byli ve velmi špatné situaci, když se nám vraceli lidé z Itálie a Rakouska. Přišla sem už z rozeběhnuté epidemie řada osob, které nakaženy byly,“ uvedl přitom v ČT k Čechům z italských lyžovaček Roman Prymula, šéf ÚStředního krizového štábu.

Do budoucna se proto chystá opatření, které by mělo zabránit porušování karantén. „Část, která přijede z Itálie, bude v karanténě, která bude na jednom místě, tzn. chceme dozorovat to, aby se nerozeběhli do populace, protože vidíme, že ta karanténa není beze zbytku dodržována,“ dodal.

Julie1 ( 23. března 2020 14:35 )

Jako pozitivní vidím nakupování seniorů prvních v prodejně. Nyní navrhovaná změna - nákup svačin do práce zaměstnanců 1 hodinu, kdy je otevřeno je z epidemiologického hlediska naprosto nesmyslný. Koronavirus je po 3 hodinách v ovzduší uzavřeného prostoru velmi aktivní. takže senioři by vstupovali do zamořeného prostoru s falešným pocitem bezpečí. Pokud se toto nesmyslné nařízení schválí doporučuji, aby senioři do prodejen nechodili vůbec a nechávali si nákup pouze dovážet a to kýmkoliv, nákup dezinfikovali. (zajišťují města)!!! Co by bylo rozumné, aby v těchto chráněných hodinách mohly nakupovat těhotné ženy.

arne100 ( 23. března 2020 14:03 )

Koukám že blbců je tady dost.Jste jen žvanilové a ventilujete své problémy tady.

Mucinek5 ( 23. března 2020 13:35 )

pražská kavárna nejezdila za babičkou i když žádný koronavir nebyl

.tg.bb ( 23. března 2020 13:25 )

První případy byly zřejmě v druhé polovině listopadu. Chvíli ale samozřejmě trvalo, než se zjistilo, že jde o úplně nový virus. První prokazatelný pacient byl registrován 10. prosince. Z Wu-chanu přišla informace do Pekingu nejpozději koncem měsíce. 9. ledna byl zmapován genom nového koronaviru. Ale centrální úřady začaly s ráznými opatřeními až po projevu slavného epidemiologa Čung Nan-šana před novináři 20. ledna. 23. ledna byl uzavřen Wu-chan. Dalo by se tedy říci, že Peking ztratil v lednu zhruba tři týdny času, kdy se snažil zprávy o viru potlačit, místo aby na ně reagoval. Podstatné je zejména to, že 24. ledna se v Číně slavil lunární Nový rok, největší svátek v zemi. Lidé s předstihem jezdí za rodinami po celé Číně. Než byl Wu-chan 23. ledna uzavřen, opustilo ho už v přípravě na svátky několik milionů lidí.

.tg.bb ( 23. března 2020 13:23 )

Na Čínu už se prostě v rámci družby zapomnělo. Zvlášť rád zapomíná Hamáček, který tam má svá želízka v ohni. A Babiš, který tam má své úvěry též. A Zeman tam má své srdce. Čína se měla izolovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa