Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Živím celou rodinu.“ Pendleři se děsili zákazu, vláda přitvrdila a nařizuje karanténu

Autor: Sabina Dračková - 
23. března 2020
19:30

Pendleři v pondělí s napětím očekávali rozhodnutí vlády. Ve strachu, že přijdou o peníze, které jsou mnohdy i jediným příjmem celé rodiny, doufali, že se jen zpřísní opatření. Ale že jim možnost pracovat v zahraničí odebrána nebude. Vláda v pondělí rozhodla, že se i pendleři budou po návratu ze zahraničí muset na 14 dnů zavřít v karanténě. Doporučila jim, aby tedy vždy jezdili pracovat na tři týdny. S okolními státy řeší, aby jednotlivé firmy českým zaměstnancům poskytly ubytování, jinak si ho mají zajistit sami.

Nejdříve vláda zavedla pendlerské knížky. Tam měli zaměstnanci putující za prací dostávat razítko vždy při přejezdu přes hranice, aby se ukázalo, kdo opravdu jezdí vydělávat pravidelně. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přiznal, že zda se systém osvědčil, ještě nestihli ani zjistit, protože se to projeví až v pondělí. To už ale vláda řešila, že pendlerství zatrhne úplně.

Za to, aby se uzavřely hranice i pro ty, kteří z Česka za prací dojíždí do ciziny, se stavěl právě ministr Hamáček. „Můj osobní názor je, je mi to strašně líto, ale já bych to zakázal,“ říkal Hamáček v neděli na ČT s tím, že s odborným stanoviskem a doporučením je potřeba obrátit se na epidemiologa a šéfa krizového štábu Romana Prymulu.

Vláda: Pracujte tři týdny

Prymula jen pár chvil nato potvrdil, že uzavření hranic pro pendlery vládě navrhne. „Já jsem během víkendu měl několik zpráv od hejtmanů od jednotlivých osob, které jsou v těchto oblastech. Ukazuje se, že opravdu to riziko pendlerů je poměrně vysoké,“ odůvodnil návrh Prymula. Podle výsledků testování, které dostal, bylo v jednom z regionů 10 procent pendlerů pozitivních.

I kvůli tomu vláda v pondělí podmínky pro ježdění za prací do zahraničí opět zpřísnila. Od čtvrtka tedy bude platit, že kdo chce pracovat v Německu či Rakousku, má si tam zajistit ubytování. Po návratu totiž budou i pendleři muset stejně jako ostatní po návratu do Česka zamířit na dva týdny do karantény. Vláda proto lidem navrhuje, aby pracovali tři týdny a dva pak byli doma.

Karanténu bude hlídat policie

„Byly tam i případy, že ten pendler byl zdrojem nákazy,“ zdůvodnil ministr vnitra nejnovější rozhodnutí. Jde podle něj o poslední kanál, kudy se může nemoc ze zahraničí šířit. Pracovníci mají podle Hamáčka teď na výběr. 

„Budeme přesně vědět, kdo přesně bude přecházet, kdo půjde do karantény. Policie to bude velmi tvrdě kontrolovat,“ varoval Hamáček.

Mezi ty, kteří žádali vládu o uzavření hranic i pro pendlery, patří mimo jiné hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. Jiný názor má ale například tamní senátor Miroslav Balatka. Na toho se v minulých dnech obracelo několik tamních pendlerů.

„V Karlovarském kraji bylo čtyřicet nakažených a jen dva z toho jsou pendleři,“ řekl Balatka a dodal, že se nezdá být cesta do zahraničí rizikovější než být v Česku. Podle něj by se měly řešit kompenzace pro zaměstnance, kteří se vlivem některých nařízení do práce nedostanou.

Pendler Radek: Půjde do karantény moje rodina?

V Německu zřejmě zůstane i Radek Falb, který tam pracuje jako frézař. Ze svého platu nyní živí celou svoji rodinu. „Když bych nemohl jezdit přes hranice, tak přijdu o práci,“ říká a doufá, že přejezd přes hranice pro ně bude i v budoucnu umožněn.„Moje manželka se stará o děti a jediný, kdo vydělává peníze, jsem já, takže pro nás by to byla velikánská katastrofa,“ přiznává pro Blesk Zprávy Falb.

Adekvátní by podle něj bylo třeba zpřísnit kontroly. S opatřením, které ale vláda v neděli vydala, je víceméně spokojený. „V Německu mám i přechodný pobyt, mohl bych tam bydlet,“ říká. Dodává ale, že je potřeba, aby také manželce pomáhal starat se o děti, a to zejména v době, kdy jsou uzavřené školy. „Navíc mám tchyni a tchána v důchodovém věku a ti na tom nejsou zdravotně moc dobře,“ popisuje svoji složitou situaci. 

Falb také připomíná, že pokud by byla situace opačná, tedy že by hranice uzavíralo Německo, tak by prý německá strana zaplatila lidem 67 procent jejich platu, to stejné by v případě znemožnění pracovat považoval za vhodné i v Česku.

Někteří zaměstnavatelé v Německu by podle něj neměli mít problém ubytování zajistit. „Takhle je to lepší, někteří zaměstnavatelé totiž tak trochu tlačili zase na to, aby jejich zaměstnanci vůbec nejezdili do Čech,“ říká Falb.

Pro ty, kteří by si sháněli ubytování sami, by to ale prý mohl být problém, protože bytů není mnoho. I tak má ale Falb obavy, například z toho, aby si nemuseli vybírat dovolenou, ale byla jim doba v karanténě proplacena ze šedesáti procent, jako kdyby pracovali v Česku.

Dále pendlerovi není jasné, zda by po jeho návratu z třítýdenní pracovní cesty měla být s ním v karanténě i celá jeho rodina. Mezi pendlery se ale už nyní objevují někteří, kterým dali jejich zaměstnavatelé výpovědi. Nový režim platí jen na hranicích s Rakouskem a Německem, se kterými vláda o novém režimu vyjednávala. Ministr Hamáček argumentoval tím, že na Slovensku a v Polsku není tak velké riziko.

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček k opatřením proti šíření koronaviru 
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 24. března 2020 04:23 )

To trvalo,než to zakázali.Nechápu proč se rozčilují,mohou si zajistit ubytování v místech ubytování,tak kde pracují,vydělávají tolik,že na to mají.

covidius ( 24. března 2020 00:55 )

Ty voe ty mas oprqvdu v te palici nas-rano

jajanene ( 24. března 2020 00:54 )

Když roznášejí nákazu, tak stejně jednou sami ulehnou, ovšem mezitím zanesou spousty zla do země. Je to bezohlednost, podobně jako u těch idiotů, co kvůli části své platby cestovkám vyjeli do Italie a zanesli sem virus. A navíc ještě lítali jako prdlí sem a tam a roznesli to všude možně. Jedině zavřít na samotku, nejdřív nemocniční a pak vězeňskou.

covidius ( 24. března 2020 00:52 )

To je to same jako ti de-menti co museli jet do italie.v nemecku a rakousku je toho svinstva taky hodne.pokud tam chteji jet za praci at tam zustanou nebo at jdou do karanteny.spravne rozhodnuti

ja69ro ( 24. března 2020 00:48 )

> vigo : IQ 40max

Je úplně jedno zda pracuješ v ČR či za hranicemi, podstatné je, že neumíš hospodařit s příjmy. Fakt, že tito lidé jsou bez peněz po dvou, třech týdnech jasně ukazuje, že vůbec nešetří a nepočítají s nečekaným vypadkem příjmu. Stačí zlomená noha, slepak či cokoliv jiného a jsou na tom stejně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa