Slavní, kteří se během dlouhé kariéry s Josefem Lauferem profesně i přátelsky potkali, obdrželi v sobotu smutnou zprávu. „Táta odešel,“ rozeslala přátelům a kolegům jeho jediná dcera Ester.

Zprávu potvrdil ředitel Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. „Podle Ester Pepa zemřel na zástavu srdce,“ řekl Blesku.

Až do svého srdečního selhání přitom Laufer výrazné zdravotní potíže neměl. Co by aktivní sportovec se v roce 2016 podrobil operaci kolene, trápila ho záda či kyčel. Zdravotní problémy a umělý spánek tohoto náruživého kuřáka doutníků tak byly z tohoto úhlu pohledu nečekané. 

Na Lauferovi se však podepsal stres z dlouhodobého onemocnění jeho manželky Ireny Greifové, s níž měl dceru Ester. Greifová totiž byla po toxickém šoku dlouho ve vážném stavu v nemocnici, posléze v soukromé LDN. V prosinci 2022 nakonec ve věku 83 let zemřela, v té době však už byl sám Laufer více než dva roky v umělém spánku, a o smrti manžely se tak nikdy nedozvěděl.

Kaňka z minulého režimu

Po roce 1989 Lauferovu kariéru výrazně zbrzdila kaňka z předešlého režimu, kdy pro komunistický režim v roce 1976 nazpíval píseň Dopis Svobodné Evropě, která oslavovala činy tajného agenta StB Pavla Minaříka. Ten proti rádiu Svobodná Evropa údajně připravoval pumový útok. „Měl to být hec, který se nakonec otočil proti mně. Vlastně jsem byl zneužit,“ vysvětloval po sametové revoluci Laufer. „Byl jsem z toho strašně nešťastný, jenže se s tím už nedalo nic dělat.“

Stejně tak čelil obvinění, že s StB i spolupracoval, také to však umělec popíral. „Nikdy jsem nebyl v komunistické straně a nikdy estébákem. Krista Pána! Já jsem byl zarputilý antibolševik, vždyť mě kvůli tomu málem vyhodili z DAMU, když jsem odmítl vstoupit do strany. Já mám čistý svědomí. Nikdy jsem nikomu neublížil, naopak pomáhal. Nedonášel jsem,“ rozčiloval se v jednom z mála rozhovorů, které na to téma poskytl.

Laufer se narodil se ve francouzské Bretani lékaři židovského původu a matce, rodilé Španělce. Jeho celé jméno bylo Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Laufer. Dětství prožil v Anglii, kde byl jeho otec vojenským lékařem u RAF. V roce 1947 se rodina vrátila do Československa. Otec Maxim Laufer ve vlasti pracoval dál jako lékař – dětský ortoped, mladý Josef se vyučil v Tesle a pak pracoval ve výzkumném ústavu. Po vojně vystupoval v Divadle ABC, tlumočil ze španělštiny. Studoval DAMU a založil divadelní soubor RADAR. Pravidelně vystupoval v muzikálech, vyučoval pantomimu, vystupoval v televizi. Hrál ve filmech a zahájil profesionální kariéru zpěváka pop-music. Založil vlastní skupinu Golem. V kariéře úspěšně využíval jazykové znalosti, hovořil anglicky, španělsky a německy.

Mezi jeho nejznámější snímky patří Starci na chmelu, Petrolejové lampy, Noc na Karlštejně či Páni kluci, nejvýraznějším se ale stal právě díky postavě židovského milionáře Kohna v prvních čtyřech dílech Kameňáku. „Pokaždé jsem váhal. Poprvé kvůli drsnějším vtipům, ta moje role se tomu ale vymykala a dohodli jsme se, že v průběhu natáčení ji budeme operativně utvářet, že bude mít pěkný vývoj, tak jsem do toho šel. A naposled jsem váhal zase proto, že ta moje role už není tak zajímavá. Nicméně jsem pochopil, že by se ta moje situace s tchyní měla obloukem nějak uzavřít,“ říkal o komediálním cyklu, který začal se Zdeňkem Troškou.

 

Video
Video se připravuje ...

Josef Laufer: Mohl být českým Belmondem, pak na něj padl stín... Videohub

Fotogalerie
51 fotografií