Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za smrtelně nemocného Oliverka se postavili umělci: Za pomoc se zúčastníte natáčení Slunečné

Autor: yks - 
23. března 2020
19:01

Už jen 142 dnů zbývá na smrt nemocnému Oliverkovi (1,5), který trpí spinální svalovou atrofií 1. typu. Nejdražší lék světa Zolgensma je třeba aplikovat do dvou let věku. Jen ten mu dá naději prožít plnohodnotný život. Na účtu je zhruba třetina cílové částky. Zabojovat za chlapečka se rozhodly známé osobnosti.

Sbírka na záchranu malého Oliverka, který trpí smrtelnou spinální atrofií a tráví svůj život připojený na plicní ventilátor, pokračuje. Čas se rychle krátí a lidé pomáhají nejen přímými finančními prostředky, ale také prostřednictvím dražeb různých předmětů, jejichž výtěžek je posléze věnován na chlapečkův účet. 

Zachrání ho nejdražší lék světa

Lék Zolgensma, také někdy nazývaný nejdražší lék světa, dokáže po jediném podání výrazně zlepšit stav dětí postižených svalovou atrofií 1. typu, jenže jeho cena je doslova astronomická, přesahuje 2 miliony dolarů, což v přepočtu podle aktuálního kurzu činí 51,5 milionu korun. V ceně není započítána DPH, kterou si účtuje český stát, ani další náklady spojené s podáním léku.

Na Oliverka se zatím vybralo necelých 15 milionů korun. Jeho rodiče bojují dál. „Pokud by se nám ale společnými silami podařilo oslovit 250 000 lidí (cca počet obyvatel Ostravy) postačilo by, kdyby Oliverkovi každý z nich pomohl 165 korunami,“ napsal na Oliverkův facebook jeho odhodlaný táta. Ten také vyzval ostatní ke sdílení jejich příběhu, aby se o něm dozvědělo co nejvíce lidí, kteří jim mohou pomoci.

Pomoci chtějí známé osobnosti i obyčejní lidé

Na stranu dítěte se postavili také umělci. Herec Karel Zima pozval vítěze dražby na natáčení seriálu Slunečná. Společný oběd či večeři dárci nejvyššího příspěvku slibuje herec Jiří Mádl, který do aukce přihodil i košili s podpisem, anebo hudebník Matěj Ruppert, který pro změnu kromě společného posezení u dobrého jídla dárci věnuje cédéčko své kapely Monkey Business.

Další desítky lidí nabízejí do aukce svá umělecká dílka, vlastnoručně vytvořené šperky i další upomínkové předměty, které mají Oliverkovi pomoci. Další příspěvky posílají dárci prostřednictvím dárcovských esemesek nebo převodem na účet. 

Lidé, kteří mu chtějí pomoci, mají nadále šanci tak učinit pomocí internetových stránek www.nadejeprooliho.cz. Tam také naleznou celý příběh nemocného chlapečka a spoustu dalších informací. 

Video  Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék, na který rodina shání peníze.  - rodinný archiv
Video se připravuje ...

amgal ( 29. března 2020 13:27 )

Kdyby takzvaní umělci poslali peníze, udělali by líp. Každý vám kašle na obnošené košile, natáčení debilního seriálu a jiné harampádí, to si strčte za klobouk.

wisz ( 23. března 2020 19:26 )

šetřete si košile pane Mádl takových dětí je v čr více

offline ( 23. března 2020 19:24 )

http­://www­.adam­kova­cesta­.cz

Zobrazit celou diskusi