Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpátky do školy nejdřív v květnu. Letní prázdniny nezkrátíme, slibuje Plaga

Aktualizováno -
23. března 2020
10:40
Autor: trm, vei - 
23. března 2020
09:50

Pandemie koronaviru zastavila i české školství. Děti a studenti jsou už téměř dva týdny doma a podle ministra Roberta Plagy (ANO) se vrátí do lavic nejdříve v druhé polovině května. Pokud by se termín natahoval, nebyly by letos maturity. Letní prázdniny se ale krátit nebudou.

„Pracujeme se scénářem, který počítá s návratem dětí do škol v druhé polovině května,“ řekl ministr školství Robert Plaga na začátku tiskové konference.  

„Prosím učitele, aby společně s řediteli připravili plán na procvičování,“ řekl na začátku tiskové konference Plaga, který prý nikdy nečekal, že bude stát v březnu před mikrofony a oznamovat taková opatření. 

Ministr poděkoval všem vysokým školám, mládežnickým spolkům, ale i spolupracovníkům z ministerstva. 

„Zápisy do základních škol jsou upravené tak, aby nemusely probíhat za účasti žáků,“ řekl.

Jednotná přijímací zkouška

„Chceme, aby mohla proběhnout co nejdříve. Nedojde ke změně její podoby. Bude 14 dní po znovuotevření škol. Bude pouze jedno kolo plus náhradní termíny,“ přiblížil ministr Plaga scénář přijímacích zkoušek na střední školy.  

Maturity možná nebudou

Maturitní zkoušky budou bez písemné části českého a cizího jazyka. „A proběhnou nejdříve 21 dní po znovuotevření škol.“ Termíny se podle ministra mohou vyhlašovat ve chvíli, kdy vláda vyhlásí termín znovuotevření škol. 

„Didaktické testy proběhnout přímo na školách. Školám poskytneme klíč k vyhodnocení, tak abychom ušetřili čas,“ upřesnil ministr. státní maturitní zkoušky měly původně na školách začít už 8. dubna.  

„V případě maturit počítáme s úpravou nouzového scénáře. Pokud nebudou školy otevřené do 1. 6., bude maturitní vysvědčení ze známek za poslední tři vysvědčení,“ nastínil Plaga krizový scénář, pokud se nestihnou školy otevřít v červnu, a termíny maturit by tedy spadaly už do letních prázdnin. Známky na vysvědčení by tedy byly za vysvědčení z třetího ročníku a pololetí čtvrtého ročníku. 

Ministr bude podávat návrh zákona o změně maturitních zkoušek pro letošní rok dnes vládě. Pokud ministři změny schválí, mohla by je zítra projednat na mimořádné schůzi Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze. 

Maturity na dálku, například přes Skype, jsou podle ministra nereálné. 

„Zároveň v návaznosti na vývoj přijmeme opatření ke klasifikaci za druhé pololetí.“ Takové opatření prý zveřejní ministerstvo v případě, že se bude natahovat doba, dokdy budou školy zavřené.  

„Prosím rodiče, aby byli ohleduplní k učitelům, a učitele, aby zohlednili výuku doma. Společně to zvládneme,“ apeloval ministr na rodiče i kantory, aby přistupovali k situaci ve školství se vší odpovědností, ale také velkou tolerancí. 

Škola o prázdninách nebude

„Ministerstvo nepočítá s tím, že by se krátily letní prázdniny,“ zdůraznil Plaga. Letošní školní rok by měl tedy skončit podle aktuálního plánu.

Státní závěrečné zkoušky na vysokých školách musejí vyřešit samostatně rektoři. Žádné doporučení ale od ministra zatím nedostali. 

Vše má ale podle Plagy probíhat v duchu, kdy se nesmí shlukovat více lidí pohromadě. 

Kompenzace pro studenty, kteří budou muset platit školné: „Myslím, že tento stav povede k tomu, že budou výjimky, a lidé by neměli platit školné,“ dodal Plaga. 

Maturity možná letos nebudou. Záleží na tom, kdy se studenti vrátí do lavic. Ministr školství Robert Plaga mluví o nejbližším termínu v druhé polovině května Maturity možná letos nebudou. Záleží na tom, kdy se studenti vrátí do lavic. Ministr školství Robert Plaga mluví o nejbližším termínu v druhé polovině května | Archiv Blesku

O zápisech do škol čtěte ZDE >>>

jany ( 23. března 2020 14:08 )

ja bych prazdniny zrusila, byt doma tak dlouho se mi zda hodne moc

kukuku ( 23. března 2020 12:06 )

Zápis do 1.třídy bez dítěte, další stupeň asi bude absolvování základní školy bez přítomnosti dítěte. Maturity odpuštěny, protože místo svatého týdne by svaté tři měsíce pro retardaci nestačily.
Ale ocenit takové školství mzdou 130% průměru, on na to někdo vydělá.

villon ( 23. března 2020 10:47 )

Na školi se vám můžeme vys.rat. Kdy už konečně otevřete hospody???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa