Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 tipů, jak přežít karanténu v pohodě a nehádat se s dětmi a partnerem

25. března 2020 | 06:00

Celý svět se kvůli koronaviru ocitl v nečekané situaci. Domácí karanténa, omezený pohyb obyvatel, zavřené obchody, restaurace a žádná kultura. Dá se předpokládat, že nastalá situace bude mít nemalé ekonomické dopady. Ovlivní ale i naši psychiku. Terapeutka Lenka Matoušová a hypnoterapeut Martin Jan Šverma radí, jak se doma nezbláznit, nezničit si vztah, a jak naopak využít volno k osobnímu rozvoji a zabavit se.

Dlouhodobá karanténa je velká psychická zátěž. Náš běžný život se dostává do úplně jiných kolejí, které jsou velmi omezené.

Všem je nám najednou tak nějak úzko, každé zakašlání nás k smrti vyděsí, symptomy nákazy cítíme tak trochu všichni ve svém těle, i když jsme zdrávi. Máme strach o sebe, o své blízké, ale i o své živobytí. Tak nějak se nám rozmazala celá budoucnost a život najednou nemáme úplně ve svých rukou. Je to situace, kterou nikdo z nás nečekal, málokdo ji zná, snad už jen válečná generace má s tak hromadným  ohrožením své zkušenosti,“ popsala pocity společnosti terapeutka Lenka Matoušová a dodává, že karanténa logicky vyvolává spoustu emocí.

Napadání blízkých a bouřlivé hádky

Z pocitů ohrožení, úzkosti a strachu vznikají neadekvátní bouřlivé reakce, a to navíc vůči těm, kteří jsou nám nablízku. To vše je normální, když čelíme tak vysoce stresující a neznámé situaci. Nebude to lehké,“ varuje odbornice na partnerské vztahy.

Souhlasí s ní i hypnoterapeut Martin Jan Šverma. „Kvůli hektickému životnímu stylu nejsme zvyklí trávit více času se svými blízkými, než je nezbytně nutné. Proto může po několika dnech vzájemného a intenzivního soužití docházet k různým názorovým a partnerským neshodám. Lidé nejsou zvyklí ve vztahu komunikovat.“

Lenka Matoušová uznává, že jakákoli stresující situace přispívá k tomu, že jsme mezi sebou trochu podráždění a nevrlí. „Za normálních okolností

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová